Δίχως γείωση και εκτεθειμένα σε διαρροή ρεύματος χιλιάδες κτίρια και στην Καβάλα!

Ο πρόεδρος ΤΕΕ ΑΜ Απόστολος Παυλίδης εξηγεί πως η αντικατάσταση των δικτύων της ΔΕΥΑΚ μπορεί να εκθέσει τους πολίτες σε ηλεκτροπληξία, ακόμη και μέσα στα σπίτια τους, αν παράλληλα δεν δημιουργηθεί και ένα υπόγειο δίκτυο από χαλκό

Ενα πολύ σοβαρό ζήτημα ανέδειξαν προσφάτως οι ηλεκτρολόγοι του νομού, το οποίο απασχολεί όχι μόνο την Καβάλα, αλλά ολόκληρη την χώρα, καθώς χιλιάδες κτίσματα που είχαν την γείωση τους στα μεταλλικά παλιά δίκτυα ύδρευσης των πόλεων, με την αντικατάσταση των δικτύων από πλαστικά, μένουν ουσιαστικά ακάλυπτα και απροστάτευτα σε περίπτωση βραχυκυκλώματος ή ελαττωματικής συμπεριφοράς με διαρροή ρεύματος μίας συσκευής. Το ζήτημα ανέλυσε στην εφημερίδα «Νέα Εγνατία» ο πρόεδρος ΤΕΕ ΑΜ Απόστολος Παυλίδης, εξηγώντας την σοβαρότητα του θέματος, αλλά και τις λύσεις που προτείνονται από μηχανικούς και ηλεκτρολόγους.

Κίνδυνος για θανατηφόρα ηλεκτροπληξία

«Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από όλους μας και από τους αρμόδιους οι οποίοι θα πρέπει στη συνέχεια να επιληφθούν. Είναι λοιπόν ένα θέμα το οποίο το έφερε στην επιφάνεια ο σύνδεσμος εργολάβων ηλεκτρολόγων νομού Καβάλας που είναι οι αρμόδιοι οι οποίοι ασχολούνται με τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και την γείωση που προβλέπεται από αυτές και αυτό που μας επισήμανε είναι ότι σε πολλές παλιές οικοδομές, ειδικά όσες έχουν κατασκευαστεί πριν το 2006, υπάρχει πρόβλημα σοβαρό με τη γείωση τους. Για να το πούμε απλά και να το καταλάβουν και οι πολίτες τι εννοούμε με τη γείωση, αυτό έχει σημασία, γιατί εξασφαλίζει ότι σε περίπτωση που στην ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού μας συμβεί κάποιο σφάλμα, κάποια συσκευή δηλαδή αρχίζει να λειτουργεί με λανθασμένο τρόπο και έχει κάποια διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος, σε τέτοιες περιπτώσεις, εάν δεν είναι γειωμένη η εγκατάστασή μας με σωστό τρόπο, τότε ενδεχόμενη επαφή με τη συσκευή αυτή ή με οτιδήποτε άλλο μεταλλικό αντικείμενο που είναι σε επαφή με την συσκευή που έχει το πρόβλημα, θα προκαλέσει ηλεκτροπληξία η οποία σε αυτή την περίπτωση και με δεδομένη την τάση στην οποία βρίσκεται το δίκτυο υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να είναι και θανατηφόρα. Στους πίνακες ηλεκτρολογικής εγκατάστασης στα σπίτια μας έχουμε το λεγόμενο διακόπτη διαρροής, αυτός που μας προφυλάσσει σε περίπτωση που έχει διαρροή κάποια από τις συσκευές που χρησιμοποιούμε, ωστόσο για να λειτουργεί και αυτός σωστά, θα πρέπει η συνολική εγκατάσταση να είναι γειωμένη με σωστό τρόπο.

Τι ισχύει από το 2007

«Από το 2007 που είναι σε εφαρμογή λοιπόν η νομοθεσία και η οποία προβλέπει ότι για όλες τις νέες κατοικίες που κατασκευάζονται προβλέπεται θεμελιακή γείωση, μια διάταξη η οποία τοποθετείται στα θεμέλια του κτηρίου το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί πάνω στο οποίο κουμπώνουν, κατά κάποιο τρόπο, οι γειώσεις των επιμέρους διαμερισμάτων και εξασφαλίζεται η σωστή λειτουργία της γείωσης στις εγκαταστάσεις μας. Πριν το 2007, αυτό το οποίο συνηθιζόταν και γινόταν γενικώς, ήταν ότι επειδή ακριβώς υπήρχε δίκτυο ύδρευσης χρησιμοποιούσε αγωγούς σιδήρου και χαλκού που είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρικού ρεύματος, χρησιμοποιούνταν το δίκτυο της ύδρευσης προκειμένου να συνδέεται στη γείωση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Ήταν κάτι που γινόταν κατά κόρον, αλλά μετά ήρθε καινούργια νομοθεσία η οποία απαγορεύει πλέον την σύνδεση στο δίκτυο ύδρευσης κι αυτό γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να έχουν διαρροές οι οποίες διοχετεύονται στο δίκτυο αυτό και κάποιος υδραυλικός οποίος θα εκτελεί μία εργασία στο συγκεκριμένο δίκτυο να χτυπηθεί αυτός από το ρεύμα».

