Το σκάνδαλο ΒΦΛ-ΔΕΠΑ ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη

Ορυμαγδός δημοσιευμάτων στον αθηναϊκό ηλεκτρονικό Τύπο με κόντρες Σταθάκη-ΝΔ και αντεπίθεση Κιτσάκου για τα υπέρογκα χρέη της λιπασματοβιομηχανίας και τις ευθύνες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Ηυπόθεση είναι γνωστή εδώ πολύ καιρό. Το «φέσι» των 120 εκ. ευρώ της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων της Καβάλας στη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου που «απειλεί» να τινάξει στον αέρα την ίδια την Επιχείρηση έχοντας ήδη μπλοκάρει την ιδιωτικοποίησή της και οι ευθύνες τόσο του προηγούμενου ΔΣ -που «ξηλώθηκε» εν μία νυκτί- όσο και της ίδιας της Κυβέρνησης αλλά και του αρμόδιου υπουργού έχουν πλέον περάσει στη σφαίρα της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Το άρθρο-έρευνα του Τάσου Τέλλογλου «Ο Λαυρεντιάδης της ΔΕΠΑ και του ΣΥΡΙΖΑ» (διαβάστε το πατώντας εδώ) έφερε στη Βουλή ερώτηση 32 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας (διαβάστε την πατώντας εδώ) και τα τελευταία 24ωρα ο αθηναϊκός ηλεκτρονικός Τύπος φιλοξένησε ουκ ολίγα δημοσιεύματα σχετικά, με αφορμή και την απάντηση στη ΝΔ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη αλλά και συνέντευξη που παραχώρησε ο «αμφιλεγόμενος» τέως Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ (και πρώην Γενικός Διευθυντής της ELFE του Λαυρεντιάδη) Θεόδωρος Κιτσάκος.Ακολουθεί αναδημοσίευση των χαρακτηριστικότερων ρεπορτάζ.

euro2day.gr | Σταθάκης: Η θητεία Κιτσάκου κρίθηκε με την απόφαση αντικατάστασής του

«Τη Νέα Δημοκρατία διακατέχει πρωτόγνωρο θράσος, καθώς η πώληση της εταιρείας ELFE και η δημιουργία ενός χρέους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΠΑ έγινε επί των ημερών της. Η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε μια κατάσταση, την οποία προσπάθησε να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

“Προτάσσοντας την προάσπιση των συμφερόντων της ΔΕΠΑ και αφού διασφαλίστηκε πρώτα η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων στην ELFE, η κυβέρνηση αναζήτησε, σε συνεργασία με τους πιστωτές της ELFE, μια μονιμότερη λύση εξυγίανσης.

Η θητεία του κ. Κιτσάκου στη διοίκηση της ΔΕΠΑ κρίθηκε με την απόφαση αντικατάστασής του.Πιθανοί σχεδιασμοί περί ανταλλαγής ακινήτων δεν προχώρησαν ποτέ, καθώς δεν είχαν την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας. Σχετικά με το χρέος της εταιρείας ELFE, η πολιτική ήταν να τηρούνται αυστηρά οι τρέχουσες πληρωμές και να μην δημιουργούνται νέα χρέη. Για το κατά πόσο οι χειρισμοί της διοίκησης ζημίωσαν τη ΔΕΠΑ, αρμόδια πλέον να αποφανθεί είναι η Δικαιοσύνη.

Η μονιμότερη λύση αφορά ένα σχέδιο εξυγίανσης της ELFE, το οποίο για την κυβέρνηση σημαίνει εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και βιώσιμη λύση ρύθμισης των χρεών προς όλους τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών. Διαφορετικά σχέδια συζητήθηκαν κατά καιρούς με τους πιστωτές, χωρίς να προκύψει για κάποιο συναίνεση.

Για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ η πολιτική της κυβέρνησης αποτυπώθηκε στη συμφωνία με τους Θεσμούς, που προβλέπει την εξαγορά του μεριδίου της Shell στην Αττική από τη ΔΕΠΑ, την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τη λιανική Θεσσαλονίκης και τον διαχωρισμό στη συνέχεια της ΔΕΠΑ, σε ΔΕΠΑ εμπορίου, η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί και ΔΕΠΑ υποδομών, η οποία περιλαμβάνει το σύνολο των δικτύων φυσικού αερίου της χώρας και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο».

liberal.gr | ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδης: Οι πάντες γνώριζαν…

Μεταχρονολογημένες επιταγές, προσπάθειες ανταλλαγές ακινήτων με χρέη που αυξάνονταν, κυπριακές offshore, περίεργες δικαστικές αποφάσεις, αυτά είναι τα συστατικά της υπόθεσης ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη, που όπως αποκάλυψε ο υπόδικος πρώην μάνατζερ της πρώτης, Θεόδωρος Κιτσάκος, οι πάντες γνώριζαν.

