Αγωγός TAP: Τα 10 χλμ της όδευσης της Καβάλας «απειλούν» ολόκληρο το έργο!

«Αγωνιώδες» δημοσίευμα κάνει λόγο για «λαϊκισμό και πελατειακές σχέσεις» - Η Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών απαντά στην Κατερίνα Παπαλεξανδρή

Ως εξαιρετικά σοβαρό χαρακτηρίζεται από την πλευρά της κοινοπραξίας του αγωγού TAP  το πρόβλημα που παραμένει σε εκκρεμότητα για την υλοποίηση του αγωγού σε ένα τμήμα μήκους 10 χιλιομέτρων στην περιοχή Τενάγη Φιλίππων, σύμφωνα με δημοσίευμα που ανέβηκε τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017 στην ιστοσελίδα energypress.

Στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο δημοσιογράφος Χρήστος Στεφάνου αναφέρεται ότι «ενώ μέχρι πρόσφατα οι αντιδράσεις ήταν εξαιρετικά περιορισμένες και αφορούσαν σε μικρό μόνο αριθμό αγροτών που θεωρούν ότι βλάπτονται από τη διέλευση του αγωγού, η στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δημάρχου Καβάλας, εντείνει πρόβλημα και μεγαλώνει τη διάστασή του. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι τμήμα των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και πολιτευτές της περιοχής, εμφανίζονται εγκλωβισμένοι σε μικροπολιτικές πελατειακές σχέσεις και λαϊκιστικές αντιδράσεις απέναντι στο έργο του αγωγού, που στερούνται τεχνικής, επιστημονικής και οικονομικής λογικής.

Πρόσφατα μάλιστα και ενώ όλες οι τεχνικές ανησυχίες και τα ερωτήματα που έχουν κατατεθεί επισήμως και ανεπισήμως, έχουν απαντηθεί αναλυτικά, με απόφαση που εξέδωσε το δημοτικό συμβουλίου κατόπιν εισήγησης της πλειοψηφούσας παράταξης ζητείται η αλλαγή της όδευσης του αγωγού (που ήδη έχει κατασκευαστεί (340 από τα 550 χιλιόμετρα έχουν ήδη τοποθετηθεί ενώ ακόμη 140 χιλιόμετρα έχουν διαμορφωθεί) . Στην απόφαση μάλιστα τονίζεται ότι ο Δήμος εάν δεν αλλάξει η όδευση δε θα παράσχει διοικητικές διευκολύνσεις στην κοινοπραξία.

Εδώ βεβαίως το πρόβλημα είναι ευρύτερο αφού ήδη τρεις φορές τους προηγούμενους μήνες, συνεργεία των εργολάβων της κοινοπραξίας έχουν επιχειρήσει να ξεκινήσουν τις εργασίες ωστόσο εμποδίστηκαν από … τρακτέρ των αντιδρούντων αγροτών στα Τενάγη.

Και ενώ οι εργασίες στο επίμαχο τμήμα των 10 χιλιομέτρων ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2016 ακόμη βρίσκονται σε εκκρεμότητα και έχει κατασκευαστεί ή διαμορφωθεί το τμήμα του αγωγού μέχρι το 195 χιλιόμετρο και μετά το 205 χιλιόμετρο, αφήνοντας μια “τρύπα” χωρίς την οποία δε μπορεί να λειτουργήσει το έργο.

Η αλλαγή της όδευσης από την πλευρά της κοινοπραξίας χαρακτηρίζεται ως οικονομικά, τεχνικά και λειτουργικά μη συμφέρουσα και μη εφικτή σε αυτό το τελικό στάδιο που βρίσκεται η κατασκευή του έργου, ενώ τονίζεται ότι η διαδρομή έχει ήδη τροποποιηθεί κατά το αρχικό στάδιο της διαβούλευσης.

Από το σύνολο του έργου μόνο στην Καβάλα υπάρχουν αντιδράσεις, που στηρίζονται σε τεχνικά και οικονομικά δεδομένα και επιχειρήματα που δεν ευσταθούν, υποστηρίζει η κοινοπραξία.

Στον αέρα

Ενώ λοιπόν ήδη το έργο παρουσιάζει καθυστέρηση άνω των 12 μηνών για το συγκεκριμένο τμήμα, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και υπάρχει ορατός και σοβαρός κίνδυνος να καθυστερήσει η έναρξη λειτουργίας ολόκληρου του αγωγού TAP και του νοτίου διαδρόμου από την Κασπία προς την Ευρώπη συνολικά.

Εάν δεν μπουν οι εργολάβοι και δεν ξεκινήσουν τις απαραίτητες εργασίες οι αρχαιολόγοι, το χρονοδιάγραμμα δε θα τηρηθεί και θα υπάρξει καθυστέρηση ξεκαθαρίζουν πηγές της κοινοπραξίας.

Υπό το πρίσμα αυτό κρίσιμο χαρακτήρα για την έγκαιρη κατασκευή και λειτουργία του αγωγού TAP αποκτά η νέα σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα από το υπουργείο ενέργειας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κοινοπραξίας αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης της Καβάλας με θέμα την πρόοδο των εργασιών του αγωγού».

