Πετρέλαια Καβάλας: Έρχεται μείωση προσωπικού μέσω εθελούσιας εξόδου με το «βλέμμα» στην ενίσχυση των 100 εκατομμυρίων

«Πακέτα» ύψους περίπου 100.000 ευρώ αναμένεται να προταθούν στους εργαζόμενους από την Energean - «Όχι» σε απολύσεις, λέει η Διοίκηση - Το «στοίχημα» της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου και οι «πράσινες» επενδύσεις

Το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα για τη σωτηρία του Πρίνου έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με την έγκριση της Κομισιόν για ενίσχυση ύψους 100 εκατ. ευρώ προς την ελληνική θυγατρική του ομίλου Energean [διαβάστε σχετικά εδώ και εδώ].

Ωστόσο, φαίνεται ότι ακόμη υπάρχει αρκετός δρόμος μέχρι να πούμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί…

Στο φύλλο της Δευτέρας 29 Μαρτίου 2021 η Καθημερινή Εφημερίδα της Καβάλας Νέα Εγνατία φιλοξενεί πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της σύμφωνα με το οποίο για να μπορέσει να πετύχει το επιχειρηματικό πλάνο που συνοδεύει την «ενίσχυση» των 100 εκατομμυρίων, υπάρχουν κάποια «πρέπει» τα οποία, εν τάχει, είναι τα εξής:

  • Νέα projects όπως η Υπόγεια Αποθήκη και η “πράσινη” Διακράτηση και Αποθήκευση Διοξειδίου του Άνθρακα για μείωση της εξάρτησης από τις τιμές
  • Δραστική μείωση στα λειτουργικά κόστη

Ο δεύτερος στόχος, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, «αγγίζει» το προσωπικό των Πετρελαίων της Καβάλας το οποίο θα πρέπει να μειωθεί δραστικά σε αριθμό, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει μέσω ενός προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του ρεπορτάζ της Νέας Εγνατίας:

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Energean είναι διατεθειμένη να αναλάβει το βάρος ενός νέου επενδυτικού προγράμματος που προβλέπει την ολοκλήρωση του κοιτάσματος Έψιλον, την εγκατάσταση νέας εξέδρας στον Πρίνο και σειράς άλλων παρεμβάσεων για την αύξηση και την σταθεροποίηση της παραγωγής σε υψηλότερα επίπεδα.

Αλλά είναι διατεθειμένη να αναλάβει το βάρος ενός νέου δανεισμού 100 εκατ. ευρώ που φυσικά θα αποπληρωθεί εντόκως καθώς και με τέλη εγγύησης προς το ελληνικό Δημόσιο, μόνο αν είναι βέβαιη ότι αυτά τα 100 εκατ. θα πιάσουν τόπο και δεν θα είναι απλώς μια παράταση που θα οδηγήσει και πάλι στο ίδιο πρόβλημα όταν η τιμή του πετρελαίου υποχωρήσει εκ νέου στο μέλλον.

Πόσο μάλλον που αυτά τα χρήματα, καθώς θα είναι το ελληνικό Δημόσιο που θα εγγυηθεί για την χρηματοδότηση του Πρίνου, θα είναι ουσιαστικά χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι σε όλες της τις ανακοινώσεις η εταιρεία έχει χαρακτηρίσει ως μονόδρομο την αναδιάρθρωση της λειτουργίας του Πρίνου και την μείωση στα λειτουργικά κόστη, σε συνέχεια άλλωστε και των περικοπών που ήρθαν μετά την ολοκλήρωση των γεωτρήσεων από το Energean Force και την αποχώρηση του γεωτρυπάνου, προσωπικού καθώς και στελεχών της εταιρείας που εμπλέκονταν με το πρόγραμμα. Από αυτήν την διαδικασία, η εταιρεία φέρεται να εξοικονόμησε περί τα 3 εκατ. ετησίως, τα οποία βεβαίως είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην τρύπα των 120 εκατ. της διετίας 2019-2020 που προέκυψε από την κατάρρευση των τιμών λόγω της κρίσης που επέφερε ο κορωνοϊός στις αγορές.

