Energean: Δέσμευση για επενδύσεις, για ασφάλεια και για αποκατάσταση της νομιμότητας

Το KAVALA POST εξασφάλισε και δημοσιεύει την επιστολή της Διευθύνουσας Συμβούλου της εταιρίας στην Ελλάδα Κατερίνας Σάρδη προς τους τρεις βουλευτές του ΚΙΝΑΛ που κατέθεσαν ερώτηση για τον Πρίνο

Επιστολή-απάντηση προς τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής που την περασμένη Παρασκευή κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για τις εξελίξεις στον Πρίνο [διαβάστε την ερώτηση των βουλευτών πατώντας εδώ] απέστειλε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Energean για την Ελλάδα Κατερίνα Σάρδη.

Η επιστολή, την οποία εξασφάλισε και δημοσιεύει σήμερα το KAVALA POST απεστάλη τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021 προς τον  βουλευτή Β΄Θεσσαλονίκης Γιώργο Αρβανιτίδη, Τομεάρχη Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τον βουλευτή Βοιωτίας Γιώργο Μουλκιώτη, Υπεύθυνο Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής και τον πρώην Υπουργό και βουλευτή Δωδεκανήσων Κώστα Σκανδαλίδη.

Παράλληλα, έχει κοινοποιηθεί στον πρώην υπουργό Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος όπως είναι γνωστό ότι είχε διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα των υδρογονανθράκων την προηγούμενη δεκαετία, καθώς και τον βουλευτή Ηλείας, Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και Υπεύθυνο ΚΤΕ Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη.

Στην επιστολή της η Κατερίνα Σάρδη, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η Energean θα περίμενε κάποια επικοινωνία για ενημέρωση από το ΚΙΝΑΛ πριν την κατάθεση ερώτησης, η οποία ουσιαστικά υιοθετεί πλήρως «τις θέσεις ενός Σωματείου το οποίο παρανομεί εδώ και τρεις μήνες σε βάρος του νόμιμου διαχειριστή των εγκαταστάσεων και, προφανώς, επιδιώκει να συνδιοικήσει τον Πρίνο -ίσως και να τον διοικήσει και μόνο του, προσβλέποντας στο να εξωθηθεί η εταιρία μας σε αποχώρηση»!

Επιπλέον, «δίνει» το ιστορικό της κρίσης στον Πρίνο με επίκεντρο την πανδημία του κορονοϊού αλλά και τη συσσώρευση ζημιών από τα προηγούμενα χρόνια, εξηγεί το σκεπτικό του προγράμματος αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού του Πρίνου αλλά και δηλώνει τη δέσμευση της εταιρίας για την πραγματοποίηση ακόμη μεγαλύτερων επενδύσεων, τη δημιουργεί ενός πιο σύγχρονου και φιλοπεριβαλλοντικού συγκροτήματος που που θα λειτουργεί σε ασφαλείς συνθήκες αλλά και τη δέσμευση για αποκατάσταση της νομιμότητας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής της Κατερίνας Σάρδη.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Energean στην Ελλάδα Κατερίνα Σάρδη

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, αξιότιμοι κύριοι βουλευτές
Με ιδιαίτερη έκπληξη διαβάσαμε το περιεχόμενο της ερώτησης με τίτλο «Συνθήκες λειτουργίας της Energean Oil & Gas στον Πρίνο» η οποία κατατέθηκε στην Βουλή την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου. Αν  και είχαμε πάρει ήδη από τον Απρίλιο την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε τον αρμόδιο Τομέα Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΚΙΝΑΛ για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και τις νέες επενδύσεις που ετοιμάζουμε ώστε ο Πρίνος να καταστεί ένα σύγχρονο και περιβαλλοντικά ουδέτερο βιομηχανικό συγκρότημα, δεν λάβαμε οποιοδήποτε αίτημα για ενημέρωση από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ πριν την κατάθεση της ερώτησης.

Επιπλέον, ως εταιρία που έχει επενδύσει ως τώρα 460 εκατ. στον Πρίνο, είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι που βουλευτές ενός κόμματος το οποίο ως κυβέρνηση συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση του τομέα έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων, αγνοούν την εταιρία που διαχειρίζεται τα κοιτάσματα και τις εγκαταστάσεις του ελληνικού Δημοσίου βάσει νόμου που έχει ψηφίσει η Βουλή και λαμβάνουν ενημέρωση για τη μοναδική παραγωγή υδρογονανθράκων στη χώρα μόνο από το Σωματείο εργαζομένων. Δεν αντιλαμβάνεστε έτσι την πραγματικότητα που χαρακτηρίζει σήμερα τον Πρίνο, ο οποίος είναι όμηρος μιας συνδικαλιστικής ομάδας, που τρομοκρατεί τους απλούς εργαζόμενους και ακολουθεί πρακτικές που κινούνται πλέον στο πλαίσιο του ποινικού δικαίου.

Επιτρέψτε μας, καταρχήν να σaς θυμίσουμε ότι η Energean έχει παρουσία σε 9 χώρες, παραγωγή υδρογονανθράκων σε 5 από αυτές (Αίγυπτο, Ιταλία, Κροατία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα), επενδύει αυτό το διάστημα περί τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ανατολική Μεσόγειο και καθημερινά απασχολεί περί τους 1.500 εργαζομένους με ένα εξαιρετικό ιστορικό στον τομέα της υγείας, της ασφάλειας και του περιβάλλοντος και με επανειλημμένες βραβεύσεις για τις επιδόσεις της. Είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, στην ομολογιακή της έκδοση του περασμένου Φεβρουαρίου, ύψους 2,5 δισεκ. δολαρίων, έχουν τοποθετηθεί επενδυτές από όλο τον κόσμο, ενώ υπήρξε παγκοσμίως η πρώτη εταιρία του κλάδου έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων που δεσμεύθηκε στον στόχο για μηδενικούς συνολικά ρύπους έως το 2050.

Ο Πρίνος έχει συσσωρεύσει ζημιές ύψους 200 εκατ. ευρώ ως τώρα, με αποκορύφωμα την περίοδο που ακολούθησε το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Οι επιπτώσεις της τελευταίας στην οικονομία και ειδικά στην βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, ήταν άλλωστε και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου στην εταιρεία μας για τη σύναψη δανείου με εμπορικές τράπεζες (90,5 εκατ.) καθώς και για τη χορήγηση δανείου μειωμένης εξασφάλισης (9,5 εκατ.) από το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο. Η εξέλιξη αυτή είναι μονόδρομος για να διασφαλισθούν τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης και να ολοκληρωθεί και η επένδυση στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον στον Πρίνο.

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού του Πρίνου, για το οποίο ο Τομέας Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΚΙΝΑΛ έχει ενημερωθεί διεξοδικά, δρομολογήθηκε προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο Πρίνος δεν θα βρεθεί στο ίδιο αδιέξοδο όταν η τιμή του πετρελαίου κινηθεί και πάλι καθοδικά στο μέλλον. Να τονίσουμε εδώ ότι όλο αυτό το διάστημα η διοίκηση της εταιρίας αναγκάστηκε να χρηματοδοτήσει με πάνω από 100 εκατ. τον Πρίνο από τις δραστηριότητες του ομίλου στις άλλες χώρες μόνο και μόνο για να παραμένει ανοικτό το συγκρότημα, να πληρώνονται μισθοί και ασφαλιστικές εισφορές καθώς και οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, οι λογαριασμοί κλπ.

Και, βεβαίως, όλο αυτό το διάστημα δεν έγινε καμία απόλυση, καμία περικοπή σε μισθούς, καμία καθυστέρηση στις πληρωμές. Αντίθετα, στην περίοδο 2015-2019 πραγματοποιήσαμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα γεωτρήσεων και παρεμβάσεων σε γεωτρήσεις στην ιστορία του Πρίνου, ενισχύοντας την απασχόληση με περίπου 100 νέες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκειά του.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, αξιότιμοι κύριοι βουλευτές,
Με βάση τον επίσημο προϋπολογισμό που υποβάλαμε στην ΕΔΕΥ, οι φετινές ζημιές στον Πρίνο θα είναι της τάξης των 32 εκατ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστεί και η δόση δανείου που είχε ληφθεί για παλαιότερες επενδύσεις στον Πρίνο, η ζημιά θα υπερβεί τα 70 εκατομμύρια -η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με τα νούμερα που δίνει στη δημοσιότητα το Σωματείο, το οποίο θεωρεί προφανώς ως έξοδα μόνο τους μισθούς των εργαζομένων! Το πρόγραμμα της εθελουσίας που παρουσίασε η εταιρεία στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και στη λογική να αποφύγει τις απολύσεις και το οποίο προέβλεπε σημαντικές απολαβές για όσους το δέχονταν, απορρίφθηκε χωρίς καμία συζήτηση ή αντιπρόταση από το Σωματείο. Και πολεμήθηκε με φανατισμό από αυτό, με παράλληλη άσκηση τεράστιας ψυχολογικής πίεσης προς εργαζόμενους ώστε να μην το δεχθούν.