Η Συντονιστική καλεί τη Διευθύντρια του TAP να σεβαστεί την τοπική κοινωνία

Εντωμεταξύ, η Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών για την αλλαγή της όδευσης του Αγωγού TAP εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση σε συνέντευξη της Διευθύντριας του TAP στην Ελλάδα Κατερίνα Παπαλεξανδρή (φωτό), αναφέροντας τα εξής:

«Είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας σε τοπικό μέσο ενημέρωσης της Καβάλας, συνέντευξη τύπου της νέας Διευθύντριας του ΤΑΡ (αν δεν κάνουμε λάθος, η πρώτη από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της στη χώρα μας). Στην συνέντευξη αυτή η κ. Κ. Παπαλεξανδρή επιχειρεί με αγωνία να παρουσιάσει την κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού ως περιβαλλοντικά ευαίσθητη και υπεύθυνη, να διασκεδάσει τις ανησυχίες της κοινής γνώμης της περιοχής και να μειώσει τις αντιδράσεις για την όδευση του έργου στην περιοχή των Φιλίππων Καβάλας, αναμασώντας αβάσιμα και παραειπωμένα επιχειρήματα.

Η τοποθέτηση της κοινοπραξίας δια στόματος της νέας Διευθύντριας είναι μόνο στη μορφή και τα εξωτερικά της χαρακτηριστικά συνέντευξη, αφού στην ουσία πρόκειται για έναν ακόμη καλοστημένο μονόλογο. Προκαλεί πράγματι απορία πώς είναι δυνατόν σε τέτοιου είδους συνέντευξη, που είναι γνωστό ότι θα συζητηθεί ανοιχτά και θα προκαλέσει αντιδράσεις, να απουσιάζουν εντελώς κάποιες «καυτές» ή έστω απλά ενοχλητικές προς την κοινοπραξία ερωτήσεις. Μήπως τελικά η συνέντευξη έγινε στη βάση ερωτήσεων που η κοινοπραξία δέχεται να απαντήσει;

Σε κάθε περίπτωση και επί της ουσίας των τοποθετήσεων της Δ/ντριας της κοινοπραξίας, σημειώνουμε τα ακόλουθα:

Για πολλοστή φορά ο ΤΑΠ δηλώνει πως για τα ζητήματα που αφορούν στην τοπική κοινωνία και την περιοχή μας έγινε δημόσια διαβούλευση. Η δήλωση αυτή δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά δεδομένα, εκτός κι αν η προσέλευση υπαλλήλων του ΤΑΡ που δηλώνουν ιδιοκτήτες γης στην περιοχή σε άτυπες συζητήσεις, βαφτίζεται «δημόσιος διάλογος» με τους ενδιαφερόμενους φορείς και κατοίκους της περιοχής.

Ποια χαρακτηριστικά και ποιες μορφές είχε η δημόσια διαβούλευση του ΤΑΡ, που μέχρι σήμερα αποφεύγει να αναφερθεί και να απαντήσει τεκμηριωμένα στις ενστάσεις και τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας επί της σχεδιαζόμενης όδευσης του αγωγού, όπως έχουν εκφραστεί με ανοιχτές λαϊκές γενικές συνελεύσεις –συλλαλητήρια των κατοίκων, με σειρά ψηφισμάτων και αποφάσεων της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης και του Δήμου Καβάλας;

Ποιες πειστικές απαντήσεις δίνει η Κοινοπραξία σε επιστημονικές γνώμες φορέων της περιοχής όπως του ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε. Ανατ. Μακεδονίας σχετικά με τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής των Τεναγών των Φιλίππων;

Για μας αυτό που θα έπρεπε πρωτίστως να απαντηθεί στη συνέντευξη της νέας Διευθύντριας του ΤΑΡ είναι η αντιμετώπιση και η επίλυση των προβλημάτων που θα προκαλέσει η ενδεχόμενη διέλευση του αγωγού από την περιοχή μας και η διασφάλιση των κατοίκων της περιοχής με εγγυήσεις πως η επίλυση αυτή είναι εφικτή στην πράξη. Αυτό είναι προφανές πως ο ΤΑΡ δεν μπορεί να το κάνει.

Έτσι περιορίζεται σε μονομερείς κινήσεις και αποφάσεις, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της κανέναν και τίποτε παρά μόνο το δικό της εταιρικό συμφέρον, με βαρύ τίμημα την καταστροφή της περιοχής μας και την εσαεί δέσμευση της από τον συγκεκριμένο αγωγό.

Η εμμονή από την εταιρία κατασκευής στην συγκεκριμένη όδευση και η ενδεχόμενη διέλευση του αγωγού εντός ή παρά των Τεναγών, θα προκαλέσει αδιαμφισβήτητα μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής και υψηλή διακινδύνευση της φυσικής μοναδικότητας των Τεναγών (Τυρφώνα) Φιλίππων, που θα έπρεπε να είναι προστατευόμενο φυσικό μνημείο.

