Δήμος Καβάλας: Αυτοί είναι οι λόγοι της πτώσης του πεύκου στην πλατεία Καπνεργάτη

Το δέντρο έπεσε κατά τη διάρκεια εργασιών για την αφαίρεση από το σημείο των πλακών σχιστολίθου - Τι αναφέρει σε ανακοίνωση της η Υπηρεσία Πρασίνου

Επίσημη θέση για το θέμα που δημιουργήθηκε από την πτώση του πεύκου που βρισκόταν στην πλατεία Καπνεργάτη, κατά τη διάρκεια εργασιών του εργολάβου, που έχει αναλάβει το έργο της ανάπλασης του χώρου, έλαβε ο Δήμος Καβάλας. Με ανακοίνωση της η Υπηρεσία Πρασίνου τονίζει ότι  οι ρίζες του δέντρου, ηλικίας περίπου 60 ετών, ήταν πολύ μικρότερες απ’ αυτές που θα έπρεπε να έχει κανονικά εξαιτίας του ασφυκτικού περιβάλλοντος (λίγο χώρα και έντονη πλακόστρωση) και γι’ αυτό το λόγο θα μπορούσε να είχε πέσει ανά πάσα στιγμή στη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων. Η πτώση του σημειώθηκε δε, σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη της προσπάθειας αφαίρεσης των πλακών σχιστόλιθου, που βρισκόταν στο σημείο.

Η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Καβάλας αναφέρει:

«Με αφορμή την αιφνίδια πτώση του πεύκου στην πλατεία Καπνεργάτη, πραγματοποιήθηκε στις 13/1/2023 επιτόπιος έλεγχος από την υπηρεσία μας, προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία που προκάλεσε την πτώση του.

Διαπιστώθηκε ότι το ριζικό σύστημα του δένδρου ήταν εντελώς επιφανειακό και κατά πολύ μικρότερης ανάπτυξης από την κανονική για την ηλικία του δένδρου (περίπου 60 ετών), απόρροια της ασφυξίας που προκάλεσαν αφενός το περιορισμένο εδαφικό υπόστρωμα κι αφετέρου η εντονότατη πλακόστρωση γύρω από κορμό αυτού.

Βάση μαρτυριών, η πτώση προκλήθηκε άμεσα, κατά την έναρξη της μηχανικής αφαίρεσης των πλακών σχιστόλιθου, του εκτελούμενου έργου ανάπλασης στην περιοχή.

Κατά την άποψη μας, βάση της μακροσκοπικής εικόνας του ριζικού του συστήματος, η πτώση του δένδρου, θα μπορούσε να λάβει χώρα ανά πάσα στιγμή, ιδιαιτέρως κατά την επικράτηση έντονων καιρικών φαινομένων».