Τα πλαστικά δίκτυα των ΔΕΥΑ

«Παράλληλα, οι ΔΕΥΑ των δήμων της χώρας έχουν προχωρήσει στην αντικατάσταση του δικτύου ούτως ή άλλως του προηγούμενου με καινούργιο πλαστικό. Στην Καβάλα είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο έργο αντικατάστασης του δικτύου, έχει ολοκληρωθεί κατά περιοχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο επόμενο διάστημα. Το οποίο φυσικά και είναι στην σωστή κατεύθυνση και παράλληλα όμως αναδεικνύει το πρόβλημα το οποίο όμως ούτως ή άλλως έπρεπε να αντιμετωπιστεί, δηλαδή πλέον πολλές οικοδομές παλιές που πλέον δεν έχουν σύνδεση στο δίκτυο ύδρευσης, εννοώ στη γείωση τους, τώρα είναι ουσιαστικά χωρίς γείωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας όσων χρησιμοποιούν συσκευές οι οποίες θα εμφανίσουν κάποια ελαττωματική συμπεριφορά».

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα

«Τώρα αυτό αντιμετωπίζεται είτε μεμονωμένα από κάθε ιδιώτη είτε ως πολυκατοικία συνολικά, είτε ως κτίριο, αν ανήκει σε έναν, απευθυνόμενος σε κάποιον ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, ο οποίος θα πρέπει να λάβει σχετική άδεια από το Δήμο της Καβάλας για να σκάψει σε ικανό βάθος και να αντικαταστήσει ένα τρίγωνο γείωσης σε μία διάταξη η οποία να μπορεί να λειτουργήσει προβλεπόμενα και να προστατεύσει την ηλεκτρολογική εγκατάσταση και στη συνέχεια να συνδέσει αυτό στα διαμερίσματα που αφορούν το συγκεκριμένο κτίριο. Το θέμα ειναι ότι το επειδή είναι βραχώδες το υπέδαφος της Καβάλας, σε πολύ μεγάλο ποσοστό αυτή εδώ η διαδικασία δεν είναι εφικτό να λειτουργήσει σε όλες τις περιπτώσεις, δεν έχει ικανοποιητική απόδοση ενδεχόμενα και σε ένα σοβαρό πρόβλημα να μην μπορέσει να ανταποκριθεί η εγκατάσταση και να έχουμε προβλήματα.

Άρα η συζήτηση που έγινε και αυτός ήταν ο λόγος που μας κάλεσε ο σύνδεσμος ηλεκτρολόγων για να συζητήσουμε από κοντά, είναι να διερευνηθεί κατά πόσο μπορούμε, σε συνδυασμό με κάποια άλλα έργα, για παράδειγμα της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου ή της αλλαγής του δικτύου από τη ΔΕΥΑΚ, να συζητήσουμε κατά πόσο μπορούμε παράλληλα να δρομολογήσουμε τη δημιουργία ενός καινούργιου δικτύου με χάλκινο αγωγό για όλη την πόλη, το οποίο να μπορεί να απορροφήσει ακριβώς τέτοια ρεύματα σε περίπτωση ελαττωματικών συσκευών.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το κύριο είναι η αναζήτηση χρηματοδότησης, επεσήμανα σε ότι αφορά το δίκτυο του φυσικού αερίου, ότι  είναι ένα έργο με συγκεκριμένο προϋπολογισμό το οποίο έχει δημοπρατηθεί και επομένως ο ανάδοχος έχει αναλάβει με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με συγκεκριμένη προσφορά και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Δεν είναι δυνατόν, άρα, να προστεθεί σε αυτό ή να τροποποιηθεί η συγκεκριμένη σύμβαση, πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν κάτι ξεχωριστό. Αυτό που είπαμε με το σύνδεσμο ηλεκτρολόγων εγκαταστατών είναι να κάνουμε μία ενημερωτική παρουσίαση και προς τους πολίτες και προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή δήμους και την περιφέρεια, ώστε να αναζητηθεί κάποιο πρόγραμμα χρηματοδοτικό, προκειμένου να αξιοποιηθεί και να καλύψει όλη την περιφέρεια. Είναι πολύ σοβαρό και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους ιδιώτες μεμονωμένα. Όσο και αν επισημαίνουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης, αν συμβεί μία κακή συμπεριφορά της συσκευής και έχουμε διαρροή, αυτή είναι θανατηφόρα και όσο και να το συνειδητοποιούμε αυτό, επειδή μοιραία το χρήμα είναι αυτό το οποίο καθορίζει την τελική απόφαση, αν το αφήσουμε στο χέρι των ιδιωτών, το πιθανότερο είναι να μη το κάνουν».