Στήριξη επιστημόνων στον Δρ. Μάνο Κουτράκη για το Αρδευτικό του Νέστου

Ανακοινώσεις και ψηφίσματα με αφορμή τη στοχοποίηση του προέδρου του ΦΔΔΝΒΙ και του ΕΠΑΜΑΘ

Μετά τα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν στον απόηχο του «παγώματος» του έργου κατασκευής του Αρδευτικού του Νέστου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και για την εμπλοκή σε αυτό του προέδρου του Φορέα Διαχείσης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας Δρ. Μάνου Κουτράκη (διαβάστε σχετικά εδώ), δίνονται στη δημοσιότητα ψηφίσματα στήριξης από επιστημονικούς φορείς που θεωρούν αυταπόδεικτο το δικαίωμα της έκφρασης της επιστημονικής γνώσης.

«Απαράδεκτη οποιαδήποτε επίθεση σε τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις»

Η πρώτη ανακοίνωση έρχεται από την Ένωση Ερευνητών Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΕ-ΕΘΙΑΓΕ), το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης. Εκεί αναφέρεται: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ερευνητών ΕΘΙΑΓΕ, στηρίζει το έργο που επιτελεί ο συνάδελφος Μάνος Κουτράκης Τακτικός Ερευνητής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ως Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και θεωρούμε απαράδεκτη οποιαδήποτε επίθεση για τις τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις του».

«Αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους για να καλυφτούν ευθύνες και ανεπάρκειες»

Η δεύτερη ανακοίνωση υπογράφουν ονομαστικά Ερευνητές του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, οι οποίοι επισημαίνουν τα εξής: «Τις τελευταίες ημέρες, ο συνάδελφος Ερευνητής Μάνος Κουτράκης έχει στοχοποιηθεί προσωπικά, από μερίδα του τοπικού τύπου άλλα και από φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας με αφορμή την πρόταση της Διεύθυνσης Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ προς την ΔΙΠΑ για τη διακοπή της κατασκευής του δικτύου άρδευσης Ερατεινού-Πέρνης. Ο Δρ. Κουτράκης, ως Πρόεδρος του ΔΣ Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας (ΦΔΔΝΒΙ) και όχι ως ιδιώτης, ήδη από το 2014 με έγγραφά του στις αρμόδιες υπηρεσίες έχει επισημάνει τα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν στο οικοσύστημα της περιοχής, που ανήκει στο Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ και είναι εντός των ορίων αρμοδιότητας του ΦΔΔΝΒΙ, από τον τρόπο κατασκευής του συγκεκριμένου αρδευτικού έργου. Παρόμοιες επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις του έργου έχουν εκφραστεί και από άλλους φορείς (ΓΕΩΤΕΕ, διάφορες ΜΚΟ, κινήσεις πολιτών Δήμου Νέστου). Επιπλέον, και η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας –Θράκης έχει ζητήσει τη διακοπή του έργου.

Το θέμα της άρδευσης της Δυτικής πεδιάδας του Νέστου είναι πολύ σοβαρό καθώς αφορά μια εξαιρετικά γόνιμη περιοχή με πολλές διαφοροποιημένες καλλιέργειες, στην εκμετάλλευση των οποίων απασχολείται μεγάλο μέρος του πληθυσμού του Δήμου Νέστου. Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο επιβάλλεται η σωστή διαχείριση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων αλλά και ολόκληρου του οικοσυστήματος της περιοχής. Θεωρούμε επιεικώς άκομψη την προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης της δικαιολογημένης αγωνίας των γεωργών της περιοχής και απαράδεκτη την επίρριψη ευθυνών σε κάποιον που προσπαθεί να ανταποκριθεί υπεύθυνα στα καθήκοντα της θέσης που του εμπιστεύτηκε η Πολιτεία. Αντί αναζήτησης αποδιοπομπαίων τράγων για να καλυφτούν προηγούμενες ευθύνες και ανεπάρκειες, είναι πολύ πιο χρήσιμο και αποτελεσματικό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της Περιφέρειας, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, να εξετάσουν λύσεις που θα ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός αποδεδειγμένα προβληματικού αρδευτικού έργου».

