Δήμος Καβάλας: Τα αποτελέσματα από τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών [πίνακας]

433 νοικοκυριά και 12 επιχειρήσεις της Καβάλας συμμετείχαν στο πρόγραμμα του καφέ κάδου: Πόσοι τόνοι βιοαποβλήτων συλλέχθηκαν το χρονικό διάστημα Μάιος-Αύγουστος

Ο Δήμος Καβάλας με στόχο την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών για τη διαχείριση των απορριμμάτων, εφαρμόζει τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών σε νοικοκυριά και επιλεγμένες επιχειρήσεις της πόλης.

Τα αποτελέσματα, για το σύντομο χρονικό διάστημα που εφαρμόζεται το πρόγραμμα, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και προμηνύουν πως το νέο αυτό ρεύμα αποβλήτων θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην περιβαλλοντική ταυτότητα του Δήμου.

Έναρξη του Καφέ Κάδου

Στις 24 Απριλίου 2023 ξεκίνησε η σταδιακή διανομή οικιακών καφέ κάδων στην πιλοτική περιοχή της Νεάπολης του Δήμου. Μέχρι σήμερα, με τη βοήθεια εξειδικευμένων συνεργατών, 433 νοικοκυριά (αντιστοιχεί στο 70% του συνόλου των νοικοκυριών της περιοχής) παρέλαβαν δωρεάν έναν μικρό καφέ κάδο κουζίνας μαζί με βιοδιασπώμενες σακούλες για τη συλλογή του υλικού, καθώς και το αντίστοιχο ενημερωτικό υλικό.

Επιπλέον, στο πρόγραμμα συμμετέχουν 12 επιχειρήσεις, που περιλαμβάνουν την Κεντρική Λαχαναγορά, μια ξενοδοχειακή μονάδα, εστιατόρια, supermarket, παντοπωλεία, καθώς και τα εστιατόρια της φοιτητικής λέσχης και του στρατοπέδου.

Συνολικά έχουν τοποθετηθεί 56 καφέ κάδοι που εξυπηρετούν όλους τους συμμετέχοντες, ενώ η συλλογή τους πραγματοποιείται από ειδικό απορριμματοφόρο Υπηρεσία Καθαριότητας με 3 δρομολόγια/εβδομάδα και το υλικό οδηγείται σε μονάδα παραγωγής κόμποστ.

Αποτελέσματα Καφέ Κάδου

Κατά το πρώτο τετράμηνο (Μάιος-Αύγουστος) εφαρμογής του προγράμματος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, οι ποσότητες που συλλέχθηκαν αγγίζουν τους 42 τόνους.

Σημαντική άνοδος παρατηρείται στις μηνιαίες συλλεγόμενες ποσότητες, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται κατά τον μήνα Ιούλιο, όπου συγκεντρώθηκαν κατά 86% υψηλότερες ποσότητες βιοαποβλήτων συγκριτικά με τον μήνα Ιούνιο.

Σε εβδομαδιαία βάση πραγματοποιείται έλεγχος της ποιότητας του συλλεγόμενου υλικού. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως η καθαρότητα των συλλεγόμενων βιοαποβλήτων είναι υψηλή, υποδεικνύοντας πως οι συμμετέχοντες εφαρμόζουν με ορθό τρόπο τη διαλογή στην πηγή.

Από την επεξεργασία των συλλοεγόμενων βιοαποβλήτων αναμένεται η παραγωγή περίπου 15 τόνων εδαφοβελτιωτικού υλικού (κομπόστ).

Οδηγίες για τον καφέ κάδο

  • Ο καφέ κάδος αφορά στη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών (βιοαποβλήτων)
  • Στον καφέ κάδο ρίχνουμε ΜΟΝΟ υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών, φρούτα και λαχανικά, υπολείμματα καφέ και τσάι, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια, τσόφλια αυγών, γαλακτοκομικά, και λίγα φύλλα
  • Στον καφέ κάδο ΔΕΝ ρίχνουμε: νωπά κρέατα και νωπά ψάρια, μαγειρικά λάδια, λίπη, συσκευασίες μεταλλικές, πλαστικές ή χάρτινες, κάψουλες καφέ, ξύλινα αντικείμενα, πριονίδι, στάχτη, αποτσίγαρα, ακαθαρσίες κατοικίδιων

Πρακτικές συμβουλές

  • Αφήνουμε τα υγρά υπολείμματα να στραγγίξουν πριν τα απορρίψουμε στον κάδο ή τα τυλίγουμε με εφημερίδα/χαρτί.
  • Απορρίπτουμε τα υπολείμματα τροφών είτε σε σακούλες (βιοαποδομήσιμες/ κομποστοποιήσιμες ή χάρτινες μαναβικής) είτε χύμα.
  • Αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικής σακούλας.
  • Μαθαίνουμε περισσότερα και συμμετέχουμε

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα χωριστής συλλογής υπολειμμάτων τροφών (βιοαποβλήτων) που έχει ξεκινήσει στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στη ιστοσελίδα του Δήμου εδώ και στο τηλέφωνο 2513 500381.