Λαϊκή Συσπείρωση: Οι λαϊκές αγορές μόνο στην υπηρεσία μικροπαραγώνων-μικρέμπορων και λαϊκών νοικοκυριών

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης του Δήμου Καβάλας με αφορμή το νέο νόμο για τη λειτουργία των εν λόγω αγορών που οδηγεί στον περιορισμό της προστασίας των μικροπωλητών

Ως προσπάθεια των μεγαλεμπόρων και των σούπερ μάρκετ να εισχωρήσουν στις λαϊκές αγορές και να εκτοπίσουν τους μικροπαραγωγούς και μικροεπαγγελματίες, χαρακτηρίζει το νέο νόμο που διέπει τη λειτουργία τους ο Χρήστος Ποτόλιας. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τους καλεί να δώσουν από κοινού τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους καθώς και των δικαιωμάτων των λαϊκών νοικοκυριών. Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο νόμος που ψηφίστηκε το 2021 (4829/2021) δημιούργησε ένα αντιλαϊκό, αυστηρό πλαίσιο επιχειρηματικής λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Αυτός ο νόμος συγκεκριμενοποιείται με πρόσφατο νομοσχέδιο που κατατέθηκε σε αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον περιορισμό περαιτέρω των τελευταίων ψηγμάτων προστασίας των μικροπαραγωγών και μικροεπαγγελματιών, με σκοπό να παραδοθούν οι λαϊκές αγορές σε μεγαλεμπόρους και σούπερ μάρκετ. Στον ορισμό «Πωλητής» του Ν. 4829/2021 άρθρο 2 παρ. 14 ορίζεται ότι μπορεί να είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο (σούπερ μάρκετ δηλαδή). Επίσης ο Ν. 4384/2016 ορίζει: Για την εκπλήρωση των σκοπών του, o ΑΣ μπορεί να συνιστά νομικά πρόσωπα, να συμπράττει με καταναλωτικούς ή άλλους συνεταιρισμούς, με νομικά πρόσωπα του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα….. κτλ).

Συγκεκριμένα με τα άρθρα 38 – 50 του νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί μέχρι τέλος του έτους, δημιουργείται  φορέας διαχείρισης λαϊκών αγορών με τη συμμετοχή ιδιωτών, κατά «παραγγελία» των μεγαλοπαραγόντων Επαγγελματιών και Παραγωγών των Λαϊκών Αγορών,  ο οποίος θα είναι σε βάρος των μικρών παραγωγών και λαϊκατζήδων, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν οι μεγάλοι.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο συντάχθηκε ο νέος κανονισμός του δήμου, με βάση τον οποίο δεν προσδιορίζεται το ημερήσιο τέλος, τα πρόστιμα είναι υπέρογκα, τόσο για τους παραγωγούς και εμπόρους των Λ.Α., όσο και του δήμου για την ελλειπή ενημέρωση του Ο.Π.Σ.Α.Α. (πρόστιμο 100.000 €),  δεν ορίζεται διαδικασία διακανονισμού των χρεών μικρών εμπόρων και παραγωγών και τα χρέη βεβαιώνονται στην εφορία για είσπραξη.

Με τον κανονισμό αυτό, που συντάχθηκε βάση αντιλαϊκών νόμων και διατάξεων, ούτε μπαίνει τάξη στις λαϊκές αγορές, ούτε γίνεται εκσυγχρονισμός, αλλά μπαίνει ένα αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας για μικρούς παραγωγούς και πωλητές, που σε συνδυασμό με την όξυνση του ανταγωνισμού θα οδηγήσει στο να πεταχτούν εκτός λαϊκών αγορών. Παράλληλα θα υπάρχει αντανάκλαση και στις τιμές των προϊόντων, στη λαϊκή κατανάλωση. Στο στόχαστρο δηλαδή μπαίνει και η λαϊκή οικογένεια, η δυνατότητά της να προμηθεύεται φρέσκα προϊόντα σε προσιτές τιμές, ειδικά σε μια περίοδο που η ακρίβεια τσακίζει το εισόδημα των εργαζομένων.

Η αντιπαράθεση για τα μέτρα που πρέπει να καταλαμβάνουν οι πάγκοι, είναι επιζήμια για το σύνολο παραγωγών, εμπόρων και καταναλωτών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στέκεται στο πλευρό των μικρών εμπόρων και παραγωγών και στηρίζει τις διεκδικήσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και  στον ηλεκτρισμό, επιδότηση ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη που πωλούνται στη λαϊκή αγορά, προστασία από τις φυσικές καταστροφές. Να ενισχύονται οι Λαϊκές Αγορές από τον  κρατικό προϋπολογισμό και όχι μόνο από την εισφορά των επαγγελματιών, που πρέπει να μειωθεί.

Παράλληλα, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει φορέας των λαϊκών αγορών με ευθύνη του υπουργείου και εξειδικευμένες υπηρεσίες της Περιφέρειας, για να διαχειρίζονται τις άδειες λειτουργίας και άλλα θέματα, με απαραίτητη προϋπόθεση να απορριφθούν τα ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια με τα οποία προωθούνται οι αλλαγές με το νομοσχέδιο.

Θεωρούμε ως Λαϊκή Συσπείρωση ότι οι Λαϊκές Αγορές πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών με φτηνά και ποιοτικά προϊόντα, να στηρίζουν τους μικροπαραγωγούς και τους μικροπωλητές, τους οποίους καλούμε να δώσουμε από κοινού την μάχη διεκδίκησης των κοινών αιτημάτων μας».