Τι έκαναν γι’ αυτό; Τίποτα. Η εντολή ήταν σαφής: Να μείνει ανοικτή η παροχή αερίου προς την Εταιρεία Ελληνικών Λιπασμάτων (ELFE – πρώην ΒΦΛ), με έωλες δικαιολογίες και μόνο πραγματικά κερδισμένο, την πλευρά Λαυρεντιάδη.

Η κυβέρνηση καλείται να πάρει θέση. Τώρα που ο Θ. Κιτσάκος αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη “καρφώνει” τον ένα μετά τον άλλο τους υπουργούς (Δραγασάκη, Φλαμπουράρη, Σταθάκη, Πιτσιόρλα και Τζάκρη) ότι γνώριζαν για τους χειρισμούς και τις ενέργειες του, οι οποίες ήδη ελέγχονται από την ελληνική δικαιοσύνη, δεν μπορούν άλλο να σιωπούν. Έχουν εκτεθεί.

Αν αληθεύουν τα όσα είπε ο κ. Κιτσάκος, επί χρόνια η ELFE με πλήρη κυβερνητική κάλυψη, κέρδιζε χρόνο, ξεγελούσε και συνεχίζει να ξεγελά τον κρατικό μηχανισμό, αφού η ΔΕΠΑ κατόπιν δικαστικής απόφασης του Φεβρουαρίου του 2018, υποχρεούται ακόμη και σήμερα να τη προμηθεύει με αέριο και να πληρώνεται με μεταχρονολογημένες επιταγές ! Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα, παρ’ ότι γνώριζε καλά, κατά τον κ. Κιτσάκο, ότι η πλευρά Λαυρεντιάδη δημιουργεί παρένθετα, “εξωτικά” και ανύπαρκτα σχήματα, όπως κυπριακές offshore και ελληνικές ανώνυμες, (ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, PFIC LTD, CENTROFARO SERVICES LTD, BFS AEBE, Λιπάσματα Νέας Καρβάλης), όπου και μεταφέρει την παραγωγική δραστηριότητα και τους εργαζόμενους των Λιπασμάτων, ώστε αυτά να εμφανίζονται ως “κουφάρι”, δηλαδή σε αδυναμία εξυπηρέτησης του βουνού των χρεών τους.

Το μοντέλο Λαυρεντιάδη ήταν γνωστό σε τουλάχιστον πέντε υπουργούς. Ήξεραν ότι αυτόνομα νομικά πρόσωπα μισθώνουν από την ELFE τις βιομηχανικές της εγκαταστάσεις, και αντισυμβάλλονται εμπορικά μαζί της, ακριβώς για να μη κληρονομούν τα χρέη της. Και ενώ η απάτη ήταν πασιφανής, η εντολή ήταν να μη διακοπεί η παροχή αερίου στα Λιπάσματα, με τη κυβέρνηση να δέχεται αυτές οι νεοσύστατες εταιρείες με ανάξια λόγου μετοχικά κεφάλαια (π.χ. 24.000 ευρώ), και καμία προγενέστερη δραστηριότητα, να αναλάβουν μέσω μεταχρονολογημένων επιταγών, υποχρεώσεις εκατομμυρίων ευρώ έναντι της ΔΕΠΑ, με την παραπλανητική μάλιστα επίκληση σχέσης “πελατείας” με την ELFE.

