«Ξεχείλισε» η οργή των Καρβαλιωτών απέναντι στη ΒΦΛ: Ντροπή σας! Έρχεστε εδώ και προσβάλλετε τη μνήμη των νεκρών μας!

Εντάσεις και κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων Μαρκόπουλου, Γκαϊντατζή και Κουλουρά - Οι φορείς της περιοχής ζητούν άμεση λύση στο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και απειλούν με προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια!

Το κλίμα στη Λαϊκή Συνέλευση για την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Νέα Καρβάλη, το Χαλκερό και την Ανατολική Καβάλα που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 19 Απριλίου 2018 στο Πολύκεντρο της Νέας Καρβάλης ήταν, όπως αναμένονταν, «ηλεκτρισμένο».

Οι κάτοικοι της περιοχής που ζούνε τον τελευταίο μισό αιώνα με τις δύο «βαριές» βιομηχανίες στα «πόδια» τους και που επιπρόσθετα έχουν «ζήσει» τον πόνο της απώλειας πολλών αγαπημένων τους προσώπων από τον καρκίνο -γεγονός που, όπως αποδείχτηκε στη Γενική Συνέλευση «αποδίδουν» στην ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν οι Βιομηχανίες των Λιπασμάτων και των Πετρελαίων- δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν την οργή τους και «επιτέθηκαν» ουκ ολίγες φορές σε όσους πήραν τον λόγο.




Το Πολύκεντρο της Νέας Καρβάλης «γέμισε» ασφυκτικά. Εκτός από τους πολίτες και τους εκπροσώπους της περιοχής (Δημοτική Κοινότητα, Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων, Πολιτιστικοί Σύλλογοι κτλ.) το «παρών» έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος συνοδευόμενος από τον περιφερειακό σύμβουλο Σωτήρη Παπαδόπουλο, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος, οι επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Μάκης Παπαδόπουλος, Άρης Βέρρος και Χρήστος Ποτόλιας, ως εκπρόσωποι της παράταξης της Ανοιχτής Πόλης οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Θόδωρος Μουριάδης και Λεωνίδας Παππάς, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μουρτασάγας, ο τ. Νομάρχης Καβάλας Θόδωρος Καλλιοντζής, ο τέως Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας κ.ά.

Ένταση με το… καλημέρα κατά την τοποθέτηση του Θόδωρου Μαρκόπουλου

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας. Η παραδοχή του ότι τα μηχανήματα μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας (είχαν τοποθετηθεί επί θητείας Καλλιοντζή στις αρχές της δεκαετίας του 2000) δεν λειτουργούν εδώ και… χρόνια, «ξεσήκωσε» την αίθουσα. Γιουχαΐσματα, αποδοκιμασίες, φωνές «σκέπασαν» τα λόγια του κ. Μαρκόπουλου, ενώ κάποιοι από τους παριστάμενους τον πλησίασαν για να του ζητήσουν τον… λόγο.

Ο κ. Μαρκόπουλος ξεκαθάρισε ότι όλοι οι έλεγχοι γίνονται σύμφωνα με τον νόμο και τις διεθνείς συνθήκες οι οποίες αφορούν τη ρύπανση «είτε συμφωνούμε μ’ αυτές είτε όχι», ενώ τόνισε ότι οι έλεγχοι δεν γίνονται αυθαίρετα, ούτε από έναν άνθρωπο.

Ωστόσο, αφού δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των κατοίκων, πληροφόρησε τους παρευρισκόμενους ότι οι μέχρι τώρα έλεγχοι δεν έδειξαν κάτι μεμπτό, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση σχεδόν του συνόλου των κατοίκων της Νέας Καρβάλης, με κάποιους, μάλιστα, να καταφέρονται εναντίον του με βαρείς χαρακτηρισμούς και να κινούνται ακόμα και απειλητικά εναντίον, με κάποιους ψυχραιμότερους να τους συγκρατούν.

Ο κ. Μαρκόπουλος αντέδρασε μόνο όταν κάποιος από το κοινό τον αποκάλεσε λαμόγιο, λέγοντας ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να με χαρακτηρίζει έτσι», καλώντας το συγκεκριμένο άτομο να έρθει να του το πει από κοντά, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ένταση, μέχρι τη στιγμή που κατέβηκε από το πάνελ και έδωσε το λόγο στη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα.

