Θόδωρος Μουριάδης: Σημαντική ημέρα για την Καβάλα η ενεργοποίηση του δικτύου φυσικού αερίου [φωτογραφίες]

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, παρέστη στην εκδήλωση για την ενεργοποίηση του δικτύου και ευχαρίστησε την Περιφέρεια ΑΜΘ και τη ΔΕΔΑ για τη συνεργασία

Στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τη ΔΕΔΑ το μεσημέρι της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου 2023, στην περιοχή του Περιγιαλίου, για την ενεργοποίηση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Καβάλα, παρέστη ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιάννη Ιακωβίδη. Η ενεργοποίηση του δικτύου, την οποία παρακολούθησαν επίσης εκπρόσωποι αρχών και φορέων της Καβάλας, έγινε από την  Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ (θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών, μέλος του Ομίλου Italgas),Francesca Zanninotti και τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Χρήστο Γάκη.

Η Καβάλα είναι πλέον η πέμπτη πόλη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που συνδέεται με φυσικό αέριο, ακολουθώντας τα βήματα της Αλεξανδρούπολης, της Δράμας, της Ξάνθης και της Κομοτηνής, ενώ σύντομα θα προστεθεί και η Ορεστιάδα. Συνολικά, οι επενδύσεις σε αυτές τις έξι πόλεις ανέρχονται σε 44 εκατ. ευρώ, με την κατασκευή 496 χιλιομέτρων δικτύου και περισσότερες από 11.500 συνδέσεις καταναλωτών από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα.

Francesca Zanninotti: Μαζί “θωρακίζουμε” την Καβάλα με ένα έξυπνο, ανθεκτικό και ευέλικτο ενεργειακό δίκτυο

Η Διευθύνουσα Συμβούλος της ΔΕΔΑ στις δηλώσεις της ανέφερε ότι:

«Οι ενέργειες που απαιτούνται για την ενεργοποίηση του δικτύου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ, έτοιμοι και αποφασισμένοι να προσφέρουμε τα οφέλη του φυσικού αερίου στους πολίτες της Καβάλας. Το επίτευγμα αυτό είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας της ΔΕΔΑ, θυγατρικής της ΔΕΠΑ Υποδομών, και του στρατηγικού οράματος της μητρικής μας εταιρείας, του Ομίλου Italgas.

Μαζί “θωρακίζουμε” αυτή την ιστορική και όμορφη πόλη της Βόρειας Ελλάδας με ένα έξυπνο, ανθεκτικό και ευέλικτο ενεργειακό δίκτυο, που θέτει τα θεμέλια για μια νέα εποχή στη διανομή ενέργειας.

Αυτό το δίκτυο, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του Ομίλου Italgas και διατηρώντας τα υψηλότερα πρότυπα, δεν αφορά μόνο το φυσικό αέριο- έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί ανανεώσιμα αέρια, όπως το βιομεθάνιο και το συνθετικό μεθάνιο και θα είναι μελλοντικά έτοιμο να αγκαλιάσει τις δυνατότητες του υδρογόνου.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τα Υπουργεία Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Οικονομίας & Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, καθώς και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος Χρήστο Γάκη, τον Δήμαρχο Καβάλας Θεόδωρο Μουριάδη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκο Δέμπα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την πολύτιμη συμβολή τους στην υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου».

Θόδωρος Μουριάδης: Ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον και σίγουρα πιο οικονομική

Ο Δήμαρχος Καβάλας έκανε λόγο για μια σημαντική ημέρα για την Καβάλα επισημαίνοντας ότι το έργο έγινε «με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και κεφάλαια της ΔΕΔΑ, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες σύνδεσης της πόλης με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου. Πρόκειται για μία ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον και σίγουρα πιο οικονομική την τρέχουσα περίοδο για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο, τα στελέχη της ΔΕΔΑ και όλους όσοι συνέβαλαν στην κατασκευή αυτού του μεγάλου έργου».

Χρήστος Γάκης: Το έργο, ξεκίνησε και ολοκληρώνεται επί των ημερών μου ως αντιπεριφερειάρχης

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τη μεριά του τόνισε ότι «η σημερινή, είναι μια ξεχωριστή μέρα για την Καβάλα και για τους κατοίκους της, αλλά και για εμένα προσωπικά και η αιτία είναι η υλοποίηση του δικτύου φυσικού αερίου. Οι λόγοι είναι πολλοί και σημαντικοί και θα προσπαθήσω να τους απαριθμήσω εν συντομία:

Ο πρώτος, είναι ότι σήμερα εγκαινιάζεται ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο υποδομής, το οποίο δίνει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις πρόσβαση σε φθηνή και καθαρή ενέργεια.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι όλο αυτό το έργο, ξεκίνησε και ολοκληρώνεται επί των ημερών μου ως αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας. Έχω ως πεποίθηση, ότι θα πρέπει η ενασχόλησή μας με την Αυτοδιοίκηση να στοχεύει στην υλοποίηση μεγάλων έργων που έχει ανάγκη η κοινωνία και σηματοδοτούν μια πορεία καλύτερης ποιότητας ζωής και ανάπτυξης, οπότε λειτουργώ πάντα προς αυτή την κατεύθυνση».

Ταυτότητα του Έργου

Η κατασκευή δικτύου διανομής φυσικού αερίου 66 χιλιομέτρων στην Καβάλα προχωρά με ταχείς ρυθμούς και θα ολοκληρωθεί εντός του 2024. Οι πρώτες συνδέσεις των καταναλωτών θα πραγματοποιηθούν στα μέσα Οκτωβρίου, για να καλύψουν σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων για τον επερχόμενο χειμώνα.

Προϋπολογισμός: 6.400.000 ευρώ (συγχρηματοδοτείται από κεφάλαια της ΔΕΔΑ (θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών, μέλος του ομίλου Italgas) και πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων –Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολική Μακεδονία και Θράκη).