Λαϊκή Συσπείρωση: Απαιτούμε να παρθούν μέτρα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασών

Ανακοίνωση του επικεφαλής της παράταξης Χρήστου Ποτόλια με αφορμή τη συζήτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας της πρόσληψης 20 εργαζομένων

Την απαίτηση του να παρθούν μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασών, εκφράζει με επιστολή του στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της Καβάλας καθώς και στη διοίκηση του Δήμου Καβάλας ο Χρήστος Ποτόλιας. Η επιστολή του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στάλθηκε με αφορμή τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του θέματος για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, χρονικής διάρκειας 4 μηνών, για αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

Η επιστολή αναφέρει σχετικά:

«Με αφορμή το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, ρωτάμε τη διοίκηση εκτός από την πρόσληψη είκοσι (20) ατόμων για την κάλυψη δράσεων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, που σε κάθε περίπτωση είναι πολύ λιγότερα από τις ανάγκες, ποιες άλλες ενέργειες έκανε ή προτίθεται να κάνει άμεσα ώστε να εξασφαλίσει η κυβέρνηση:

  • την αναγκαία, ακόμα και έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για τη διαχείριση και προστασία των δασών όλων των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων καθώς και των δήμων για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας αντιπυρικής περιόδου.
  • την κάλυψη των τεράστιων αναγκών της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής με μόνιμο προσωπικό.
  • τη μονιμοποίηση των πενταετών, επταετών και εποχικών πυροσβεστών.
  • την κατάργηση της αντιεπιστημονικής διάσπασης της ενιαίας διαχείρισης των δασών που ισχύει από το 1998 με τον διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή της πυρκαγιάς.
  • το σχεδιασμό των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών.
  • την πρόσληψη μόνο με μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και κατάργηση του αντιλαϊκού – αντεργατικού καθεστώτος της εποχιακής δουλειάς.

Καθότι λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου παραμένουν όλες οι αιτίες και οι αρνητικοί παράγοντες που τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στην εκδήλωση και την εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών. Έτσι πριν από κάθε αντιπυρική περίοδο, διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ισχυρίζονται πως είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές, όμως κάθε χρόνο διαψεύδονται οικτρά από τις τεράστιες καταστροφές. Κάθε πυρκαγιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν εξασφαλίζονταν οι προϋποθέσεις υλοποίησης ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού, σε επιστημονική βάση, στο πλαίσιο συνολικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών από κάθε κίνδυνο, που θα έδινε βάρος στην πρόληψη, θα εξασφάλιζε την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών σε χρηματοδότηση, προσωπικό και υποδομές.

Απαιτούμε άμεσα να παρθούν μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασών».