«Συναγερμός» στη Βουλγαρία από βλάβη σε αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου στο Κοζλοντούι

Η βλάβη ενεργοποίησε το σύστημα ασφαλείας του εργοστασίου-Καθησυχαστική η εταιρία, αλλά βεβαρημένο το ιστορικό προβλημάτων του γερασμένου εργοστασίου το οποίο βρίσκεται στη «γειτονιά» της βόρειας Ελλάδας

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές της Βουλγαρίας μετά και την ανακοίνωση που έκανε η εταιρεία διαχείρισης του πυρηνικού εργοστασίου στο Κοζλοντούι ότι ο αντιδραστήρας νούμερο 5 (Μονάδα 5) των 1.000 μεγαβάτ λειτουργεί πλέον στο 50%, έπειτα από βλάβη που σημειώθηκε στον κύριο αγωγό κυκλοφορίας του.

Σύμφωνα με το Reuters, η βλάβη ενεργοποίησε το σύστημα ασφαλείας στην πυρηνική μονάδα του Κοζλοντούι, ενώ η διοίκηση του εργοστασίου ανέφερε πως το περιστατικό ξεκίνησε στις 09:10 το πρωί του Σαββάτου 16 Νοεμβρίου 2019.




Η πυρηνική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκεται στον ποταμό Δούναβη, θα επανέλθει σε πλήρη λειτουργία αμέσως μόλις όλα τα συστήματα και οι εγκαταστάσεις λειτουργήσουν κανονικά, ενώ η εταιρεία ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ραδιενεργής μόλυνσης εξαιτίας της βλάβης.

Ένα γερασμένο εργοστάσιο με βεβαρημένο ιστορικό προβλημάτων

Στις 15 Ιουλίου 1966 η Βουλγαρία υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τη Σοβιετική Ένωση και η κατασκευή του πρώτου σταθμού ξεκίνησε στις 6 Απριλίου 1970. Ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας ήρθε από τη Σοβιετική Ένωση τον Ιούνιο του 1972 και εγκαταστάθηκε στις 20 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Το 2004 η Βουλγαρική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των απαιτήσεων ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έκλεισε δύο από τους αντιδραστήρες, τους 3 και 4, ισχύος 440 ΜW. Το 2009 όμως η Βουλγαρία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επαναλειτουργία των δύο αντιδραστήρων.

Τον Οκτώβριο του 2010 εντοπίστηκαν ρωγμές σε σωληνώσεις ενός εκ των αντιδραστήρων, κατά τη διάρκεια εργασιών, χωρίς όμως να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας, ενώ τον Μάιο του 2011 εντοπίστηκαν ρωγμές σε ράβδους ελέγχου του αντιδραστήρα 5.

Τον Μάρτιο του 2011, μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία και την έκρηξη στο ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, πραγματοποιήθηκε «Τεστ Αντοχής» στους αντιδραστήρες του από την ΙΑΕΑ.

Ο σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του Κοζλοντούι βρίσκεται 200 χιλιόμετρα βόρεια της Σόφιας (και περίπου 900 από την Καβάλα) και 5 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Κοζλοντούι στον Δούναβη ποταμό, στα σύνορα με τη Ρουμανία.

Είναι ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός της Βουλγαρίας και ο μεγαλύτερος στην περιοχή. Οι προδιαγραφές κατασκευής του αντιδραστήρα προβλέπουν αντοχή σε σεισμό μέχρι 7 Ρίχτερ. Σήμερα στον σταθμό λειτουργούν δύο αντιδραστήρες (5 και 6) που είναι αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος, ισχύος χιλίων μεγαβάτ ο καθένας.

Για την ιστορία, οι αντιδραστήρες στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι αξιολογούνται ως οι πιο επικίνδυνοι στην Ευρώπη, όπως είχε αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Der Tagesspiegel».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, το 2013, μια σειρά θεμάτων ασφαλείας στον πυρηνικό σταθμό απασχόλησαν σοβαρά τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

*Πηγή φωτογραφίας: tomanifesto.gr