Η Λαϊκή Συσπείρωση Καβάλας δίπλα στους ανάπηρους και τους χρόνιους πάσχοντες

Ο επικεφαλής του συνδυασμού Χρήστος Ποτόλιας, μαζί με υποψήφιους Δημοτικούς και Περιφερειακούς Συμβούλους, συναντήθηκε με το προεδρείο του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Καβάλας

Συνάντηση του υποψήφιου δημάρχου Χρήστου Ποτόλια, συνοδευόμενου από Δημοτικούς και Περιφερειακούς Συμβούλους, με το προεδρείο του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ N. Καβάλας, στο γραφείο τους στο ισόγειο της Αντιπεριφέρειας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27/9.

Σήμερα τα άτομα με αναπηρίες, στον τον 21ο αιώνα,  μαστίζονται από την ανεργία, την ενεργειακή φτώχεια, τη μεγάλη ακρίβεια, με πετσοκομμένα δικαιώματα, με πετσοκομμένες τις συντάξεις, τα επιδόματα, χωρίς ουσιαστική πρόσβαση στις ανύπαρκτες δομές και υποδομές για την περίθαλψη, την πρόληψη και την αποκατάσταση της υγείας τους. Οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις έχουν τεράστιες ευθύνες για την αντιαναπηρική πολιτική τους. Με “pass”, με χαρτζιλίκια, με πετσοκομμένα επιδόματα, με πανάκριβη την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θεραπεία, δεν λύνεται το κρίσιμο πρόβλημα, δεν λύνονται τα ζητήματα χωρίς να υπάρχει αποφασιστική ενίσχυση του εισοδήματός τους. Είναι απαράδεκτο το 95% των ικανών για εργασία αναπήρων να μην έχουν «πρόσβαση» στο δικαίωμα για δουλειά, χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες να στερούνται την «πρόσβαση» σε δωρεάν Υγεία και Παιδεία, χιλιάδες οικογένειες ΑμεΑ να ζουν με επιδόματα και συντάξεις φτώχειας.

Τα ιδιαίτερα προβλήματα που βιώνουν τα ΑμεΑ στο Δήμο μας έχουν ως υπαίτιο την πολιτική που εφαρμόζεται σε τοπικό επίπεδο, προέκταση της κεντρικής. Καμία ιδιαίτερη παρέμβαση στην πόλη μας δε γίνεται για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑμεΑ σε δημόσιους χώρους (δρόμοι, πεζοδρόμια, διαβάσεις κτλ), αλλά και σε δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες. Δε μιλάμε βέβαια για ιδιωτικούς χώρους όπου η μέριμνα για πρόσβαση ΑμεΑ είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Έγινε αναφορά στη συνάντηση για τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί στο κέντρο της πόλης ο  “Κανονισμός Χρήσης Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων Πεζοδρόμων-Πεζοδρομίων-Πλατειών”, καθότι οι διοικήσεις διαχρονικά του δήμου τον εφαρμόζουν για να ενοικιάζουν δημόσιο χώρο για εισπρακτικούς και μόνο λόγους, χαρατσώνοντας τα μικρομάγαζα, δημιουργώντας παράλληλα “αναρχία” στο κέντρο με τη χρήση αυτών των χώρων, καθώς και ασχήμια. Ο συγκεκριμένος κανονισμός εκτός από τις τριβές που δημιουργεί μεταξύ των επαγγελματιών του κέντρου, κάνει δύσκολη και τη μετακίνηση των ΑμεΑ στα πεζοδρόμια, στους πεζόδρομους, στις πλατείες.

Ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ με προβλήματα όρασης, με τους σηματοδότες όπου η ηχητική σήμανση είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Αναφορά έγινε από τους εκπροσώπους των ΑμεΑ για την ηλεκτροκίνηση των οχημάτων που προωθείται (προς δόξα των κερδών των αυτοκινητοβιομηχανιών), που δημιουργεί και θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα σε ΑμεΑ με πρόβλημα ακοής.

Ωστόσο για τα προβλήματα των ΑμεΑ, τόσο τα γενικά που εκπορεύονται από την   αντιαναπηρική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, αλλά και για τα τοπικά προβλήματα τους που απορρέουν από την αντιμετώπιση που έχουν τα ΑμεΑ διαχρονικά από τις διοικήσεις του δήμου, καμία αντιπαράθεση δε γίνεται μεταξύ των “μοναμάχων” με τα ιλουστρασιόν “οράματα”.

Η Λαϊκή Συσπείρωση μπροστά στις εκλογές απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης και αγώνα στους ανάπηρους και τους χρόνιους πάσχοντες, οι οποίοι βιώνουν σε πολλαπλάσιο βαθμό το απάνθρωπο πρόσωπο αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Καλεί όσους δεν συμβιβάζονται με αυτή την κατάσταση να κάνουν το βήμα, να ενισχύσουν με την ψήφο τους τη Λ.Σ. σε Δήμο και Περιφέρεια, κόντρα στα ψευτοδιλήμματα, τους εκβιασμούς και τις κάλπικες υποσχέσεις.