Δήμητρα Τσανάκα: Κανείς δεν έχει δικαίωμα να υποβαθμίζει το υπέρτατο Αγαθό που είναι η Υγεία!

Παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια, η δήμαρχος Καβάλας αναφέρθηκε σε όλες τις κινήσεις που προέβη η Διοίκησή της από τον Ιούνιο του 2016 οπότε και έφτασαν στον δήμο καταγγελίες του Σωματείου των Εργαζομένων στη ΒΦΛ για ενδεχόμενη επισφαλή λειτουργία της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, από την πρώτη μηνυτήρια αναφορά προς τον Εισαγγελέα που κατέθεσαν οι κ.κ. Φιλόσογλου και Γραμμένος, μέχρι τις επιστολές προς τον Αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο, τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο του 2017 αλλά και προς τις εταιρίες που διαχειρίζονται το Εργοστάσιο των Λιπασμάτων τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.

«Το εργοστάσιο είναι σημαντικό για την πόλη και για την περιοχή μας. Το γεγονός όμως ότι δίνει δουλειές, δεν σημαίνει ότι ζητήματα που αφορούν στην υποβάθμιση του υπέρτατου αγαθού, της Δημόσιας Υγείας, μπορούν να γίνουν δεκτά!», τόνισε με έμφαση η κ. Τσανάκα, συμπληρώνοντας πως «αφού δεν μπορεί η Περιφέρεια, θα πάρουμε εμείς μηχάνημα!», προαναγγέλλοντας την αγορά συσκευής κόστους 85.000 ευρώ για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

85.000 ευρώ το κόστος του μηχανήματος, αλλά δεν είναι τίποτα μπροστά στην αξία της ανθρώπινης ζωής. Αυτή είναι ανεκτίμητη…

Η κ. Τσανάκα υπογράμμισε ότι λύσεις δεν μπορεί να δοθούν «από τη μια μέρα στην άλλη». Πιο συγκεκριμένα, το μηχάνημα που πρόκειται να αγοραστεί από τον δήμο «θέλει» πέντε με έξι μήνες για να λειτουργήσει, αφού θα χρειαστεί να διενεργηθεί ο διαγωνισμός, να εγκριθούν οι δαπάνες, να πραγματοποιηθεί η προμήθεια, η εγκατάσταση κτλ., ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά είπε, «εμείς είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε και θα προχωρήσουμε. 85.000 ευρώ είναι το κόστος του μηχανήματος, αλλά δεν είναι τίποτα μπροστά στην αξία της ανθρώπινης ζωής. Αυτή είναι ανεκτίμητη»!

Η δήμαρχος επίσης γνωστοποίησε επικοινωνία που είχε με τη Διοίκηση της ΒΦΛ κατά την οποία έλαβε διαβεβαιώσεις ότι είναι «όλα καλά». Ωστόσο, όπως είπε «δεν είναι δυνατόν να βασιζόμαστε στις μετρήσεις των εταιριών! Μπορώ εγώ να στηριχτώ στις εταιρίες; Τι είναι; Φιλανθρωπικά ιδρύματα; Προς Θεού, δεν υποστηρίζω ότι λένε ψέματα, αλλά δεν μπορώ να αποδείξω και το αντίθετο»!

Τα «σκάγια» πήραν και τα… Πετρέλαια!

«Κάτι έγινε τη Μεγάλη Εβδομάδα… Κάτι ξέφυγε… Για να βάλουν τις φωνές οι Καρβαλιώτες, μετά από 50 χρόνια, κάτι έγινε, δεν μπορεί…», είπε με νόημα η κ. Τσανάκα, δικαιολογώντας απόλυτα τις ανησυχίες των κατοίκων της Νέας Καρβάλης και του Χαλκερού.

Γνωστοποίησε δε πως επειδή το μηχάνημα θέλει πέντε με έξι μήνες για να λειτουργήσει, ο δήμος έχει ήδη δρομολογήσει μια πιο άμεση λύση: «Και τι θα κάνουμε μέχρι τότε; Το βρήκαμε! Θα νοικιάσουμε! Θα πληρώνουμε κάθε μήνα για να πάρουμε τις απαντήσεις που θέλουμε»!

