Λαϊκή Συσπείρωση: Να μην πριμοδοτούνται οι Ιδιωτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί

Η Δημοτική παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ ζητάει να συζητηθεί το θέμα της του αποκλεισμού των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών από τη δυνατότητα εγγραφής, στα νηπιακά τους τμήματα, βρεφών μικρότερων των 2,5 ετών, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο

Επιστολή στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας και τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας απέστειλε ο Χρήστος Ποτόλιας, μαζί με το μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας Φώτης Τσούτσης, προτείνοντας να εισαχθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το ζήτημα του αποκλεισμού των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών από τη δυνατότητα εγγραφής, στα νηπιακά τους τμήματα, βρεφών μικρότερων των 2,5 ετών. Τα μέλη της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ τονίζουν ότι αυτή η Υπουργική απόφαση είναι αντιπαιδαγωγική και δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στο προσωπικό των παιδικών σταθμών.

Η επιστολή αναφέρει σχετικά:

«Με υπουργική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ που αφορά στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς της χρονικής περιόδου 2023-2024, αποκλείονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί από τη δυνατότητα εγγραφής, στα νηπιακά τους τμήματα, βρεφών μικρότερων των 2,5 ετών και δίνεται, αποκλειστικά, το δικαίωμα αυτό στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Αυτή η διάκριση αποτελεί κατάφωρη πριμοδότηση στους ιδιωτικούς φορείς, σε βάρος των δημοτικών και είναι ενάντια στο ΦΕΚ 4249/Β/02-12-2017, που σαφώς ορίζει τα ηλικιακά όρια.

Είναι γνωστό ότι αρκετοί ιδιωτικοί φορείς δεν επιλέγουν τη δημιουργία βρεφικών τμημάτων, επειδή κοστίζουν περισσότερο από εκείνα των νηπιακών. Μπορούν έτσι με την παραπάνω απόφαση να εγγράψουν νωρίτερα από τους δημοτικούς παιδιά που είναι ακόμη βρέφη, στα νηπιακά τους τμήματα. Πράγμα που απαγορεύεται για τους δημοτικούς σταθμούς.

Η συγκεκριμένη προκλητική ρύθμιση υπέρ των ιδιωτικών παιδικών σταθμών έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενη μεροληπτική ρύθμιση με ΦΕΚ από το 2017, όπου καθορίζει τις προϋποθέσεις για άδεια ίδρυσης και λειτουργίας σταθμών και ορίζει ότι στους ιδιωτικούς σταθμούς απαιτείται λιγότερο εκπαιδευτικό προσωπικό σε κάθε τμήμα από ό,τι στους δημοτικούς.

Θεωρούμε ότι η πολιτική των κυβερνήσεων που βάζουν τη φροντίδα, την ασφάλεια και την αγωγή των παιδιών, την υγεία και τη ζωή τους στη ζυγαριά του κόστους για το κράτος και του οφέλους για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενισχύοντας αδιάλειπτα τα κέρδη των εμπόρων της παιδικής φροντίδας και αγωγής, είναι απαράδεκτη και την καταγγέλλουμε.

Παρακαλούμε στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να θέσετε στην ημερήσια διάταξη θέμα για το παραπάνω ζήτημα ώστε κατόπιν συζήτησης να ληφθεί απόφαση για την αντιμετώπιση της αρνητικής αυτής εξέλιξης για τους παιδικούς και του δήμου μας που αφορά, εκτός από το απαράδεκτο αντιπαιδαγωγικό της περιεχόμενο και το Νομικό Πρόσωπο, με παράλληλες αρνητικές επιπτώσεις και στο προσωπικό των παιδικών σταθμών».