Χρήστος Ποτόλιας: Το ζήτημα της αναπηρίας δεν είναι μόνο θέμα ιατρικό, αλλά και βαθιά κοινωνικό

Γιατί ψέγει τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας ο επικεφαλής της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου, Λαϊκή Συσπείρωση

Σκληρή κριτική στη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας ασκεί ο Χρήστος Ποτόλιας, επικεφαλής της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου, Λαϊκή Συσπείρωση, με αφορμή τις θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ, θέμα το οποίο συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «το ζήτημα της αναπηρίας δεν είναι μόνο θέμα ιατρικό, αλλά και βαθιά κοινωνικό».

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Το πρόβλημα που προέκυψε με τις θέσεις στάθμευσης των ΑμεΑ, οφείλεται στην απαράδεκτη τακτική της σημερινής διοίκησης που εισάγει, όπως έκαναν άλλωστε και οι προηγούμενες, ως ένα και μοναδικό θέμα το πρακτικό της Επιτροπής Κυκλοφορίας και Προσβασιμότητας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται δεκάδες επί μέρους ζητήματα κυκλοφορίας. Πρακτική και τακτική που αναγκάζει η θέση για όλα τα επί μέρους θέματα να είναι θετική ή αρνητική, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα διαφοροποίησης της θέσης κάθε δημοτικού συμβούλου ανάλογα με το αντικείμενο του θέματος.

Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (15/12/2022), υπήρχε προς έγκριση το πρακτικό της 123ης/13-09-2022 Συνεδρίασης της Επιτροπής Κυκλοφορίας και Προσβασιμότητας.

Το συγκριμένο πρακτικό της Επιτροπής περιελάμβανε 46 επιμέρους θέματα που αφορούσαν αρμοδιότητες της Επιτροπής. Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν θετική για τις θέσεις των ΑμεΑ, καθώς και για τα υπόλοιπα, αλλά αρνητική μόνο για τα θέματα του πρακτικού (26 & 27) που αφορούσαν την: «…έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο πλαίσιο εφαρμογής της Β’ Φάσης Συγκοινωνιακής Μελέτης με τίτλο «Κυκλοφοριακή μελέτη για την τροποποίηση σχεδίου πόλης για την αλλαγή χρήσης οδών σε πεζόδρομους», με την εξής τοποθέτηση: «αποσπασματικές παρεμβάσεις για ένα τεράστιο πρόβλημα, το κυκλοφοριακό, που επιδεινώνουν αντί να βελτιώνουν την κίνηση στο κέντρο της πόλης. Αυτό είναι φυσικό αφού οι όποιες παρεμβάσεις δεν έχουν σαν κριτήριο την ανακούφιση του λαού σε ότι αφορά την κυκλοφορία, αλλά την τουριστική “ανάπτυξη’, γι αυτό το λόγο δεν γίνονται παρεμβάσεις ολοκληρωμένες (Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Πάρκινγκ, απαλλοτριώσεις, περιμετρική κτλ)».

Φυσικά ως Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε υπέρ των χώρων στάθμευσης των ΑμεΑ, έχοντας συνολική φιλολαϊκή πολιτική για τα ΑμεΑ. Καταδικάζουμε τη διαχρονική από όλες τις Κυβερνήσεις επέλαση σε βάρος των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, σε ότι αφορά τα φάρμακα τους, τις θεραπείες τους, τα τεχνολογικά βοηθήματα καθώς και τα πενιχρά επιδόματα και τις συντάξεις τους.

Το ζήτημα της αναπηρίας δεν είναι μόνο θέμα ιατρικό, αλλά και βαθιά κοινωνικό. Οι ανάγκες του καπιταλισμού απαιτούν οι παροχές να συρρικνωθούν, να αποσαθρωθούν, να ξεφορτωθεί το κράτος την ευθύνη για την προστασία των παιδιών, των ΑμεΑ, των ηλικιωμένων. Οι διαρκείς και συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες των ΑμεΑ και των οικογενειών τους δεν πρόκειται ποτέ να ικανοποιηθούν, όσο θα μπαίνουν στη λογική «κόστους-οφέλους» και των δημοσιονομικών αντοχών της καπιταλιστικής οικονομίας.