Εντυπωσιακοί νεφικοί σχηματισμοί πάνω από την πόλη της Καβάλας [φωτογραφίες]

Σχηματισμός νεφών Mammatus πάνω από την πόλη-Έπεσε χαλάζι σε περιοχές του Παγγαίου-Ο καιρός τις επόμενες μέρες από την ομάδα του Meteokav

Ένα εντυπωσιακό νεφικό σκηνικό -σχετικά σπάνιο- δημιουργήθηκε πάνω από την πόλη της Καβάλας το απόγευμα της Πέμπτης 23 Ιουνίου 2022.

Πρόκειται για σύννεφα Mammatus τα οποία εμφανίζονται κάτω από συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες. Συνήθως όταν εμφανίζονται προμηνύουν καταιγίδα ή μπορεί σε κοντινή περιοχή να σημειώνεται έντονη καταιγίδα.

Τι είναι τα σύννεφα Mammatus

Τα σύννεφα Mammatus ή μαστικά σύννεφα είναι συνήθως προάγγελοι επερχόμενης καταιγίδας ή έπονται αυτής. Εκτείνονται για εκατοντάδες μίλια σε κάθε κατεύθυνση και αποτελούνται κυρίως από πάγο. Είναι πολύ εντυπωσιακά και προσφέρουν αξιοσημείωτο θέαμα κυρίως όταν το φως του ήλιου αντανακλάται από αυτά. Ο χαρακτηρισμός τους ως mammatus προέρχεται από το λατινικό “mamma” το οποίο σημαίνει «μαστός» ή «στήθος», αναφέρεται δηλαδή στην ομοιότητα μεταξύ του χαρακτηριστικού σχήματος αυτών των σύννεφων με το στήθος μιας γυναίκας.

Έπεσε χαλάζι στον Δήμο Παγγαίου

Ο κυριότερος πυρήνας της καταιγίδας επηρέασε στον Νομό Καβάλας κυρίως το Παγγαίο και περιοχές γύρω από αυτό με νότια-νοτιανατολική κίνηση. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές για χαλάζι σε περιοχές γύρω από τη Φωλιά. Η περιοχή ανήκει σε περιοχή υψηλής επικινδυνότητας, βάση και της πρόγνωσης της ομάδας του Meteokav [διαβάστε εδώ].

Ο καιρός τις επόμενες μέρες από την ομάδα του Meteokav

Από τις βραδινές ώρες και κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης 23 Ιουνίου 2022 υπάρχει εκ νέου μικρή, αλλά υπαρκτή πιθανότητα για τοπικές βροχές-μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες. Η πιθανότητα αυτή είναι ελαφρώς μεγαλύτερη σε περιοχές γύρω από την θάλασσα, στα ορεινά και γύρω από αυτά και στο ανατολικό κομμάτι του Νομού.

Στη συνέχεια προς το ξημέρωμα και μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 24 Ιουνίου 2022 θα επικρατήσει πυκνή συννεφιά με φθινοπωρινά χαρακτηριστικά και θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές κυρίως στις περιοχές οι οποίες προαναφέρονται.

Τέλος, κατά τις πρώτες μεσημβρινές ώρες ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται μεν και να παρουσιάζει ανοίγματα, αλλά υπάρχει μικρή πιθανότητα για τοπικές μπόρες κατά τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής, με ελαφρώς μεγαλύτερη πιθανότητα στα ορεινά και ηπειρωτικά τμήματα του Νομού.

Περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Meteokav εδώ.