Βιολογικός Καθαρισμός Καβάλας: Το ιστορικό των εργασιών τα τελευταία χρόνια

Θόδωρος Μουριάδης και Απόστολος Χρόνης επιθεώρησαν τις εργασίες αντικατάστασης των έξι αντλιών ανακυκλοφορίας της βιολογικής ιλύος-Η πρόταση των 4,8 εκ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Απόστολος Χρόνης, επιθεώρησαν το πρωί της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου 2023 τις εργασίες αντικατάστασης των έξι αντλιών ανακυκλοφορίας της βιολογικής ιλύος στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού της Καβάλας.

Παράλληλα, τα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΥΑΚ ενημέρωσαν τον κ. Μουριάδη και για το περιεχόμενο της πρότασης που υποβλήθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», ύψους 4.881.000 ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό της Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) της πόλης Καβάλας.

Βιολογικός Καθαρισμός Καβάλας: Το ιστορικό των εργασιών

Η υφιστάμενη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) πόλης Καβάλας λειτουργεί από το 1990, με το σύστημα ενεργού ιλύος με παρατεταμένο αερισμό και χρησιμοποιείται η μέθοδος εναλλασσόμενων οξειδωτικών τάφρων για την αφαίρεση των οργανικών ουσιών και του αζώτου. Μετά από την προσθήκη δεξαμενής βιοεπιλογέα το 1998, είναι δυνατή και η μερική βιολογική αφαίρεση φωσφόρου.

Το 2008 ολοκληρώθηκε η «Επέκταση-βελτίωση Ε.Ε.Λ. πόλης Καβάλας», με την προσθήκη νέων σταδίων επεξεργασίας των λυμάτων (κατασκευή δεξαμενής πρωτοβάθμιας καθίζησης, προσθήκη δύο δεξαμενών δευτεροβάθμιας καθίζησης, κατασκευή αναερόβιου χωνευτή κ.λπ.), για την εξυπηρέτηση των μελλοντικών φορτίων της Ε.Ε.Λ. πόλης Καβάλας. Στο έργο αυτό δεν ήταν επιλέξιμη, δεν χρηματοδοτούνταν, δηλαδή, η αντικατάσταση του υφιστάμενου εξοπλισμού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές δυσλειτουργίες στην Ε.Ε.Λ.

Σταδιακά παρουσιάστηκαν προβλήματα στον εξοπλισμό των μονάδων επεξεργασίας που έχουν σαν αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να βρίσκονται εκτός λειτουργίας, ενώ άλλες να υπολειτουργούν. Τα προβλήματα που εντοπίστηκαν αφορούν τόσο την προεπεξεργασία λυμάτων και την κύρια επεξεργασία, όσο και την επεξεργασία βιολογική ιλύος της Ε.Ε.Λ.

Το 2018 υλοποιήθηκε, με ίδιους πόρους της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, το έργο με τίτλο «Αποκατάσταση λειτουργίας οξειδωτικών τάφρων της Ε.Ε.Λ. πόλης Καβάλας» και ποσό σύμβασης 174.880,00 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α., το οποίο περιελάμβανε:

  • την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία δύο νέων ροτόρων στη δεξαμενή αερισμού
  • την επισκευή, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία δύο ροτόρων στη δεξαμενή αερισμού
  • την προμήθεια και εγκατάσταση αντλιών ανακυκλοφορίας και περίσσειας βιολογικής ιλύος στις δεξαμενές δευτεροβάθμιας καθίζησης Νο1 και Νο 2

Στη συνέχεια η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, με σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργίας των μονάδων εκείνων και του εξοπλισμού της Ε.Ε.Λ. πόλης Καβάλας, που διαδραματίζουν τον πρωτεύοντα ρόλο στην ολοκληρωμένη και ασφαλή επεξεργασία των λυμάτων που δέχεται η εγκατάσταση, υπέβαλε τον Δεκέμβριο του 2022, πρόταση χρηματοδότησης έργου, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός-βελτίωση της Ε.Ε.Λ. πόλης Καβάλας» και προϋπολογισμό 4.881.000,00 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α., από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προαναφερθέντος έργου προβλέπεται να πραγματοποιηθούν εργασίες Πολιτικού Μηχανικού και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες εκσυγχρονισμού και βελτίωσης στις παρακάτω μονάδες της Ε.Ε.Λ.:

  • στο κτήριο εισόδου-εσχάρωσης, στον βιοεπιλογέα, στις δεξαμενές αερισμού, στις δεξαμενές δευτεροβάθμιας καθίζησης, στο αντλιοστάσιο ανακυκλοφορίας και περίσσειας βιολογικής ιλύος (παλαιών δεξαμενών καθίζησης)
  • στη δεξαμενή μεταπάχυνσης πρωτοβάθμιας βιολογικής ιλύος
  • στη δεξαμενή ομογενοποίησης βιολογικής ιλύος
  • στη μονάδα επεξεργασία βιολογικής ιλύος
    στο σύστημα ελέγχου-αυτοματισμού λειτουργίας
  • στις εγκαταστάσεις υποδομής και τα δίκτυα περιβάλλοντος χώρου

Τον Ιανουάριο του 2023 στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) πόλης Καβάλας και συγκεκριμένα στα αντλιοστάσια ανακυκλοφορίας βιολογικής ιλύος των δεξαμενών δευτεροβάθμιας καθίζησης Νο 3 και 4, προέκυψε ανάγκη για την αντικατάσταση έξι (6) αντλιών ανακυκλοφορίας της βιολογικής ιλύος.

Κατόπιν διενέργειας ηλεκτρονικού, δημόσιου διαγωνισμού, στο πλαίσιο ανοικτής διαδικασίας μέσω Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ., με κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, υπογράφηκε στις 07-09-2023 το συμφωνητικό με την εταιρεία «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΝΤΛΗΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ-ΥΔΑΤΩΡ Α.Ε.», ποσού 36.000,00 ευρώ. Η εν λόγω προμήθεια χρηματοδοτείται από πιστώσεις του έργου «Επιχορήγηση των ΟΤΑ για Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ α΄και β΄ βαθμού της Χώρας» του Υπουργείου Εσωτερικών.