Πολίτες μαζεύουν υπογραφές για το Χωροταξικό της Θάσου

Η Πρωτοβουλία Πολιτών επισημαίνει ότι τυχόν έγκριση της µελέτης χωρίς ουσιαστική βελτίωση θα επιφέρει συνέπειες καταστροφικές, µη αναστρέψιµες ως προς τη χλωρίδα, την πανίδα, τον υδροφόρο ορίζοντα και την οικονοµία του νησιού

Όλο και περισσότεροι πολίτες, πολιτιστικοί και παραγωγικοί φορείς και συλλογικότητες της Θάσου προσθέτουν κάθε μέρα τη σφραγίδα και την υπογραφή τους, κάτω από το υπόμνημα-διαμαρτυρία, που κατατέθηκε για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό του νησιού τόσο στο αρμόδιο Υπουργείο όσο και στον δήμο Θάσου. Από σήμερα μάλιστα, οι υπογραφές συγκεντρώνονται και ψηφιακά (εδώ).

Στην ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Πολιτών για το Χωροταξικό της Θάσου αναφέρουν πως «Όλο και περισσότεροι δημότες συνειδητοποιούν το μέγεθος της καταστροφής για το περιβάλλον και την τοπική οικονομία που θα επιφέρει ο σχεδιασμός, αν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις που κατατέθηκαν πριν τα Χριστούγεννα στον υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Σταθάκη και κοινοποιήθηκαν σε όλες τις σχετικές υπηρεσίες. Το υπόμνημα επισημαίνει και τεκμηριώνει την ανάγκη:

  1. Να προστεθεί η λέξη «δάσος» στην περιγραφή του τοπίου, η απουσία της οποίας παραποιεί την εικόνα του νησιού και υποκρύπτει κινδύνους για το δασικό του πλούτο
  2. Να χαρακτηριστεί η Θάσος αναπτυσσόμενη κι όχι αναπτυγμένη περιοχή καθώς ο χαρακτηρισμός αυτός καταστρέφει κάθε προοπτική στρατηγικής της ανάπτυξης. Να προβλεφθεί η μεταποιητική δραστηριότητα (εγκατάσταση ελαιοτριβείων, σφαγείων τυροκοµείων, επεξεργασίας λυµάτων, ασβεστοποιϊας κλπ)
  3. Να προβλεφθούν έργα υποδομής για την ύδρευση και άρδευση του νησιού
  4. Να αποτραπεί ο συγκοινωνιακός μαρασμός του νησιού όπως αυτός εκφράζεται τόσο με την υποβάθμιση του ιστορικού λιμανιού του Πρίνου όσο και με την μη προτεροποίηση της Εθνικής οδού (ΕΟ 69) ) Πρίνου – Σκάλα Σωτήρος – Σκάλα Καλλιράχης – Σκάλας Μαριών – Καλύβια Λιµεναρίων – Ποτού, µε τις απαιτούµενες παρακαµπτήριες νέες περιφερειακές οδούς των ως άνω οικισµών.
  5. Να τονιστεί η ανάγκη εκπόνησης μελετών στρατηγικού σχεδιασμού που θα προστατεύσουν και θα αναδείξουν τον μοναδικό περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πλούτο της Θάσου.

Οι δημότες και οι παραγωγικοί φορείς της Θάσου επισημαίνουν ότι τυχόν έγκριση της ως άνω µελέτης χωρίς ουσιαστική βελτίωση αυτής και χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι παρατηρήσεις-προτάσεις τους, θα επιφέρει συνέπειες καταστροφικές, µη αναστρέψιµες ως προς τη χλωρίδα, την πανίδα, τον υδροφόρο ορίζοντα και την οικονοµία του νησιού και καλούν κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να υπογράψει το σχετικό υπόμνημα στην ψηφιακή πλατφόρμα secure.avaaz.org με τον τίτλο: Υπόμνημα πολιτών και φορέων για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό της Θάσου».

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο του υπομνήματος εδώ.