Στον απόηχο της κακοκαιρίας: Τα Τενάγη των Φιλίππων έγιναν και πάλι… λίμνη [φωτογραφίες, βίντεο]

Προβλήματα με το ίντερνετ και το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας σε αρκετές περιοχές, αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε Ελευθερούπολη και Βουνοχώρι το οποίο έμεινε για πάνω από μια μέρα χωρίς ρεύμα

Αρκετά είναι τα προβλήματα τα οποία προκάλεσαν οι τελευταίες βροχοπτώσεις στον Νομό Καβάλας, κυρίως την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019, με κάποια από αυτά να ταλαιπωρούν ακόμα ορισμένες περιοχές, όπως τους Φιλίππους, καθώς κάτοικοι αναφέρουν ότι υπάρχει πρόβλημα τόσο με την ηλεκτροδότηση όσο και με το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας και με το ίντερνετ.

Πτώση δέντρου πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ στην Ελευθερούπολη

Σχεδόν το σύνολο των προβλημάτων τα οποία αφορούσαν την αποκατάσταση ηλεκτροδότησης από πτώσεις δέντρων σε καλώδια της ΔΕΗ αποκαταστάθηκαν και αφορούσαν κυρίως το ορεινό κομμάτι του δήμου Παγγαίου, κάτι το οποίο έγινε και στο Βουνοχώρι, το οποίο, ωστόσο, έμεινε περίπου 35 ώρες χωρίς ρεύμα μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα, φαινόμενο το οποίο, όπως αναφέρουν κάτοικοι του χωριού, παρατηρείται σχεδόν σε κάθε κακοκαιρία.

Αλλαγή μετασχηματιστή στο Ακροβούνι

Τα Τενάγη έγιναν και πάλι λίμνη

Ως είθισται μετά από παρατεταμένες βροχοπτώσεις και με δεδομένο ότι ο μεγαλύτερος όγκος νερού μέσω των κλιτύων του Παγγαίου οδηγείται και συγκεντρώνεται στα Τενάγη, ο κάμπος πλημμύρισε και πάλι, παρά τις παρεμβάσεις οι οποίες έχουν γίνει.

Οι παρακάτω εντυπωσιακές φωτογραφίες δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος

Μέσα στον κάμπο των Τεναγών-Φωτογραφία: Μάκης Κυνηγόπουλος
Τα πλημμυρισμένα Τενάγη από ψηλά-Φωτογραφία: Θανάσης Δασκαλούδης
Τα πλημμυρισμένα Τενάγη όπως φαίνονται από τη Νικήσιανη-Φωτογραφία: Μάκης Κυνηγόπουλος

Εντυπωσιακά τα στοιχεία από το northmeteo.gr για το νερό που έπεσε στο Παγγαίο

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία του northmeteo.gr για το ύψος βροχής το οποίο καταγράφηκε στην περιοχή του Παγγαίου. Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα μεγάλα ποσά υετού έπεσαν στο σύνολο του κάμπου με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές γύρω από το ανατολικό και βόρειο κομμάτι του Παγγαίου, οι οποίες είναι προσήνεμες στους ανατολικούς-βορειανατολικούς ανέμους οι οποίοι κυριαρχούσαν στην περιοχή τις τελευταίες μέρες, κυρίως την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019, οπότε και σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα ποσά υετού.

Ενδεικτικά στο Παλαιοχώρι Καβάλας, το οποίο βρίσκεται στα όρια της πεδιάδας με τις ανατολικές παρυφές του Παγγαίου, το διάστημα μεταξύ 21-26 Ιανουαρίου 2019 σημειώθηκαν 190 mm (λίτρα ανά στρέμμα), ενώ μόνο την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019 καταγράφηκαν 120 mm.

Στον Άγιο Χριστόφορο Νικήσιανης, στους πρόποδες του βορειανατολικού Παγγαίου, το ίδιο διάστημα (21-26/1/2019) σημειώθηκαν σχεδόν 300 mm, ενώ την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019 σημειώθηκαν 185 mm, μια ιδιαιτέρως μεγάλη τιμή ημερήσιου υετού, από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή.

O εγγύτερος στα Τενάγη σταθμός, εντός της πεδιάδας, είναι αυτός του Καλαμώνα, ο οποίος το διάστημα 21-26/1/2019 κατέγραψε 122 mm.

Δείτε βίντεο από τα πλημμυρισμένα Τενάγη