Επιπλέον, σε βάρος των εργαζομένων που πήραν την εθελουσία, εκδηλώθηκαν τραμπουκισμοί, προπηλακισμοί και αδιανόητες συμπεριφορές οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας, σοκάροντας την κοινωνία της Καβάλας (δείτε σχετικά εδώ, εδώ, εδώ και εδώ). Μετά, δε, την αποχώρηση των εργαζομένων που πήραν την εθελουσία αλλά και στην πρόσκληση της εταιρίας για συζήτηση στην Αθήνα με αντικείμενο τη σύναψη νέας επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας, καθώς η προηγούμενη έχει πλέον λήξει, το Σωματείο απάντησε με κατάληψη της πύλης του εργοστασίου, η οποία ουσιαστικά συνεχίζεται από τον Αύγουστο.  Ως αποτέλεσμα της κατάληψης, η νόμιμη διοίκηση του Πρίνου, να μην μπορεί να μεταβεί στις εγκαταστάσεις, δηλαδή στα γραφεία της, και να ασκήσει τα καθήκοντά της! Και όχι μόνο αυτό, αλλά μέλη της διοίκησης παρουσιάζονται περίπου ως… καταζητούμενοι, στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος σε πανό που έχει αναρτηθεί έξω από τις εγκαταστάσεις με άκρως δυσφημιστικούς χαρακτηρισμούς (δείτε εδώ), ενώ πρόκειται για άψογους επαγγελματίες με εμπειρία δεκαετιών στον χώρο μας, εξαιρετικούς συναδέλφους και, κυρίως, υποδειγματικούς οικογενειάρχες και πολίτες.

Αμέσως μετά την κατάληψη της πύλης του εργοστασίου, η εταιρεία μας  έδωσε εντολή να ανασταλεί άμεσα η λειτουργία των εγκαταστάσεων για λόγους ασφαλείας, αφού δεν είναι δυνατό να διοικείται οποιαδήποτε επιχείρηση –πόσο μάλλον ένα βιομηχανικό συγκρότημα υψίστης ασφαλείας– υπό αυτές τις συνθήκες. Ωστόσο, η εντολή αυτή αγνοήθηκε από τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας στην Καβάλα, τα οποία ταυτίσθηκαν με τη λογική της κατάληψης. Μετά το πέρας μιας σειράς ιδιαίτερα λεπτών εργασιών, όπως η εκφόρτωση πετρελαίου και το προγραμματισμένο κλείσιμο (shutdown) των εγκαταστάσεων για λόγους συντήρησης οι οποίες απαιτούσαν τη μεγαλύτερη δυνατή ηρεμία στις εγκαταστάσεις, η διοίκηση απομάκρυνε, καθώς είχαν θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης, τα διευθυντικά στελέχη της Καβάλας που είχαν αγνοήσει τις εντολές της και κατέστησε εκ νέου σαφή την αυτονόητη εντολή της: οι εγκαταστάσεις δεν είναι δυνατό να τεθούν και πάλι σε λειτουργία μετά το προγραμματισμένο shutdown αν δεν αποκατασταθεί η νομιμότητα και η δυνατότητα στη νέα διοίκηση της εταιρείας στην Καβάλα να μεταβεί στις εγκαταστάσεις και να διοικήσει.

Αντί εκτέλεσης της εντολής, η κινητοποίηση του Σωματείου εντάθηκε, πράγμα που δεν προξενεί έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ένας εκ των δύο διευθυντών της Καβάλας που απομακρύνθηκε ηγείται παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στην οποία δημοτικός σύμβουλος είναι και ο Πρόεδρος του Σωματείου… Και όχι μόνο αυτό, αλλά μέλη του Σωματείου προέβησαν σε μία ανήκουστη ενέργεια, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων: παραβίασαν τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και προσπάθησαν να θέσουν σε ισχύ την τροφοδότηση του εργοστασίου με φυσικό αέριο ώστε οι εγκαταστάσεις να επαναλειτουργήσουν και να ξεκινήσει παραγωγή πετρελαίου σε συνθήκες πειρατείας (δείτε εδώ)! Σε συνεργασία με την ΔΕΠΑ, η εταιρεία μας πέτυχε να αδρανοποιήσει τη ροή φυσικού αερίου προς τις εγκαταστάσεις, ενώ εναντίον των τεσσάρων μελών του Σωματείου έχουν κατατεθεί μηνύσεις με βάση τρία άρθρα του Ποινικού Κώδικα που, συγκεκριμένα, αφορούν:

