Το βράδυ της Τετάρτης κοιτάμε βόρεια-βορειοανατολικά στον ουρανό…

Αυγουστιάτικο «ραντεβού» και φέτος με τη βροχή διαττόντων, τα γνωστά πεφταστέρια, αν το επιτρέψει ο καιρός

Το βράδυ της Τετάρτης 12 Αυγούστου 2020 προς τα χαράματα της Πέμπτης 13 Αυγούστου 2020 κοιτάμε βόρεια-βορειοανατολικά στον ουρανό, για να παρατηρήσουμε -αν το επιτρέψει ο καιρός- το φαινόμενο των Περσείδων.

Πρόκειται για αστρικούς κόκκους, απομεινάρια του κομήτη Σουίφτ-Τατλ, (καταγράφηκαν για πρώτη φορά από Κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ.) οι οποίοι εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης προκαλώντας κάθε χρόνο τέτοια εποχή μια βροχή διαττόντων, τα γνωστά πεφταστέρια.

Ονομάζονται Περσείδες, επειδή φαίνεται σαν να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα, βόρεια-βορειοανατολικά, κοντά στον αστερισμό της Κασσιόπης.

Τα μετέωρα συνήθως έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα από 30 έως 60 χλμ. το δευτερόλεπτο και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ., οπότε και αρχίζουν να γίνονται ορατά από τους παρατηρητές.

Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση (1.650 βαθμοί Κελσίου), αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη.

Σύμφωνα με τη NASA, το ρεκόρ τους ήταν το 1993, όταν είχαν καταγραφεί περίπου 300 μετέωρα την ώρα.