«Πακέτα» πάνω από 100.000 ευρώ στην εθελουσία

Για αυτούς τους λόγους, στο πλαίσιο μια συνολικότερης αναδιάρθρωσης που λαμβάνει υπ’ όψιν της ανεξάρτητη μελέτη , η εταιρεία έχει εκπονήσει ένα ευρύ πρόγραμμα εθελουσίας για τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων χωρίς την πραγματοποίηση απολύσεων. Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί σύντομα στο προσωπικό και κατά τις ίδιες πληροφορίες περιλαμβάνει πακέτα αποζημιώσεων κατά πολύ μεγαλύτερα των αποζημιώσεων για απολύσεις, τα οποία ξεπερνούν και τις 100.000 ευρώ ανάλογα με την προϋπηρεσία και την οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου.

Και, βεβαίως, η Energean αποδίδει μεγάλη σημασία για το αύριο του Πρίνου και την απεξάρτησή του από τις διακυμάνσεις των τιμών σε δύο νέα projects: το “πράσινο” σχέδιο της Διακράτησης και Αποθήκευσης Διοξειδίου του Άνθρακα και την γνωστή μας, πλέον, Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου, τα οποία φυσικά είναι δύο αυτόνομες επενδύσεις ύψους εκατοντάδων εκατ. ευρώ που απαιτούν τις δικές τους χρηματοδοτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας ότι η δραστηριότητα του Πρίνου έχει υποστεί σοβαρές ζημίες λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου κατόπιν της έξαρσης του κορονοϊού και ότι η Energean αντιμετωπίζει δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση του Πρίνου από την αγορά, ενέκρινε δύο μέτρα ενίσχυσης – συγκεκριμένα, τη δημόσια εγγύηση για εμπορικό δάνειο ύψους περίπου 90,5 εκατ. ευρώ που θα συνάψει η Energean και δάνειο μειωμένης εξασφάλισης ύψους 9,5 εκατ. ευρώ από το ελληνικό κράτος.

Οι διασφαλίσεις του Δημοσίου

Η λογική που θα διέπει τη ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εδράζεται στους εξής τρεις βασικούς πυλώνες:

  1. Η εγχώρια θυγατρική της Energean θα λάβει εγγύηση από το ελληνικό Δημόσιο για να δανειστεί. Θα καταβάλει δε στο ελληνικό Δημόσιο τέλη για τη συγκεκριμένη εγγύηση, και παράλληλα θα αποπληρώνει κανονικά το δάνειο και τους τόκους του στην τράπεζα που θα δώσει την χρηματοδότηση
  2. Το ελληνικό Δημόσιο θα ορίσει εκπρόσωπό του στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για την απρόσκοπτη παρακολούθηση της αξιοποίησης της χρηματοδότησης. Πέραν, δηλαδή, της παρακολούθησης στην εκτέλεση της σύμβασης για τον Πρίνο που ισχύει σήμερα, το ελληνικό Δημόσιο, πιθανότατα μέσω της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), θα εκπροσωπηθεί και στη διοίκηση της εταιρείας.
  3. Η χρηματοδότηση θα επενδυθεί στην βελτίωση υποδομών και εγκαταστάσεων που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και τις οποίες διαχειρίζεται, στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης του Πρίνου, η Energean. Το ίδιο θα ισχύει για όποιες πρόσθετες υποδομές δημιουργηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Ως τώρα η Energean έχει επενδύσει στον Πρίνο περίπου 500 εκατ. ευρώ από το 2008 ως σήμερα. Στη δε τελευταία διετία έχει καταβάλει 120 εκατ. ευρώ μόνο για να διατηρήσει τον Πρίνο εν λειτουργία, πληρώνοντας μισθούς και υποχρεώσεις.