Η εταιρία δεν καταφέρνει να πείσει την κοινή γνώμη στην περιοχή πώς μπορεί τεχνικά να άρει την επικινδυνότητα του έργου και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις φυσικές διεργασίες που συντελούνται στα Τενάγη αιώνες τώρα, όσο κι αν είναι έκδηλη η αγωνία της να πετύχει τον εφησυχασμό και την υποχώρηση της αγωνιστικότητας των κατοίκων.

Στην συνέντευξή της η Διευθύντρια του ΤΑΡ αποδέχεται ότι ο αγωγός σχεδιάζεται να περνά μέσα από τα Τενάγη των Φιλίππων. Γιατί πολύ απλά, Τενάγη χωρίς τύρφη δεν υπάρχουν και η συγκέντρωση της τύρφης στην περιοχή εντός και παρά των Τεναγών είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει την φυσική μοναδικότητα της περιοχής.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Κοινωνικών Επιπτώσεων ακόμη και περιφερειακά των Τεναγών παρατηρείται συνίζηση του εδάφους 2- 4 εκατοστά ετησίως, άρα εντός των Τεναγών το φαινόμενο είναι πιο έντονο και μεγαλύτερο. Συνεπώς μέσα σε λίγα χρόνια ο αγωγός θα είναι κοντά στην επιφάνεια με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό. Στην ίδια συνέντευξη η επικεφαλής του ΤΑΡ αποδέχεται εμμέσως πλην σαφώς την μεγάλη επικινδυνότητα του αγωγού και προσπαθεί να την προσπεράσει δηλώνοντας πώς ο αγωγός θα είναι εν ανάγκη πιο ενισχυμένος και θα τοποθετηθεί σε μεγαλύτερο βάθος. Μήπως έτσι όμως ομολογεί πως στην υπόλοιπη διαδρομή, όπου ο αγωγός θα είναι πιο ρηχά τοποθετημένος και μικρότερου πάχους, οι γύρω περιοχές κινδυνεύουν άμεσα;

Επίσης αποδέχεται τη μείωση της αξίας των κτημάτων στη διευρυμένη ζώνη ασφαλείας των 200 + 200 μέτρων από των αγωγό, την οποία φυσικά και δεν αποζημιώνει, και επιπρόσθετα αποδέχεται ότι δεν αποζημιώνει τον μηδενισμό της αξίας τον κτημάτων από όπου διέρχεται ο αγωγός.

Αναπάντητο το ερώτημα της έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος για τα κτήματα δια μέσου των οποίων διέρχεται ο αγωγός (ποιος θα ήθελε να αγοράσει και γιατί;), όταν μάλιστα ανά πάσα στιγμή ο ΤΑΡ μπορεί να δεσμεύσει και το υπόλοιπο κτήμα μόνο με μια μονομερή δήλωση (κι αυτό ισχύει για ολόκληρη τη διαδρομή του αγωγού).

Στη συνέχεια της συνέντευξης και προς απόδειξη της «περιβαλλοντικής ευαισθησίας και ευθύνης» της εταιρίας, η κα Διευθύντρια εμφανίζεται έτοιμη να δεχτεί αλλαγές στην όδευση, αλλά απορρίπτει την βόρεια εναλλακτική όδευση με το επιχείρημα πως εκεί υπάρχει οικότοπος και δάσος!! Μάλιστα αυτή την εναλλακτική τη χαρακτηρίζει «Υπερβόρεια», όρος που η στοιχειώδης γνώση της γραμματικής της ελληνικής γλώσσας μας παραπέμπει σε κάτι που είναι πάνω από τα βόρεια (σαν να πρόκειται για τον αρκτικό κύκλο)!!

Στην πραγματικότητα, στην βόρεια εναλλακτική όδευση που προτείνεται από πολλούς φορείς της περιοχής δεν υπάρχει κανένα δάσος. Καλό θα ήταν για να πεισθούμε, όσοι ακούμε εμβρόντητοι τους ισχυρισμούς του ΤΑΡ, να μας δηλώσει η εταιρία κατασκευής πόσους οικότοπους, πόσα δάση, πόσες περιοχές NATURA διασχίζει ο αγωγός στα 500 και πλέον χιλιόμετρα της διαδρομής του στη Β. Ελλάδα.

Ο περιβαλλοντικός διαχωρισμός που κάνει η Διευθύντρια του ΤΑΡ υποβαθμίζει τον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, την περιοχή των Λασπόλουτρων και τον ζωτικό χώρο αυτών τον προορισμών, δεσμεύοντας, άρα περιορίζοντας, την ζώνη πιθανού σχεδιασμού και επέκτασης υποδομών για τη μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής και φυσικά την περαιτέρω ανάδειξη των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και των προορισμών φυσικού κάλλους.

Καλούμε την κα. Κατερίνα Παπαλεξανδρή ως επικεφαλής του ΤΑΡ να σεβαστεί τις ενστάσεις και τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας που διεκδικούν την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων των κατοίκων, την προστασία της ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, την αειφόρα προοπτική για τον τόπο και τις μελλοντικές γενιές των ανθρώπων της.