Λαϊκή Συσπείρωση: Ανεπαρκής στατική επάρκεια στα Σχολεία της πιο σεισμογενούς χώρας της Ευρώπης

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης με αφορμή την αντιπαράθεση διοίκησης και αντιπολίτευσης στον Δήμο Καβάλας για τη στατική επάρκεια σχολικών μονάδων

Τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων αντισεισμικής θωράκισης που η επιστήμη και η τεχνική παρέχουν, με την παραδοχή ότι ο επόμενος καταστρεπτικός σεισμός θα γίνει σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας το επόμενο δευτερόλεπτο, ζητάει από τους αρμόδιους φορείς η Λαϊκή Συσπείρωση. Με αφορμή την αντιπαράθεση διοίκησης και αντιπολίτευσης στον Δήμο Καβάλας για τη στατική επάρκεια σχολικών μονάδων, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Χρήστος Ποτόλιας επισημαίνει ότι στη χώρα μας εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης και  βρισκόμαστε στην πρώτη θέση σεισμικότητας στην Ευρώπη.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρει τα εξής:

«Άσφαιρη αλλά επικίνδυνη αντιπαράθεση εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες μεταξύ διοίκησης δήμου και «συμπολιτευόμενης» αντιπολίτευσης, σχετικά με τη στατική επάρκεια των σχολικών μονάδων. Αναμενόμενη η κοκορομαχία, η οποία θα ενταθεί το επόμενο διάστημα όσο σιμώνουν οι εκλογές, γιατί στα βασικά συμφωνούν και προκειμένου να κρύψουν τη συμπόρευση τους, σηκώνουν κουρνιαχτό για να την κρύψουν.

Ωστόσο για το θέμα που γίνεται η αντιπαράθεση δε σηκώνει καμία επανάπαυση, καμία ολιγωρία και στρουθοκαμηλισμός. Ως Λαϊκή Συσπείρωση δε θα το πράξουμε.

Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης και  βρισκόμαστε στην πρώτη θέση σεισμικότητας στην Ευρώπη. Με δεδομένο ότι ακριβής πρόγνωση σεισμού σήμερα δεν είναι δυνατή και ότι δεν υπάρχει περιοχή του ελληνικού χώρου που μπορεί να θεωρηθεί ασεισμική (κι ας βρισκόμαστε πάνω σε γρανίτη…), καμιά περιοχή του ελληνικού χώρου δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τη λήψη μέτρων ελαχιστοποίησης του σεισμικού κινδύνου.

Παρόλα αυτά, απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας σε περίπτωση σεισμού, φυσικά όχι μόνο στην πόλη μας. Αυτό γιατί ο αναγκαίος αντισεισμικός σχεδιασμός δεν αποτελεί «επιλέξιμη» δαπάνη, ούτε από τις κυβερνήσεις, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θεωρούν προτιμότερο να δοθούν αποζημιώσεις, ακόμα και εάν χαθούν ανθρώπινες ζωές, παρά να δημιουργηθούν υποδομές για να αποφευχθούν καταστροφές.

Όσον αφορά τα σχολεία, από τις περίπου 14.500 σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα οι 4.440 έχουν χτιστεί πριν από το 1959 και οι 3.880 έχουν χτιστεί πριν από το 1985, δηλαδή σε ποσοστό 57,4% χαρακτηρίζονται «γερασμένες», αφού έχουν χτιστεί χωρίς ή με ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές.

Τίποτε από τα παραπάνω δε βρίσκει θέση στην κούφια αντιπαράθεση. Βέβαια η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο σοβαρή γιατί στη συνεδρίαση στις 06/06/2023 παρουσιάστηκε μελέτη μελετητικού γραφείου, η οποία ανέφερε ότι συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα, αλλά και το σύνολο των γερασμένων σχολείων της πόλης μας, δεν έχουν στατική επάρκεια.

Ωστόσο δηλώθηκε ότι συνεχίζουμε έτσι, να στέλνουμε δηλαδή τα παιδιά μας σε σχολεία που δεν πληρούν τις προδιαγραφές του ισχύοντος κανονισμού αντισεισμικής θωράκισης… και όπου βγει!

«Κατανοητό» να αποκρύπτουν την ουσία του προβλήματος, αφού τα κόμματα από τα οποία στηρίζονται και στηρίζουν, ανεξάρτητα αν δηλώνουν ακομμάτιστοι, δέχονται τους κανόνες του «ταμείου ανάκαμψης» (υπερμνημόνιο) το οποίο χρηματοδοτεί ενεργειακές αναβαθμίσεις των σχολείων, αλλά δεν επιδοτεί για τη στατική τους επάρκεια (βλέπε δεν κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι από έργα για αντισεισμική θωράκιση, αλλά έχουν τεράστια κέρδη από την «πράσινη μετάβαση», όπως οι ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων).

Θεωρούμε ως Λαϊκή Συσπείρωση ότι στόχος μιας φιλολαϊκής αντισεισμικής πολιτικής θα πρέπει να είναι η λήψη όλων των μέτρων αντισεισμικής θωράκισης που η επιστήμη και η τεχνική παρέχουν, με την παραδοχή ότι ο επόμενος καταστρεπτικός σεισμός θα γίνει σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας το επόμενο δευτερόλεπτο.

Να αποτελέσει κριτήριο ψήφου η εγκληματική αντιμετώπιση της ασφάλειας των παιδιών μας στα σχολεία, με ισχυρό ΚΚΕ σε όλες τις εκλογές για να βρουν «επάρκεια» οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».