Δήμος Καβάλας: Άνοιξε μητρώο για την απομάκρυνση πολιτών σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς

Η πρωτοβουλία ελήφθη στο πλαίσιο των συντονισμένων δράσεων της Πολιτείας για την προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών-Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται για την ένταξη στο μητρώο, ποιους αφορά, πώς γίνεται η διαδικασία

Στο πλαίσιο των δράσεων για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών από περιοχή που τεκμηριωμένα εκτιμάται ότι απειλείται από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή και δυνάμει του με αρ. πρωτ. Α1161/18.4.2023 εγγράφου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με θέμα «Κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξαιτίας δασικών πυρκαγιών και οδηγίες για τη σύνταξη ειδικών σχεδίων στα πλαίσια εφαρμογής του αρθ. 23 παρ. 4 Ν. 4642/2020», καλούνται όσοι πολίτες το επιθυμούν και (α) ανήκουν σε Ευάλωτες Ομάδες Πολιτών (ΑμεΑ, υπερήλικες κλπ.) και (β) διαβιούν σε περιοχές στο σύνολο των οικισμών του Δήμου που συνορεύουν ή έχουν μεγάλη εγγύτητα με δάση ή δασικές εκτάσεις, να παρέχουν τα στοιχεία τους στον Δήμο προκειμένου να ενταχθούν στο Μητρώο των ατόμων που ανήκουν σε Ευάλωτες Ομάδες (ΑμεΑ, υπερήλικες κλπ.) και διαβιούν σε κατοικίες που συνορεύουν με δάση ή δασικές εκτάσεις.

Σκοπός της κατάρτισης του εν λόγω Μητρώου είναι η έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών που θα ενταχθούν σε αυτό για τους τρόπους άμεσης και ασφαλούς απομάκρυνσής τους σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο, στο πλαίσιο των συντονισμένων δράσεων της Πολιτείας για την προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών.

Οι πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και επιθυμούν την ένταξή τους στο ανωτέρω Μητρώο καλούνται να συμπληρώσουν την αντίστοιχη Αίτηση/Υπεύθυνη Δήλωση προς το Δήμο Καβάλας (δείτε εδώ την αίτηση) και να την υποβάλουν ηλεκτρονικά εδώ.

Για σχετικές πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον προϊστάμενο του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καβάλας, Γεώργιο Τσακαλίδη στο τηλ. 2513 500 238.

Για την ένταξη όσων πολιτών το επιθυμούν στο Μητρώο Ευάλωτων Πολιτών θα απαιτηθεί η παροχή των ακόλουθων στοιχείων:

  • Στοιχεία επικοινωνίας
  • Διεύθυνση κατοικίας
  • Κατηγορία αναπηρίας (κώφωση, τύφλωση κλπ.)
  • Στοιχεία επικοινωνίας προσωπικών βοηθών ή άμεσα συγγενικών προσώπων
  • Μεταφορικό μέσο που θα απαιτηθεί σε περίπτωση μετακίνησης (π.χ. επιβατικό αυτοκίνητο, ασθενοφόρο κλπ.)

Διευκρινίζεται ότι ο Δήμος Καβάλας-Υπεύθυνος Επεξεργασίας αποδίδει μεγάλη σημασία στη σύννομη και ασφαλή επεξεργασία των πάσης φύσεως προσωπικών δεδομένων, η οποία και διενεργείται με σεβασμό προς τις βασικές αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων, τις οποίες επιβάλλει ο Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (GDPR). Η νομική βάση για την επεξεργασία των ανωτέρω στοιχείων είναι η συγκατάθεση των πολιτών που αιτούνται την ένταξή τους στο μητρώο (άρθρο 6 παρ. 1 ΕΕ 2016/679).