Χθες και σε μια προσπάθεια να κρατήσει αποστάσεις από τα λεγόμενα Κιτσάκου, ο κ. Σταθάκης εξέδωσε ανακοίνωση όπου επισημαίνει ότι “η θητεία του κ. Κιτσάκου στη διοίκηση της ΔΕΠΑ κρίθηκε με την απόφαση αντικατάστασής του”, ενώ προσθέτει ότι “πιθανοί σχεδιασμοί περί ανταλλαγής ακινήτων δεν προχώρησαν ποτέ, καθώς δεν είχαν την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας. Κατά τον κ. Σταθάκη, όσον αφορά το χρέος της ELFE, η πολιτική ήταν να τηρούνται αυστηρά οι τρέχουσες πληρωμές και να μην δημιουργούνται νέα χρέη, ενώ επισημαίνει ότι ως προς το αν οι χειρισμοί της διοίκησης ζημίωσαν τη ΔΕΠΑ, αρμόδια πλέον να αποφανθεί είναι η Δικαιοσύνη.

Δεν απαντά ωστόσο ο κ. Σταθάκης γιατί έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι, για να απομακρυνθεί ο κ. Κιτσάκος (Δεκέμβριος 2017), ούτε γιατί, παρά τις ποινικές διώξεις, η πλευρά Λαυρεντιάδη συνεχίζει να “μετασχηματίζεται”, με τελευταία προσθήκη στο κουβάρι, τη Revera Holdings. Κυπριακή offshore με αρχικό αντικείμενο τη… κατασκευή κοσμημάτων, που στη πορεία άλλαξε το καταστατικό της, ώστε να μπορεί να προμηθεύεται μηχανολογικό εξοπλισμό και να κάνει άλλου είδους συναλλαγές, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί πρόσφατα σε αυτήν ολόκληρη η παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου των ELFE.

Περίεργες δικαστικές συμπτώσεις…

Η μία όψη του νομίσματος είναι αυτή. Η άλλη αφορά σε μια σειρά από περίεργες δικαστικές συμπτώσεις. Σε ερώτηση που κατέθεσαν τη περασμένη εβδομάδα 32 βουλευτές της ΝΔ, αναδεικνύουν το εξής. Στις 2 Μαΐου 2017, την ημέρα δηλαδή που ανακοινώθηκε η αντικατάσταση του κ. Γεωργίου Παντελή από την κα Ζαΐρη στη θέση της Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ο πρώτος είχε ζητήσει με επιστολή του προς τον κ. Κιτσάκο αναλυτικά στοιχεία για τις ανείσπρακτες οφειλές των εταιριών ELFE και ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, τις τυχόν ρυθμίσεις των εν λόγω εταιριών, όπως και αντίγραφα των εισηγήσεων της νομικής, οικονομικής και νομικής υπηρεσίας της ΔΕΠΑ από το 2015 και μετά. Δηλαδή την ίδια ακριβώς ημέρα που ο κ. Παντελής είχε στείλει το επίμαχο έγγραφο προς τον Κιτσάκο, αντικαταστάθηκε από την κα Ζαίρη με ψήφους 6-5, και με καταλυτική, όπως λένε όσοι γνωρίζουν, τη μία ψήφο της Β.Θάνου, τότε πρόεδρο του Α.Πάγου.

Δεν είναι η μοναδική “περίεργη” δικαστική σύμπτωση. Το Νοέμβριο του 2017, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ζήτησε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου να προχωρήσει σε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για δημοσίευμα, που έκανε λόγο για δήθεν καταγγελίες εργαζομένων της ΔΕΠΑ, ότι πίσω από τις διεκδικήσεις των χρεών της ELFE, υπάρχει … τουρκικός δάκτυλος. Δηλαδή ότι τουρκικά συμφέροντα που ήθελαν να αγοράσουν την ELFE υποκινούσαν τη ΔΕΠΑ να διεκδικήσει τα χρωστούμενα, γεγονός που θα οδηγούσε τη πρώτη ακόμη και σε λουκέτο, και άρα θα γινόταν ευκολότερη λεία για τους αγοραστές. Το δημοσίευμα διαψεύστηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους της ΔΕΠΑ. Ωστόσο η ουσία είναι ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος διέταξε έρευνα όχι για τα χρέη της ELFE, τις παρένθετες εταιρείες και τις μεταχρονολογημένες επιταγές αλλά και για ένα ανύπαρκτο δημοσίευμα.

