Καβάλα-Γερμανία: Γέφυρες συνεργασίας για τον πολιτισμό και την οικονομία

Αντιπροσωπεία του Δικτύου ελληνογερμανικής συνεργασίας για την ανάπτυξη Πολιτιστικής και Δημιουργικής Οικονομίας επισκέφτηκε το Δημαρχείο της Καβάλας

Αντιπροσωπεία του Δικτύου ελληνογερμανικής συνεργασίας για την ανάπτυξη Πολιτιστικής και Δημιουργικής Οικονομίας, με επικεφαλής τον βουλευτή, Christian Goiny και τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας του Βερολίνου, Παναγιώτη Ματλή, επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης 1 Νοεμβρίου 2023 το Δημαρχείο Καβάλας και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, Θόδωρο Μουριάδη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Κωνσταντίνο Πεφάνη και τον πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Τάκη Αγγελίδη, στο πλαίσιο επαφών του Δικτύου με Δήμους της βόρειας Ελλάδας.

Το Δίκτυο, το οποίο αποτελούν βουλευτές και παράγοντες του Πολιτισμού του κρατιδίου του Βερολίνου και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων της Θεσσαλονίκης, έχει δημιουργηθεί πριν από 10 χρόνια και πλέον, επιζητά διεύρυνση των δραστηριοτήτων του και σε άλλες πόλεις και ένταξή τους στο Δίκτυο.

Όπως τόνισαν οι Γερμανοί βουλευτές, τις τελευταίες δεκαετίες εφαρμόζονται στο Βερολίνο προγράμματα δημιουργικής οικονομίας, τα οποία στηρίζονται σε πολιτιστικές δραστηριότητες, που «ζωντανεύουν» εγκαταλελειμμένα κτήρια, δίνουν εργασία σε πολλούς νέους και προσελκύουν επισκέπτες από την υπόλοιπη χώρα και όλον τον κόσμο. Οι δεκάδες άδειες καπναποθήκες, όπως και άλλα αναξιοποίητα κτήρια της Καβάλας, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημεία εφαρμογής αυτών των προγραμμάτων, όπως παρατήρησε ο κ. Μουριάδης. Μάλιστα, αποδέχθηκε πρόσκληση του Δικτύου για να συμμετάσχει σε Συνέδριο, που διοργανώνει το Δίκτυο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης, στο οποίο θα συζητηθούν σχετικά θέματα.

Επίσης, όταν ο Δήμαρχος παρουσίασε τις κύριες πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου, δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν και πιθανές συνεργασίες και θεατρικές παραγωγές με γερμανικά καλλιτεχνικά σχήματα στο Φεστιβάλ Φιλίππων, οι οποίες θα ανεβαίνουν και σε σκηνές του Βερολίνου. «Μια τέτοια συνεργασία θα πρόσθετε μεγαλύτερη αίγλη στον θεσμό του Φεστιβάλ», παρατήρησε ο Δήμαρχος, υπογραμμίζοντας ότι, «εάν θέλουμε μια πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη θα πρέπει να υποστηριχθεί η ανάπτυξη του Πολιτισμού τόσο σε κάθε κράτος όσο και γενικότερα στο σύνολο της Ευρώπης, ώστε να δημιουργήσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή ιστορία».

«Όταν συνεργάζονται ομάδες στον Πολιτισμό, δίνουν υπεραξία η μία ομάδα στην άλλη», επισήμανε ο βουλευτής, Christian Goiny.

Η συνάντηση έληξε με την υπόσχεση να επαναληφθεί στο κοντινό μέλλον, ώστε και η Καβάλα να γίνει αποδέκτης της τεχνογνωσίας των βερολινέζων, αλλά και να μεγαλώσει η σχέση με τη Γερμανία, πέρα από την αδελφοποίηση του Δήμου με τη Νυρεμβέργη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο που εντυπωσίασε τους Γερμανούς ήταν το εμβληματικό κτήριο του Δημαρχείου, την ιστορία του οποίου αφηγήθηκε ο Δήμαρχος, ο οποίος έκανε και μια περιληπτική αναδρομή στην ιστορία της πόλης, από την εποχή της ανάπτυξής της λόγω της καπνεργασίας, μέχρι τη σημερινή οικονομική άνθισή της, κυρίως λόγω του τουρισμού και των βιομηχανιών της.

Το κλιμάκιο του Δικτύου, στη συνέχεια, ξεναγήθηκε στο Μουσείο Καπνού και στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με τη μεταφραστική βοήθεια της Γεύσης Σταματιάδου.