Mammatus Clouds: Εντυπωσιακή νέφωση πάνω από την Καβάλα [φωτογραφίες]

Σύννεφα Mammatus πάνω από την πόλη δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό σκηνικό-Την τελευταία φορά που καταγράφηκε το φαινόμενο πάνω από τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων έγινε θέμα στη... NASA

Ένας εντυπωσιακός νεφικός σχηματισμός αποτυπώθηκε από τον φωτογράφο, Βαγγέλη Φέρελη πάνω από την πόλη της Καβάλας το πρωί του Σαββάτου 17 Απριλίου 2021. Πρόκειται για σύννεφα Mammatus τα οποία εμφανίζονται κάτω από συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, με το φαινόμενο να είναι σχετικά σπάνιο στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι το 2018 η NASA επέλεξε τη φωτογραφία του Γιάννη Μηλιάδη, η οποία αποτύπωνε αντίστοιχο φαινόμενο πάνω από τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων στις 23 Ιουλίου 2018, ως τη Φωτογραφία της Ημέρας με τον τίτλο “Mammatus Clouds above the Acropolis of Philippi” (διαβάστε εδώ).

Τι είναι τα σύννεφα Mammatus

Τα σύννεφα Mammatus ή μαστικά σύννεφα είναι συνήθως προάγγελοι επερχόμενης καταιγίδας ή έπονται αυτής. Εκτείνονται για εκατοντάδες μίλια σε κάθε κατεύθυνση και αποτελούνται κυρίως από πάγο. Είναι πολύ εντυπωσιακά και προσφέρουν αξιοσημείωτο θέαμα κυρίως όταν το φως του ήλιου αντανακλάται από αυτά. Ο χαρακτηρισμός τους ως mammatus προέρχεται από το λατινικό “mamma” το οποίο σημαίνει «μαστός» ή «στήθος», αναφέρεται δηλαδή στην ομοιότητα μεταξύ του χαρακτηριστικού σχήματος αυτών των σύννεφων με το στήθος μιας γυναίκας.

*Φωτογραφίες: Βαγγέλης Φέρελης