Λαϊκή Συσπείρωση: Νέο αντιλαϊκό κρεσέντο για δήμους και Περιφέρειες, με θύματα και τους εργαζόμενους στη «Δημωφέλεια»

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ με αφορμή τη συζήτηση που θα γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας

Για εμπορευματοποίηση στις υπηρεσίες και δομές των ΟΤΑ που αφορούν τον λαό κάνει λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση με αφορμή το νέο Νόμο που θα διέπει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος προβλέπει την κατάργηση Νομικών Προσώπων και Δημοτικών Επιχειρήσεων, ανάμεσα τους και η «Δημωφέλεια» του Δήμο Καβάλας.

Με αφορμή την κατάθεση ενός υπομνήματος στο Δημοτικό Συμβούλιο από την πλευρά της διοίκησης προκειμένου να εξαιρεθεί από την εφαρμογή του Νόμου, ο Χρήστος Ποτόλιας τονίζει ότι η παράταξη του εναντιώνεται στη λογική κόστους – οφέλους και στους «κόφτες» σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Διαχρονικά ως ΛΣ για τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ σημειώναμε ότι «οι επιχειρήσεις των δήμων λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, με κανόνες ιδιωτικής οικονομίας, ως ΑΕ.  Προωθούν, στη ρότα των ρυθμίσεων των αστικών κυβερνήσεων (Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης Ι & ΙΙ), τις ιδιωτικοποιήσεις και τις εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων, τις ΣΔΙΤ και το πέρασμα αρμοδιοτήτων και υποδομών των δήμων στην αγορά. Όσες αλλαγές έγιναν ή θα γίνουν στη λειτουργία συνολικά της Τοπικής διοίκησης δεν άλλαξαν ούτε θα αλλάξουν τον αντιλαϊκό της χαρακτήρα (βλέπε πρόσφατο νόμο για Τ.Δ.), που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα τόσο των εργαζόμενων των δήμων όσο και του λαού μας. Επί πλέον τέτοιες επιχειρήσεις, επιφέρουν αποφασιστικό χτύπημα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, κερκόπορτα για τα εργασιακά δικαιώματα του συνόλου των εργαζόμενων στους δήμους. Θεωρούμε ότι όλες οι λειτουργίες του δήμου πρέπει να ορίζονται και να ελέγχονται από το Δημοτικό Συμβούλιο, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με διευρυμένα εργασιακά δικαιώματα».

Η πολυσέλιδη εισήγηση της διοίκησης της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ (η οποία βέβαια συντάχθηκε από το προσωπικό της, που κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να παρουσιάσει πράγματι με επάρκεια την εικόνα της “επιχείρισης”) με θέμα: «Έγκριση Υποβολής Τεκμηριωμένης Έκθεσης περί υπαγωγής της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας «ΔHMΩΦΕΛΕΙΑ», στις διατάξεις του άρθρου 52 του Νόμου 5056/2023», δεν ανατρέπει τη διαχρονική μας θέση για το χαρακτήρα των ¨επιχειρήσεων” των δήμων, που διατυπώνουμε εδώ και πολλά χρόνια.

Βέβαια ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση αρχές Οκτώβρη/2023, σε συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που έφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ένα ακόμα αντιλαϊκό νομοσχέδιο για τη «στεγανοποίηση» των δήμων απέναντι σε κάθε λαϊκή ανάγκη και διεκδίκηση, προωθώντας ένα ακόμα πιο «φιλικό περιβάλλον» στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, όπως προβλέπουν και τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με αυτό τον νόμο μεταξύ άλλων, καταργούνται τα ΝΠΔΔ, οι κοινωφελείς επιχειρήσεις των δήμων και οι σχολικές επιτροπές, με τις αρμοδιότητες να μεταφέρονται απευθείας στον δήμο.

Η κατάργησή τους δεν συνδέεται με την ανάγκη βελτίωσης των υπηρεσιών προς τους δημότες, αλλά με τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους και την κατανομή των εργαζομένων σε άλλες θέσεις και δεν προβλέπεται ότι θα ασκούν τα ίδια καθήκοντα. Μάλιστα, όσοι δουλεύουν με συμβάσεις έργου και επαναλαμβανόμενες ανανεώσεις συμβάσεων βρίσκονται στον αέρα, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για νέες ανανεώσεις εφόσον λήξει η σύμβασή τους.

Η υπαγωγή στους δήμους όλων των παραπάνω επιτροπών και οργανισμών γίνεται χωρίς να προβλέπονται επιπλέον κονδύλια, με τη χρηματοδότηση να έχει ήδη συρρικνωθεί δραστικά, προδιαγράφοντας μια ακόμα πιο ασφυκτική κατάσταση για τους ΟΤΑ, που θα μετακυλίεται βέβαια στην τσέπη των εργαζομένων και του λαού.

Εναντιωνόμαστε και καταδικάζουμε την προώθηση της εμπορευματοποίησης στις υπηρεσίες και δομές των ΟΤΑ που αφορούν τον λαό, τη λογική κόστους – οφέλους και τους «κόφτες» σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Να μην θιγούν στο ελάχιστο οι εργασιακές σχέσεις, οι αμοιβές και τα δικαιώματα των εργαζόμενων της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συβάσεις κάθε είδους, όλων των εργαζόμενων στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και η κάλυψη της μισθοδοσίας να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η ελπίδα για το σύνολο των εργαζόμενων βρίσκεται στη συνέχιση της αντιπαράθεσης με την πολιτική που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των λίγων.

Η αισιοδοξία βρίσκεται στο δυνάμωμα του ρεύματος αμφισβήτησης απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική».