Καβάλα: Εμφανίστηκαν αρκούδες στους Αντιφιλίππους!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού, τα ζώα προκάλεσαν καταστροφές και έφαγαν οικόσιτα ζώα και κατοικίδια-Τι πρέπει να κάνετε αν «συναντήσετε» μια αρκούδα-Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τους αρμόδιους

Για εμφάνιση μιας ή περισσότερων αρκούδων κάνει λόγο με ανακοίνωσή του -επικαλούμενος μαρτυρίες κατοίκων του χωριού- ο Πολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος των Αντιφιλίππων της Καβάλας, αναφέροντας, μάλιστα, ότι τα ζώα προκάλεσαν καταστροφές και έφαγαν οικόσιτα ζώα.

Ο Σύλλογος παραθέτει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που «συναντήσουμε» ή αντιληφθούμε την παρουσία των άγριων θηλαστικών στον χώρο μας, καθώς και τα τηλέφωνα των αρμόδιων οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την προστασία  των άγριων ζώων, τονίζοντας παράλληλα ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πανικοβληθούμε ή να κάνουμε το ζώο να νιώσει ότι απειλείται.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν είναι η πρώτη φορά όπου γίνεται αναφορά για παρουσία αρκούδων στην περιοχή και δη στο Παγγαίο (διαβάστε εδώ), ενώ το πιο πιθανό είναι ότι χρησιμοποιούν την περιοχή ως πέρασμα.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου-Οδηγίες σε περίπτωση που «συναντήσετε» μια αρκούδα

Τις τελευταίες ημέρες έγινε αντιληπτή η παρουσία μίας ή και περισσότερων αρκούδων στον οικισμό μας. Προκάλεσαν καταστροφές και όντας πεινασμένες έφαγαν οικόσιτα ζώα και κατοικίδια. Συνίσταται μεγάλη προσοχή από όλους!!!!!

Σας παραθέτουμε κάποιες οδηγίες σε περίπτωση που εμφανιστεί στον χώρο σας.

Σε περίπτωση συνάντησης ανθρώπου-αρκούδας υπάρχει ένας βασικός κανόνας: Η ΑΡΚΟΥΔΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΟΙΩΣΕΙ ΟΤΙ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ από τον άνθρωπο.

Αυτό σημαίνει:

  • Κρατάμε την ψυχραιμία μας
  • Μένουμε ακίνητοι
  • Δεν παίρνουμε «απειλητικά» αντικείμενα όπως πέτρες, κλαδιά κτλ
  • Προσπαθούμε να οπισθοχωρήσουμε σταδιακά αναγνωρίζοντας την «κυριαρχία» της αρκούδας στο χώρο
  • Σε άμεση θέα προς την αρκούδα, προσπαθούμε να φανούμε μεγαλύτεροι
  • Δεν τρέχουμε
  • Σε περίπτωση στενών χώρων δημιουργούμε χώρο διαφυγής για την αρκούδα και δεν της «κόβουμε» το δρόμο

Το πιο πιθανό είναι ότι μέχρι να τα σκεφθούμε όλα τα παραπάνω η αρκούδα θα έχει φύγει.

Εφόσον η αρκούδα επισκέπτεται τακτικά μια κατοικημένη περιοχή:

  • Φροντίστε να κάνετε συνεχώς θόρυβο εφόσον βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο ή να μιλάτε διαρκώς
  • Μαζεύετε τα σκουπίδια από τους εξωτερικούς χώρους, τις πλατείες, τις αυλές των σπιτιών καθώς και ότι άλλο μπορεί να αποτελεί τροφική πηγή για την αρκούδα και επομένως να την ελκύει στην περιοχή
  • Καθαρίστε υπολείμματα από περυσινή σοδειά που μπορεί να υπάρχουν σε γειτονικά χωράφια

Να θυμάστε ότι η αρκούδα κινείται κυρίως από το σούρουπο ως την αυγή καθώς και ότι μπορεί να χρησιμοποιεί την περιοχή ως πέρασμα.

Ενημερώστε τις τοπικές αρχές: Δήμο, Δασική Υπηρεσία, Αστυνομία.

Ενημερώστε τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ στα τηλέφωνα 23860 41500 και 23860 31155.