Οι ερευνητές του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ:

Δημήτρης Αβτζής (ΙΔΕ, Θεσσαλονίκη), Λουκία Αικατερινιάδου (ΙΚΕ, Θεσσαλονίκη), Χρύσα Αναστασιάδου (ΙΝΑΛΕ, Καβάλα), Λια Βαβουλίδου (ΙΕΑ, Αθήνα), Χρυσούλα Γκουμπίλη (ΙΝΑΛΕ, Καβάλα), Πασχάλης Δαλαμπάκης (ΙΕΠ, Θεσσαλονίκη), Ζδράγκας Αντώνης (ΙΚΕ, Θεσσαλονίκη), Σίδερης Θεοχαρόπουλος (ΙΕΑ, ΑΘΗΝΑ), Σάββας Καζαντζίδης (ΙΔΕ, Θεσσαλονικη), Βίκτωρ Καββαδίας (ΙΕΑ, Αήνα), Απόστολος Καλύβας (ΙΓΒ&ΦΠ, Θεσσαλονίκη), Νικόλαος Καμίδης (ΙΝΑΛΕ, Καβάλα), Γεώργιος Κουμπούρης (ΙΥΦΕ, Χανιά), Γρηγόρης Κρέη (ΙΝΑΛΕ, Καβάλα), Σωτήρης Κυπαρίσσης (ΙΝΑΛΕ, Καβάλα), Χριστίνα Λίγδα (ΙΚΕ, Θεσσαλονίκη), Παναγιώτης Μιχόπουλος (ΙΜΔΟ, Αθήνα), Ευριδίκη Μπουκουβάλα (ΙΚΕ, Θεσσαλονίκη), Φωτεινή Μυλωνά (ΙΓΒ&ΦΠ, Θεσσαλονίκη), Ανδρέας  Ντούλης (ΙΕΛΥΑ, Ηράκλειο), Γαβριήλ Ξανθόπουλος (ΙΜΔΟ, Αθήνα), Σωτήρης Ορφανίδης (ΙΝΑΛΕ, Καβάλα), Γιούλα Ουζουνίδου (ΓΔΑΕ, Αθήνα), Βασίλης Παπαθανασίου (ΙΝΑΛΕ, Καβάλα), Παναγιώτης Πλατής (ΙΔΕ, Θεσσαλονίκη), Κωσταντίνος Ρέκκας (ΙΚΕ, Θεσσαλονίκη), Εμμανουήλ Ροδιτακης (ΙΕΛΥΑ, Ηράκλειο), Φωτεινή Σαμαρτζή (ΙΚΕ, Θεσσαλονίκη), Γιώργος Σαμούρης (ΙΚΕ, Θεσσαλονίκη), Γαβριήλ Σπύρογλου (ΙΔΕ, Θεσσαλονίκη), Νίκος Σταμάτης (ΙΝΑΛΕ, Καβάλα), Ευαγγελία Ν. Σωσσίδου (ΙΕΖΠ, Γιαννιτσά), Σμαρώ Σωτηράκη (ΙΚΕ, Θεσσαλονίκη), Χρυσούλα Τάσσου (ΙΤΑΠ, Αθήνα), Ειρήνη Τζουραμάνη (ΙΝΑΓΡΟΚ), Αθήνα, Εμμανουήλ Τζωρτζακάκης (ΙΕΛΥΦΑ, Ηράκλειο), Αναστασία Τσαγκαράκου (ΙΕΛΥΑ, ΗΡάκλειο), Χρίστος Τσαντήλας (ΙΒΚΦ, Λάρισα), Θεοδώρα Τσιλιγιάννη (ΙΚΕ, Θεσσαλονίκη), Γεώργιος Χαλυβόπουλος (ΙΔΕ, Θεσσαλονίκη), Λίνα Χατζοπούλου (ΙΓΒ&ΦΠ, Θεσσαλονίκη), Δρ. Βλαδίμηρος Χριστοδούλου (ΙΕΖΠ, Γιαννιτσά), Νίκος Χωριανόπουλος (ΙΤΑΠ, Αθήνα).