Σοβαρά επεισόδια στα Πετρέλαια Καβάλας

«Επίθεση» και προπηλακισμοί σε βάρος εργαζομένων που πήραν την εθελουσία ή θεωρούνται «προσκείμενοι» στην Ενεργειακή – Καταγγελία στην Αστυνομία και για «σπάσιμο» αυτοκινήτου

Ξέφυγε η κατάσταση στα Πετρέλαια καθώς το πρωί της Τετάρτης 4 Αυγούστου 2021 εργαζόμενοι που έχουν πάρει την εθελουσία έξοδο που πρότεινε η Ενεργειακή αλλά και εργαζόμενοι που θεωρείται ότι «πρόσκεινται» στη Διοίκηση δέχθηκαν επίθεση με προπηλακισμούς και λεκτική βία από θερμόαιμους που εργάζονται στη χερσαία εγκατάσταση.

Τα πρωινά επεισόδια στο «Σίγμα» καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία η οποία επενέβη στο σημείο με περιπολικό όχημα για να καταγράψει τις σοβαρές καταγγελίες. Μάλιστα, τα όργανα της Τάξης δέχθηκαν και καταγγελία από άλλο εργαζόμενο για «σπάσιμο» του αυτοκινήτου του!

Ο τελευταίος, μάλιστα, φέρεται να είναι ο Υπεύθυνος Ασφαλείας που κατέγραψε προ μηνός το θέμα ασφαλούς λειτουργίας λόγω του ότι δεν είναι δυνατό να ανοίξει πλήρως η πύλη του εργοστασίου μετά την τοποθέτηση πανό από το Σωματείο των Εργαζομένων. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι είναι ο ένας από τους δύο εργαζόμενους που προπηλακίστηκαν.

Το κλίμα στα Πετρέλαια έχει επιβαρυνθεί εδώ και 4 μήνες μετά τη γνωστοποίηση από πλευράς Ενεργειακής ότι στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του Πρίνου που έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας και τον εξορθολογισμό στα κόστη περιλαμβάνεται και σχέδιο μείωσης του προσωπικού μέσα από εθελούσια έξοδο εργαζομένων. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αντιτάχθηκε σθεναρά και επισήμως το Σωματείο, ενώ το προηγούμενο διάστημα δεν έλειψαν και περιστατικά επιθετικής συμπεριφοράς και λεκτικής βίας προς τους εργαζόμενους που αποφάσισαν να συμμετάσχουν.

Ουσιαστικά, το πρόγραμμα απέτυχε και όλο αυτό το διάστημα υπήρχε ένα κλίμα αναμονής των επόμενων κινήσεων της Ενεργειακής, Ως τώρα πάντως δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε απόλυση ή οποιαδήποτε περικοπή αποδοχών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να αποχωρήσουν οι 11 εργαζόμενοι που πήραν το πρόγραμμα εθελουσίας που πρόσφερε η εταιρία.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως, έξω από το εργοστάσιο εργαζόμενοι έχουν δημιουργήσει έναν χώρο όπου έχουν εγκατασταθεί σε βάρδιες εν είδει περιφρούρησης ενόψει πιθανής επόμενης κίνησης της εταιρίας, ειδικά στο θέμα της φύλαξης του εργοστασίου.

Θυμίζουμε εδώ ότι, με αφορμή τα περιστατικά επιθετικής συμπεριφοράς προς εργαζόμενους της εταιρίας από θερμοκέφαλους, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Energean Μαθιός Ρήγας είχε αποστείλει επιστολή προς το σύνολο των εργαζομένων της εταιρίας στην Ελλάδα τονίζοντας ότι «η βία είναι ξένη προς την οικογένεια της Energean» και ότι «θα ληφθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για να διασφαλίσουν την αποτροπή οποιασδήποτε μορφής βίας» [διαβάστε την επιστολή Ρήγα πατώντας εδώ].