Τέλος, το Φεβρουάριο του 2018, η Πρωτοδίκης Αθηνών Μαρία-Αναστάση Τόλια έκρινε ότι η ΔΕΠΑ πρέπει να συνεχίσει κανονικά την προμήθεια αερίου στην ELFE, σε συνέχεια παλαιότερης προσωρινής διαταγής του Πρωτοδίκη Αθηνών Ιωάννη Κανάκη, να μη διακοπεί η παροχή αερίου για όσο διάστημα η εταιρεία συνεχίζει να πληρώνει με μεταχρονολογημένες επιταγές. Είχαν όμως προηγηθεί οι αντίθετες αποφάσεις… τριών προηγούμενων δικαστών του Πρωτοδικείου Αθηνών.

protothema.gr | Κιτσάκος: Όλοι ήξεραν τους χειρισμούς μου για τη ΔΕΠΑ – Εξηγήσεις ζητά η ΝΔ

Τη σφοδρή αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκαλούν οι καταγγελίες του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρου Κιτσάκου, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για το αδίκημα της απιστίας και αφορά στα χρέη της εταιρίας «Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα» (ELFE- συμφερόντων Λαυρεντιάδη), κατά τη θητεία του στη διοίκηση της ΔΕΠΑ και καταγγελόμενη ζημία άνω των 115 εκατ. ευρώ.

Ο Θεόδωρος Κιτσάκος σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα, υποστήριξε ότι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως οι κ. Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Σταθάκης, Πιτσιόρλας και Τζάκρη γνώριζαν για τους χειρισμούς και τις ενέργειες του. Μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του, ο κ.Κιτσάκος υποστήριξε ότι:

– Οι πάντες στη κυβέρνηση γνώριζαν ότι η πλευρά Λαυρεντιάδη (σε βάρος του οποίου και άλλων 11 προσώπων είχε ασκηθεί δίωξη από τον Αύγουστο για τη ζημία στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) είχε δημιουργήσει πολλά παρένθετα σχήματα όπου είχε μεταφέρει την παραγωγική δραστηριότητα και τους εργαζόμενους των Λιπασμάτων, ώστε αυτά να εμφανίζονται ως “κουφάρι”, δηλαδή σε αδυναμία εξυπηρέτησης του βουνού των χρεών τους.

– Από τότε που ανέλαβε, ο ίδιος ενημέρωνε κάθε εβδομάδα το υπουργείο Ενέργειας και το ΤΑΙΠΕΔ για τη πορεία των οφειλόμενων ποσών προς τη ΔΕΠΑ, και πως αυτά διαμορφώθηκαν από τα 90 εκατ (Δεκέμβριος 2015) σε 115 εκατ ευρώ (Δεκέμβριος 2017).

«Σε εβδομαδιαία βάση τα οφειλόμενα πήγαιναν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο ΤΑΙΠΕΔ. Ανέκαθεν συνέβαινε αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κιτσάκος. Σύμφωνα με τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ, κανείς δεν ήθελε να κόψει το αέριο στα ELFE, καθώς υπήρχε προβληματισμός για τους εργαζόμενους αλλά και για την τοπική οικονομία της Καβάλας, μια πόλη που ζει από τα λιπάσματα. Στις 16 Μαΐου 2017, όπως είπε, ο κ. Κιτσάκος, έγινε διυπουργική συνάντηση για το θέμα των χρεών των ELFE, με συντονιστή τον Αλέκο Φλαμπουράρη, παρουσία του Γιάννη Δραγασάκη, του Γιώργου Σταθάκη, του Ανδρέα Νεφελούδη, στελεχών της ΔΕΗ, της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ. Τις συζητήσεις, όμως, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κιτσάκος, μονοπώλησαν, οι απολυμένοι της ΒΦΛ και όχι το χρέος προς τη ΔΕΠΑ.

Μετά από τις σημερινές καταγγελίες του κ.Κιτσάκου η ΝΔ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να σιωπά για την υπόθεση, ωστόσο, πλέον τα όσα ειπώθηκαν σήμερα «εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα και αναδεικνύουν τις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες».

Όπως σημειώνει η ΝΔ στην ανακοίνωσή της, οι αναφερόμενοι υπουργοί δεν μπορούν να κρύβονται και οφείλουν να πάρουν άμεσα θέση για όσα καταγγέλλει ο κ. Κιτσάκος: «Για το αν, δηλαδή, οι υπουργοί που κατανομάζονται από τον κ. Κιτσάκο γνώριζαν για την προσπάθεια παράνομης ανταλλαγής ακινήτων της ELFE έναντι διαγραφής του χρέους της προς τη ΔΕΠΑ, καθώς επίσης για ποιο λόγο επέτρεψαν την εκτόξευση του χρέους της ELFE στη ΔΕΠΑ, ζημιώνοντας τη ΔΕΠΑ με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».