Στο «κλείσιμο» της τοποθέτησής της η δήμαρχος δεν άφησε απέξω ούτε τη Βιομηχανία των Πετρελαίων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να ξέρετε ότι θα βάλω χέρι ΚΑΙ στα Πετρέλαια! Γιατί ξέρω ότι η μυρωδιά από το κλούβιο αβγό είναι από το υδρόθειο! Και η ΒΦΛ δεν παράγει υδρόθειο»!

Αναστασία Ιωσηφίδου: Καλά τα μεροκάματα, αλλά…

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ -και κάτοικος Καρβάλης- Αναστασία Ιωσηφίδου. Φανερα φορτισμένη, με φωνή «σπασμένη», είπε στη Λαϊκή Συνέλευση: «Σήμερα στείλαμε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα και στις δύο βιομηχανίες που λειτουργούν εδώ. Και στα Πετρέλαια και στα Λιπάσματα»!

Η κ. Ιωσηφίδου επίσης αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε με τη Διοίκηση της ΒΦΛ: «Μας είπανε ότι το «νέφος» δεν είναι παρά… ατμοί. Όσο για τις μυρωδιές μάς είπανε ότι αυτές είναι… ακίνδυνες! Είναι δυνατόν; «Όλα αυτά τα χρόνια ανεχόμαστε πολλά για τα μεροκάματα. Αλλά να πω κι αυτό: Παραθαλάσσια περιοχή το Παληό, παραθαλάσσια και η Νέα Καρβάλη. Αν, λοιπόν, δεν ήταν τα δύο εργοστάσια, το χωριό μας θα είχε πιο πολλά μεροκάματα»!

Στη συνέχεια, η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΛΕΙΑ έδειξε στον κόσμο μία εκτυπωμένη φωτογραφία από την εφαρμογή του Google Earth στην οποίο είχε σημειώσει με κίτρινο χρώμα την έκταση που έχει καταλάβει η ΒΦΛ η οποία είναι… τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτήν του οικισμού της Νέας Καρβάλης!

Παρατήρησε επίσης ότι «όλως περιέργως», όλα συμβαίνουν κατά τις… Αργίες! Σαββατοκύριακα, Χριστούγεννα, Πάσχα…

Επίσης, η κ. Ιωσηφίδου έκανε μια σύντομη αναφορά στους ισχύοντες Νόμους, για τα πρόστιμα που μπορεί να επιβληθούν, από 200.000 έως 500.000 και που φτάνουν μέχρι το προσωρινό «κλείσιμο» μιας βιομηχανίας εφόσον αυτή αποδειχτεί ότι ρυπαίνει ή υποβαθμίζει το περιβάλλον.

«Καρφιά» σε Σιμιτσή-Παπαδόπουλο επειδή δεν ψήφισαν την πίστωση για την αγορά του μηχανήματος

Ως «αστεία» χαρακτήρισε την αιτιολογία που προέβαλαν οι δύο παρατάξεις της Αντιπολίτευσης που καταψήφισαν τη δαπάνη για την αγορά του μετρητή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει από τον δήμο και όχι από τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Η ίδια υπεραμύνθηκε της επιλογής αυτής, λέγοντας ότι έγινε για λόγους επίσπευσης των διαδικασιών, αφού η Δημοτική Επιχείρηση είναι πιο «ευέλικτη» σε τέτοια θέματα σε αντίθεση με τον δήμο.

Επίσης, εξήγγειλε ότι άμεσα θα τοποθετηθεί ένας μεταβατικός σταθμός που θα κοστίζει 5.000 ευρώ μηνιαίως (ενοίκιο) για να καλύψει το «κενό» ανάμεσα στη διενέργεια του διαγωνισμού και την προμήθεια.

«Κλείνοντας» την τοποθέτησή της, η κ. Ιωσηφίδου μίλησε και για τη φωσφογύψο: «Υπάρχει έτοιμη μελέτη του ΔΠΘ για την αξιοποίησή του με 250.000 ευρώ και η Βιομηχανία σκέφτεται τα… χρήματα! Αύριο το πρωί, κ. Μαρκόπουλε, να στείλετε έναν ελεγκτή να μας πει τι ουσίες περιλαμβάνει μέσα της η φωσφογύψος», είπε σε έντονο ύφος προς τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας.

Προσβάλλετε τη μνήμη των νεκρών μας!

