«Κατάληψη» του Κόλπου της Καβάλας από μέδουσες

Αναφορές από λουόμενους για μαζική εμφάνιση του τρομακτικού πλην όμως ακίνδυνου για τον άνθρωπο θαλάσσιου όντος σε παραλίες της Καβάλας-Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει μέδουσα

Πολλές είναι οι αναφορές από λουόμενους τις τελευταίες μέρες για εμφάνιση μεδουσών στις παραλίες της Καβάλας, ειδικά στα ανοιχτά. Το φαινόμενο δεν είναι καινούριο και εμφανίζεται σχεδόν κάθε χρόνο, συνήθως, όμως, τον Αύγουστο, με τα θαλάσσια όντα να ευνοούνται από τα μελτέμια τα οποία τις εγκλωβίζουν στους κολπίσκους του παράλιου μετώπου της Καβάλας.

Φέτος η εμφάνισή τους έγινε πιο νωρίς, λόγω των καιρικών συνθηκών και των θαλάσσιων ρευμάτων που τις οδήγησαν στην περιοχή.

Οι μέδουσες των ελληνικών θαλασσών, όσο μεγάλες και επιβλητικές κι αν είναι-όπως η κόκκινου χρώματος pelagia noctiluca ή η καφέ cotylorhiza tuberculata με τη διάμετρό της να φτάνει ακόμα και τα 40 εκατοστά-είναι ακίνδυνες για τον άνθρωπο και στη χειρότερη των περιπτώσεων προκαλούν κνησμό, τσούξιμο και τοπικό ερεθισμό, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι χρειάζονται… κοινωνικές συναναστροφές, γι’ αυτό και καλό είναι να τις αποφεύγετε, ειδικά αν έχετε αλλεργία στις τοξικές ουσίες που εκκρίνουν.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση τσιμπήματος από μέδουσα

  • Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια. Όχι όμως με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού εκεί.
  • Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Αν δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, γεμίστε τη χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας. Μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό, διότι μπορεί να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.
  • Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα.
  • Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και την φαγούρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα, χρησιμοποιείστε κομπρέσες με ξυδόνερο (1 μέρος ξύδι και 3 νερό). Έτσι αντιμετωπίζονται η φαγούρα και το τσούξιμο.
  • Πάρτε κάποιο χάπι αντισταμινικό. Με το χάπι αντιμετωπίζονται συστηματικότερα τα συμπτώματα. Η ανάγκη για χάπια τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση του προσβληθέντος δέρματος.
  • Αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, μπορεί να χρειασθεί κάποια ένεση κορτιζόνης. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στο νοσοκομείο ή να επισκεφθείτε κάποιο Κέντρο Υγείας.