Στην ίδια ανακοίνωσή της, η ΝΔ τονίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για το γεγονός ότι ο κ. Κιτσάκος που είχε εργαστεί ως στέλεχος στην ELFΕ διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος στη ΔΕΠΑ, στην οποία η ELFE χρωστούσε τεράστια ποσά. Και η ανακοίνωση της ΝΔ καταλήγει: «Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να είναι απολύτως σίγουρη ότι η Νέα Δημοκρατία θα αναδείξει τη σκανδαλώδη αυτή υπόθεση και μαζί με όλους τους πολίτες θα απαιτήσει την αλήθεια και την απόδοση ευθυνών όσο ψηλά και αν αυτές βρίσκονται».

Απάντηση Σταθάκη στην ΝΔ 

«Τη Νέα Δημοκρατία διακατέχει πρωτόγνωρο θράσος, καθώς η πώληση της εταιρείας ELFE και η δημιουργία ενός χρέους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΠΑ έγινε επί των ημερών της» αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης στην απάντησή του στη Νέα Δημοκρατία η οποία απαίτησε την απόδοση ευθυνών για την υπόθεση της ποινικής δίωξης που ασκήθηκε σε πρώην στέλεχος της ΔΕΠΑ .

«Η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε μια κατάσταση, την οποία προσπάθησε να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προτάσσοντας την προάσπιση των συμφερόντων της ΔΕΠΑ και αφού διασφαλίστηκε πρώτα η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων στην ELFE, η κυβέρνηση αναζήτησε, σε συνεργασία με τους πιστωτές της ELFE, μια μονιμότερη λύση εξυγίανσης» αναφέρει ο κ. Σταθάκης.

«Η θητεία του κ. Κιτσάκου στη διοίκηση της ΔΕΠΑ κρίθηκε με την απόφαση αντικατάστασής του. Πιθανοί σχεδιασμοί περί ανταλλαγής ακινήτων δεν προχώρησαν ποτέ, καθώς δεν είχαν την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας. Σχετικά με το χρέος της εταιρείας ELFE, η πολιτική ήταν να τηρούνται αυστηρά οι τρέχουσες πληρωμές και να μην δημιουργούνται νέα χρέη. Για το κατά πόσο οι χειρισμοί της διοίκησης ζημίωσαν τη ΔΕΠΑ, αρμόδια πλέον να αποφανθεί είναι η Δικαιοσύνη.

Η μονιμότερη λύση αφορά ένα σχέδιο εξυγίανσης της ELFE, το οποίο για την κυβέρνηση σημαίνει εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και βιώσιμη λύση ρύθμισης των χρεών προς όλους τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών. Διαφορετικά σχέδια συζητήθηκαν κατά καιρούς με τους πιστωτές, χωρίς να προκύψει για κάποιο συναίνεση» υπογραμμίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και επισημαίνει :

«Για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ η πολιτική της κυβέρνησης αποτυπώθηκε στη συμφωνία με τους Θεσμούς, που προβλέπει την εξαγορά του μεριδίου της Shell στην Αττική από τη ΔΕΠΑ, την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τη λιανική Θεσσαλονίκης και τον διαχωρισμό στη συνέχεια της ΔΕΠΑ, σε ΔΕΠΑ εμπορίου, η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί και ΔΕΠΑ υποδομών, η οποία περιλαμβάνει το σύνολο των δικτύων φυσικού αερίου της χώρας και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο».

cnn.gr | Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο μετά τις αποκαλύψεις Κιτσάκου για ΔΕΠΑ και ELFE

Μεγάλες πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση των χρεών ύψους 120 εκατ. ευρώ της εταιρείας «Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα» (ΕLFE) του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ, μετά τις σημερινές αποκαλύψεις του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΠΑ Θεόδωρου Κιτσάκου, πως κυβερνητικά στελέχη είχαν γνώση των χειρισμών του, για τους οποίους προ ημερών τού ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου.

