Δήμος Παγγαίου: Η εξήγηση για το καταστροφικό πέρασμα των καταιγίδων [ανάλυση, χάρτες]

Γιατί τα έντονα φαινόμενα σάρωσαν με τόση σφοδρότητα το Σάββατο την περιοχή προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές; Η εξήγηση της ομάδας του Meteokav για τη γέννηση και ανάπτυξη του φαινομένου και η επιρροή του Παγγαίου

Κατά τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου 25 Ιουνίου 2022 ατμοσφαιρική διαταραχή κινούμενη από βόρεια επηρέασε την περιοχή του Νομού Καβάλας, δίνοντας σε πρώτη φάση περάσματα καταιγίδων τα οποία όπως είχε τονιστεί στην πρόγνωση της ομάδας του Meteokav [διαβάστε εδώ] ήταν εντονότερα γύρω από το Παγγαίο και κοντά στον Στρυμωνικό κόλπο, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές, λόγω του χαλαζιού και των ισχυρών ανέμων, σε περιουσίες και δη σε χωράφια [διαβάστε εδώ].

Γιατί, όμως, ήταν τόσο σφοδρά τα φαινόμενα στην εν λόγω περιοχή; Η ομάδα του Meteokav εξηγεί τον λόγο με εύληπτο τρόπο, με την επισύναψη και των σχετικών χαρτών.

Η ανάλυση του Meteokav για το φαινόμενο

Λόγω της κίνησης της διαταραχής (από βόρεια-βορειοδυτικά) θεωρήθηκε εξαιρετικά πιθανή η δημιουργία καταιγιδοπυρήνων στην ευρύτερη περιοχή του Μενοικίου Όρους (δυτικό κομμάτι νομού Δράμας-ανατολικό νομού Σερρών). Κάτι τέτοιο επιβεβαιώθηκε, όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα.

Εν συνεχεία ο ιδιαίτερα εκτεταμένος και ισχυρός πυρήνας, ακολουθώντας τη γενική ατμοσφαιρική ροή τις ώρες εκείνες, κινήθηκε νότια-νοτιοανατολικά εγκαταλείποντας τον ορεινό όγκο του Μενοίκιου. Όπως θα ανέμενε κάποιος σε μια τυπική επίπεδη γεωμορφολογία, ένας καταιγιδοπυρήνας που μεταβαίνει από ορεινή σε πεδινή περιοχή χάνει σταδιακά τη δυναμική του (αφού σε πεδινές περιοχές η αστάθεια είναι λιγότερο έντονη στην κατώτερη τροπόσφαιρα), όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη λόγω της επίδρασης του Παγγαίου.

Αυτό έγινε, καθώς οι ισχυροί καθοδικοί άνεμοι που δημιουργούνται μπροστά από έναν καταιγιδοπυρήνα, προερχόμενο από το Μενοίκιο με νότια κίνηση, όταν συναντούν τον ορεινό όγκο του Παγγαίου και εξωθούνται σε ανύψωση δημιουργούν εξαιρετικά ασταθείς συνθήκες που ευνοούν τη δημιουργία δευτερευόντων καταιγιδοπυρήνων στην ευρύτερη περιοχή του Παγγαίου, αλλά και τη διατήρηση της δυναμικής του πρωταρχικού πυρήνα.

Έτσι, στην περιοχή παρατηρήθηκαν έντονα φαινόμενα με μεγάλη ένταση (πολύ μεγάλη ένταση από την περιοχή που πέρασε ο πρωταρχικός πυρήνας) και τοπικά με μεγάλη διάρκεια (λόγω της δημιουργίας δευτερευόντων πυρήνων).

Τα κύρια χαρακτηριστικά των δευτερεύοντων πυρήνων ήταν η ραγδαία βροχόπτωση, τα μεγάλα ύψη βροχής και η εκτεταμένη ηλεκτρική δραστηριότητα. Επίσης, ο πρωταρχικός πυρήνας στις περιοχές που επηρέασε (Δημοτική ενότητα Ορφανού, κάμπος Πιερέων, κεντροδυτικό κομμάτι του Παγγαίου π.χ. Μουσθένη) πέρα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά είχε και ισχυρότατους ριπαίους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Βάση των αναφορών το μέγεθος του χαλαζιού ήταν μικρό-μεσαίο κάτι που είναι αναμενόμενο βάση των ατμοσφαιρικών συνθηκών εκείνες τις ώρες (βραδινές ώρες, άρα λιγότερο έντονες ατμοσφαιρικές ανοδικές κινήσεις με αποτέλεσμα ο χαλαζόκοκκος να παραμένει λιγότερη ώρα εντός του καταιγιδοφόρου νέφους και να μην προλάβει να μεγαλώσει τόσο μέσω συγκρούσεων με άλλους χαλαζόκοκκους μέχρι να φτάσει στο έδαφος).

Ωστόσο, ένας χαλαζόκοκκος μικρού-μεσαίου μεγέθους είναι εξίσου επικίνδυνος για τις γεωργικές εκτάσεις με έναν μεγάλο χαλαζόκοκκο όταν συνοδεύεται από πολύ ισχυρούς ανέμους, όπως σε αυτήν την περίπτωση.

Περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Meteokav εδώ, όπου θα δημοσιευθούν χρονογραφήματα της κακοκαιρίας, αλλά και μια πρόσφατη, επίκαιρη και άκρως ενδιαφέρουσα επιστημονική μελέτη για τη χαλαζοπροστασία.