  1. Την άρση ασφαλιστικών εγκαταστάσεων που αφορά την καταστροφή, βλάβη και φθορά εγκαταστάσεων ασφαλείας σε μεταλλευτικές, βιομηχανικές και συναφείς επιχειρήσεις
  2. Την παρεμπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου για ζωή ή υγεία ανθρώπων και για ξένη ιδιοκτησία
  3. Τη φθορά ξένης ιδιοκτησίας

Παράλληλα, σε βάρος τους έχουν κινηθεί όλες οι προβλεπόμενες εσωτερικές διαδικασίες, κάτι που έχει δρομολογηθεί και σε σχέση με σειρά άλλων περιστατικών, όπως το ενδεχόμενο δολιοφθοράς στη διακοπή σύνδεσης της θαλάσσιας εξέδρας Δέλτα με το εργοστάσιο –η οποία συνέβη αμέσως μετά την απομάκρυνση των πρώην διευθυντών της Καβάλας– καθώς και παραβατικές, επιθετικές συμπεριφορές μελών του Σωματείου προς άλλους εργαζόμενους.

Σαν να μην έφτανε αυτό, και παρά το γεγονός ότι το Σωματείο όλο αυτό το διάστημα πίεζε φορτικά για νέες προσλήψεις, επικαλούμενο κενά στις βάρδιες και την «κόπωση των εργαζομένων» (οι οποίοι βεβαίως δεν είχαν κανένα πρόβλημα να κάνουν και βάρδιες στην πύλη των εγκαταστάσεων μετά τη δουλειά τους, περιφρουρώντας την κατάληψη), τα μέλη του απαγόρευσαν προ ημερών την είσοδο στις εγκαταστάσεις 4 νεοπροσλαμβανομένων προκειμένου να ολοκληρώσουν τη γραφειοκρατική διαδικασία της πρόσληψής τους (δείτε εδώ)! Νεοπροσλαμβανομένων οι οποίοι, αξίζει να σημειωθεί, ότι είχαν επιλεγεί μέσα από λίστα την οποία είχε παραδώσει στην διοίκηση της εταιρείας τα πρώην διευθυντικά στελέχη της Καβάλας πλήρως με το Σωματείο!…

Με βάση τα παραπάνω, νομίζουμε ότι αντιλαμβάνεστε με τον καλύτερο τρόπο ότι με την ερώτησή σας υιοθετείτε πλήρως τις θέσεις ενός Σωματείου το οποίο παρανομεί εδώ και τρεις μήνες σε βάρος του νόμιμου διαχειριστή των εγκαταστάσεων και, προφανώς, επιδιώκει να συνδιοικήσει τον Πρίνο -ίσως και να τον διοικήσει και μόνο του, προσβλέποντας στο να εξωθηθεί η εταιρεία μας σε αποχώρηση (δείτε εδώ).

Θέλοντας να σaς ευχαριστήσουμε για τον χρόνο σας, τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι δεσμευόμαστε:

  • να πραγματοποιήσουμε ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις για το μέλλον του Πρίνου
  • να μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο την συνεισφορά μας που φθάνει τα 13 εκατ. τον χρόνο στην Καβάλα και τα 20 εκατ. τον χρόνο στα ταμεία του Κράτους και τις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς
  • να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της δραστηριότητας και της απασχόλησης με έναν πιο σύγχρονο, εξελιγμένο και φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο.

Αλλά είμαστε και δεσμευμένοι σε συνεργασία με τις αρμόδιες διοικητικές και ελεγκτικές αρχές  του ελληνικού Δημοσίου, τις οποίες κρατούμε ενήμερες ανελλιπώς για τα απίστευτα κι όμως αληθινά που συμβαίνουν στον Πρίνο, να αποκαταστήσουμε τη νομιμότητα, δημιουργώντας και πάλι συνθήκες ασφαλείας για τους εργαζόμενους, τις εγκαταστάσεις, το περιβάλλον και την πανέμορφη περιοχή της Καβάλας και της Θάσου.

Είμαστε στη διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε πρόσθετης ενημέρωσης χρειαστείτε».