Το μοναδικό σημείο στην Ελλάδα όπου επιβεβαιωμένα έχει πέσει μετεωρίτης βρίσκεται στη «γειτονιά» μας

Τα κομμάτια του μετεωρίτη αποτελούν υπολείμματα των πρώτων σταδίων της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος και η ηλικία του μοναδικού «ελληνικής καταγωγής» μετεωρίτη εκτιμάται ότι είναι περίπου 4,56 δισεκατομμυρίων ετών

Το φαινόμενο της πτώσης μετεωριτών ανέκαθεν «τραβούσε» τα βλέμματα του κόσμου, προκαλώντας από θαυμασμό και ανησυχία μέχρι και πολέμους στην αρχαιότητα. Πλέον η πτώση μετεωριτών έχει και… ντοκουμέντα, τα οποία φυλάσσονται στο NhM Naturhistorisches Museum Wien της Βιέννης.

Ένας από τους μετεωρίτες, ο μοναδικός ο οποίος άφησε «τεκμήρια» από την πτώση του στην Ελλάδα, έπεσε το 1818 στις Σέρρες, ενώ δίπλα στο σημείο πρόσκρουσης ήταν δύο Γερμανοί ταξιδιώτες οι οποίο το ανέφεραν στον Οθωμανό διοικητή της περιοχής.

Ο τελευταίος δεν εκτίμησε την πληροφορία και δώρισε τον μετεωρίτη στον Γερμανό γιατρό του, ο οποίος με τη σειρά του τον έδωσε σε έναν Αυστριακό καθηγητή χημείας, τον Αντρέας Σέρερ. Έτσι ένα σπάνιας αξίας αποδεικτικό στοιχείο πτώσης μετεωρίτη πέρασε τα σύνορά μας και σήμερα βρίσκεται στη κατοχή του γνωστού επιστημονικού μουσείου.

To αρχικό δείγμα του μετεωρίτη ζύγιζε περίπου 8,5 κιλά. Στη συνέχεια δύο δείγματα, βάρους 4,7 και 1,3 κιλών αντίστοιχα δόθηκαν -όπως προαναφέρθηκε- ως δώρο στον καθηγητή Γιόχαν Αντρέας Ρίτερ Φον Σέρερ από τη Βιέννη, ο οποίος το 1844 τα δώρισε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της πόλης.

O Seres, όπως ονομάστηκε ο κομήτης, λαμβάνοντας το όνομά του από την περιοχή στην οποία έπεσε, ανήκει στην κατηγορία των χονδριτών (το 86% περίπου των μετεωριτών) και αποτελεί υπόλειμμα των πρώτων σταδίων της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος, καθώς η ηλικία του εκτιμάται ότι είναι περίπου 4,56 δισεκατομμυρίων ετών.

Αν ανατρέξει κανείς στο Διεθνές Δελτίο Μετεωριτών του Σεληνιακού και Πλανητικού Ινστιτούτου θα διαπιστώσει ότι αναφέρεται επίσημα ως μετεωρίτης «ελληνικής καταγωγής».

Στη χώρα μας υπάρχουν μερικές ακόμα παλαιότερες ιστορικές πληροφορίες για την πτώση και ανεύρεση μετεωριτών, ωστόσο δεν υπάρχει κανένα απτό δείγμα, ώστε να χαρακτηριστούν επιβεβαιωμένες.

Σε αυτές οι περιπτώσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «αμφίβολοι» μετεωρίτες, ανήκουν αναφορές για πτώση μετεωριτών στην περιοχή της Λάρισας (το 1706), στη Θράκη (το 452), στους Δελφούς και στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

*Φωτογραφία: eurokinissi.gr/Γιώργος Κονταρίνης