Λαϊκή Συσπείρωση Καβάλας: Μόνον αθώα δεν ήταν η παρέμβαση Ξανθόπουλου στο Δημοτικό Συμβούλιο…

Μια παρέμβαση του Νίκου Ξανθόπουλου για το αν θα συζητούνται στην αρχή ή στο τέλος της συνεδρίασης τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα προκάλεσε τη μήνιν της παράταξης Ποτόλια-Αναλυτικά η ανακοίνωση

Μια παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου του Δήμου Καβάλας, Νίκου Ξανθόπουλου για το αν θα συζητούνται στην αρχή ή στο τέλος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα προκάλεσε την αντίδραση της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον Χρήστο Ποτόλια, τονίζοντας μεταξύ άλλων με ανακοίνωσή του ότι «αυτές οι μεθοδεύσεις, στόχο έχουν να αποστειρώσουν ακόμα περισσότερο τα δημοτικά συμβούλια από τις εργατικές-λαϊκές διεκδικήσεις».

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Μία «αθώα» παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου κ. Ξανθόπουλου σχετικά με τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα, αν θα συζητούνται δηλαδή στην αρχή ή στο τέλος της συνεδρίασης, που εκ πρώτης θα μπορούσε να αποδοθεί στην άσφαιρη-κούφια αντιπαράθεση της αντιπολίτευσης με το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, αποδεικνύεται τελικά ότι καθόλου δεν είναι αθώα, αλλά λειτουργεί ως λαγός και μάντης των προθέσεων και της τακτικής της κυβέρνησης.

Προθέσεων της κυβέρνησης που αποτυπώνονται στο άρθρο 11 του Σχεδίου Νόμου του υπουργείου Εσωτερικών όπου δίνεται η δυνατότητα μία φορά το μήνα τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια να συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη ή με μεικτό τρόπο (δια ζώσης και τηλεδιάσκεψη), χωρίς μάλιστα να συντρέχει και να αναφέρεται κάποιος ιδιαίτερος λόγος.

Επιπλέον, διατηρείται η δυνατότητα με απόφαση των 3/5 του δημοτικού συμβουλίου, της πλειοψηφίας δηλαδή που δίνει στη δημοτική αρχή ο νέος καλπονοθευτικός νόμος, να γίνονται οι συνεδριάσεις ακόμη και «κεκλεισμένων των θυρών».

Ποια η σκοπιμότητα αυτών των διατάξεων, εάν όχι ο φόβος για τη λαϊκή ενημέρωση και παρέμβαση; Ποια η σκοπιμότητα να συζητούνται τα εκτός ημερήσιας θέματα στις 12:00 και 01:00 μετά τα μεσάνυχτα, εκτός από το να αποτρέπουν τους συνδημότες μας, μεμονωμένα ή οργανωμένα ως φορείς, να πάρουν μέρος στη διαδικασία των συνεδριάσεων για να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους;

Αυτές οι μεθοδεύσεις, στόχο έχουν να αποστειρώσουν ακόμα περισσότερο τα δημοτικά συμβούλια από τις εργατικές-λαϊκές διεκδικήσεις.

Είναι συνέχεια προηγούμενων διατάξεων, όπως αυτή που ψήφισε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση με την οποία έμπαιναν εμπόδια στις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης να θέτουν ζητήματα εκτός ημερήσιας διάταξης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι αντίθετη σε αυτές τις μεθοδεύσεις και τις καταδικάζει. Καλούμε το προεδρείο του ΔΣ, τη διοίκηση συνολικά, να συνεχίσει την πρακτική τόσων ετών, τα ΕΗΔ θέματα και δη αυτά που θέτουν δημότες ή μαζικοί φορείς, να συζητούνται πριν από τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης.

Απαιτούμε οι συνεδριάσεις δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων να γίνονται δια ζώσης σε κατάλληλους χώρους και σε ώρες που να επιτρέπουν την ενημέρωση και  συμμετοχή του λαού, την παρέμβαση σωματείων, φορέων και συλλόγων.