Ο κ. Κιτσάκος, ο οποίος θήτευσε στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΠΑ από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, οπότε κι απομακρύνθηκε μαζί με άλλα τέσσερα στελέχη, επιχείρησε να δώσει απαντήσεις για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των χρεών της βιομηχανίας της Καβάλας προς τη δημόσια επιχείρηση.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «εντονότατο κυβερνητικό παρεμβατισμό» στην υπόθεση της ELFE «χωρίς να είναι απαραίτητα δόλιος», όπως προσέθεσε. Όπως υποστήριξε για το θέμα της βιομηχανίας είχε σαφείς εντολές πως παρά το μεγάλο ύψος των χρεών της θα έπρεπε να μείνει ανοικτή και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την ELFE.

Αναφορικά με τις ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης, ο κ. Κιτσάκος είπε ότι από τότε που ανέλαβε ενημέρωνε κάθε εβδομάδα το υπουργείο Ενέργειας και το ΤΑΙΠΕΔ για την πορεία των οφειλομένων ποσών των μεγάλων βιομηχανικών πελατών στη ΔΕΠΑ.

Κατά τον ίδιο είχαν πραγματοποιηθεί διυπουργικές επιτροπές παρουσία και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ενώ τον Μάιο του 2017 κατόπιν πίεσης του ιδίου πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ενέργειας μεγάλη διυπουργική συνάντηση με συντονιστή τον Αλέκο Φλαμπουράρη και τη συμμετοχή των Σταθάκη, Χαρίτση, Νεφελούδη και των τραπεζών. Όπως ανέφερε, τότε τον Μάιο το χρέος είχε εκτιναχθεί στα 92 εκατ. ευρώ αλλά στη σύσκεψη μονοπώλησε το θέμα των απολύσεων στη βιομηχανία της Καβάλας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τον Μάρτιο του 2016 ο Στέργιος Πιτσιόρλας τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ επέμενε στη διοίκηση της ΔΕΠΑ να διερευνήσει τη δυνατότητα η εταιρεία να αποκτήσει ακίνητο της ELFE στο Καλοχώρι της Καβάλας για τη μετατροπή σε εγκαταστάσεις LNG. Το δε τίμημα θα συμψηφιζόταν με χρέη της βιομηχανίας. Κατά τον κ. Κιτσάκο κανείς από τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ αλλά ούτε και η νομική υπηρεσία της εταιρείας γνώριζαν ότι το ακίνητο ήταν δεσμευμένο από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η αντίδραση της ΝΔ

Ο αναφορές του κ. Κιτσάκου προκάλεσαν την παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Έξι ημέρες μετά τη διατύπωση των ερωτημάτων που έθεσε η Νέα Δημοκρατία αναφορικά με την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε στο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόδωρο Κιτσάκο για τα πεπραγμένα του κατά τη θητεία του στη διοίκηση της ΔΕΠΑ, η Κυβέρνηση εξακολουθεί αμήχανα να σιωπά.

Οι βαρυσήμαντες σημερινές αποκαλύψεις του κ. Κιτσάκου ότι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως οι κ. Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Σταθάκης, Πιτσιόρλας και Τζάκρη γνώριζαν για τους χειρισμούς και τις ενέργειες του, οι οποίες ήδη ελέγχονται από την ελληνική δικαιοσύνη, εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα και αναδεικνύουν τις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες.

Οι αναφερόμενοι υπουργοί δεν μπορούν να κρύβονται και οφείλουν να πάρουν άμεσα θέση για όσα καταγγέλλει ο κ. Κιτσάκος.

Για το αν, δηλαδή, οι υπουργοί που κατονομάζονται από τον κ. Κιτσάκο γνώριζαν για την προσπάθεια παράνομης ανταλλαγής ακινήτων της ELFE έναντι διαγραφής του χρέους της προς τη ΔΕΠΑ, καθώς επίσης για ποιο λόγο επέτρεψαν την εκτόξευση του χρέους της ELFE στη ΔΕΠΑ, ζημιώνοντας τη ΔΕΠΑ με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οφείλουν, επίσης, να απολογηθούν γιατί ο κ. Κιτσάκος που είχε εργαστεί ως στέλεχος στην ELFΕ διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος στη ΔΕΠΑ, στην οποία η ELFE χρωστούσε τεράστια ποσά.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να είναι απολύτως σίγουρη ότι η Νέα Δημοκρατία θα αναδείξει τη σκανδαλώδη αυτή υπόθεση και μαζί με όλους τους πολίτες θα απαιτήσει την αλήθεια και την απόδοση ευθυνών όσο ψηλά και αν αυτές βρίσκονται».