Χρήστος Ποτόλιας: Ο Δήμος Καβάλας να στηρίξει τον αγώνα επιβίωσης των αγροτών

Επιστολή του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο με αίτημα να συζητηθούν τα αιτήματα των αγροτών στην επόμενη συνεδρίαση

Κάλεσμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας να στηρίξει τον αγώνα επιβίωσης των αγροτών απευθύνει ο Χρήστος Ποτόλιας. Με επιστολή του στον πρόεδρο του σώματος αλλά και στους δημοτικούς συμβούλους τους καλεί στην επόμενη συνεδρίαση του να σταθούν δίπλα τους και να συζητήσουν τα αιτήματα τους. Η επιστολή αναφέρει σχετικά:

«Οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στην περιοχή μας, βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα του ξεκληρίσματος, με αποτέλεσμα οι νέοι αγρότες να ωθούνται από την ασκούμενη αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων στη μετανάστευση.

Την ίδια στιγμή τα λαϊκά στρώματα της πόλης και των χωριών έχουν ανάγκη όσο ποτέ, την εξασφάλιση της διατροφικής τους επάρκειας με φτηνά και ποιοτικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που μόνο οι μικρομεσαίοι αγρότες μπορούν να εξασφαλίσουν και όχι οι μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν μόνο για την κερδοφορία των αφεντικών τους.

Οι πρόσφατες δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για ενίσχυση για τα επιτραπέζια σταφύλια (χωρίς βέβαια σαφές χρονοδιάγραμμα καταβολής και χωρίς καμία αναφορά για το ύψος και με το 30% των παραγωγών, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, να μένει εκτός) προέκυψαν μετά την αγωνιστική διεκδίκηση των ίδιων των αγροτών, οι οποίοι βγήκαν μαζικά στο δρόμο του αγώνα, στα μπλόκα της επιβίωσης.

Στα πλαίσια αυτού του αγώνα των αγροτών, καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίαση του να στηρίξει το δίκαιο αγώνα των αγροτών που γίνεται με τα παρακάτω αιτήματα:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, λόγω απωλειών ξένων αγορών ή λόγω των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο (όπως στους εφοπλιστές).
  • Μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07€/kvh.
  • Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα-εφόδια.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να σφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές και καταστροφές και νόσους στο 100%».