Στη συνέχεια, το μικρόφωνο δόθηκε σε εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου της Νέας Καρβάλης ο οποίος, επίσης φορτισμένα, είπε προς τους αιρετούς αλλά και τους εκπροσώπους του εργοστασίου της ΒΦΛ: «Δεν μπορεί κανείς εκπρόσωπος, φορέας ή αιρετός να έρχεται και να μιλάει σε σπίτια που έχουν χάσει ανθρώπους από τον καρκίνο και να μας λέει ότι «δεν λειτουργούν τα μηχανήματα»! Προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών μας»!

Κατόπιν, ανέγνωσε το ψήφισμα των φορέων της περιοχής που απευθύνεται σε όλους τους αρμόδιους, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και όλους τους αιρετούς μέχρι και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας όπου γίνεται λόγος για προσφυγή ακόμα και σε ευρωπαϊκά δικαστήρια και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και κάλεσε να το υπογράψουν όλοι οι παριστάμενοι και «πρώτοι-πρώτοι» ο Αντιπεριφερειάρχης και η δήμαρχος Καβάλας.

Τον λόγο επίσης πήρε η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου Καβάλας Μαριάννα Δρόσου και ο πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης Καπλάνης Ιωσηφίδης.

Γιώργος Γκαϊντατζής: Οι Βιομηχανίες είναι σύννομες, αλλά αυτός δεν μας αρκεί! Εμείς τις θέλουμε καλύτερες!

Ο Καβαλιώτης Αναπληρωτής Καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή του ΔΠΘ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Οικονομικής Βιομηχανίας ο οποίος «μετρά» την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή τα τελευταία… 30 χρόνια, προσπάθησε να εξηγήσει στους ανησυχούντες κατοίκους για το πώς έχουν τα πράγματα.

Ωστόσο, η φράση του ότι «η εμβιομηχάνιση μιας περιοχής αναμφισβήτητα φέρνει και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος» ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Ακούστηκαν γιουχαΐσματα αλλά και κραυγές από το πλήθος. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αυτό είναι μια πραγματικότητα, άσχετα αν αυτό είναι επιθυμητό ή όχι.

Ο κ. Γκαϊντατζής κάλεσε τους φορείς αλλά και τους κατοίκους να συνεργαστούν με τη Βιομηχανία για να μπορέσει να γίνει καλύτερη προς όφελος όλων. «Οι Βιομηχανίες είναι σύννομες, αλλά αυτό δεν αρκεί! Εμείς θέλουμε να γίνουνε καλύτερες», είπε.

«Ντροπή σου που ήρθες εδώ να μιλήσεις»!

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια, εκπροσωπώντας τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια στη Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ Θεοδώρα Κουλουρά. «Είμαι κι εγώ Καβαλιώτισσα, εργάζομαι 28 χρόνια στο εργοστάσιο, είμαι ίσως η πιο παλιά μηχανικός στον χώρο του εργοστασίου!», είπε αρχικά προτού ξεκινήσει τις διαβεβαιώσεις ότι η ΒΦΛ σέβεται και εφαρμόζει όλους τους κανόνες.

Η φράση της ότι «η Βιομηχανία γίνεται καλύτερη μέρα με τη μέρα σε όλα τα επίπεδα και κάνει επενδύσεις προς την κατεύθυνση της περιβαλλοντικής προστασίας» ξεσήκωσε επίσης αντιδράσεις. «Η εταιρία λειτουργεί με επίπεδα ευρωπαϊκά», συμπλήρωσε, αλλά δεν μπόρεσε να συνεχίσει, καθώς η τοποθέτησή της διεκόπη από τους οργισμένους κατοίκους!

«Μη μας προκαλείτε»! Μην προσβάλλετε τη μνήμη των προγόνων μας, τη μνήμη των νεκρών μας»! «Σας ξέρουμε τι κάνετε τόσα χρόνια»! «Ντροπή σου που ήρθες εδώ για να μιλήσεις!» ήταν μερικές από τις διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν…

Τελικά, η κ. Κουλουρά κατέβηκε από το βήμα και αμέσως μετά αποχώρησε από το Πολυκέντρο εν μέσω αποδοκιμασιών από τους οργισμένους κατοίκους.

Κατόπιν επρόκειτο να μιλήσουν οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων ενώ θα δίνονταν ο λόγος και σε όποιον πολίτη θα ήθελε να μιλήσει.

Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι υπέγραψαν ψήφισμα, ζητώντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα και μάλιστα άμεσα, «χωρίς περιστροφές και επιτροπές επί των επιτροπών».