Πτώση Antonov-12: Καρέ-καρέ η εκτίμηση της διασποράς του πλουμίου των λεπτών σωματιδίων PM2.5 τις 4 πρώτες ώρες μετά τη συντριβή

Δείτε τον νέο «ζωντανό» χάρτη του ΚΕΔΙΑΚ ΑΜ-Θ με την εκτίμηση-προσομοίωση της συγκέντρωσης των PM2,5 σωματιδίων στο ύψος του εδάφους: Τα πολύ μικρά σωματίδια που περιέχονται στο πλούμιο (χοανοειδής σχηματισμός καπνού) είναι τέτοια που μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία των ανθρώπων!

Το Κέντρο Εκτίμησης Διακινδύνευσης και Ανθεκτικότητας Κεφαλαίου [ΚΕΔΙΑΚ] Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, λίγες ώρες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα το βράδυ του Σαββάτου 16 Ιουλίου 2022 ενεργοποίησε την ομάδα Αέριας Ρύπανσης-Μετεωρολογίας και μέλη άλλων ομάδων για τη μελέτη της διασποράς των ατμοσφαιρικών ρύπων που εκλύθηκαν από το ατύχημα.

Η ομάδα του προγράμματος παρουσίασε τον πρώτο της Χάρτη Επικινδυνότητας Αέριας Ρύπανσης της περιοχής, με τη χρήση του λογισμικού ALOHA και μετεωρολογικά δεδομένα από το δίκτυο σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών [δείτε τον Χάρτη πατώντας εδώ].

Την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022, η ομάδα του ΚΕΔΙΑΚ ΑΜ-Θ του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης δημοσίευσε έναν νέο Χάρτη, «ζωντανό» αυτήν τη φορά, παρουσιάζοντας μία πιο παραστατική εκτίμηση-προσομοίωση της συγκέντρωσης σωματιδίων που μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων.

Δείτε τον νέο Χάρτη:

Τιμές αρκετά υψηλότερες από τα πρότυπα του ΠΟΥ, αλλά…

Από τη συντριβή του αεροσκάφους Antonov-12 στο έδαφος το βράδυ της 16-7-2022 και εξαιτίας της καύσης των υλικών και των εκρήξεων που προκλήθηκαν από το φορτίο του, δημιουργήθηκε χοανοειδής σχηματισμός καπνού (η αλλιώς πλούμιο) αποτελούμενος από σωματίδια διαφόρων διαμετρημάτων.

Τα πολύ μικρά σωματίδια που περιέχονται στο πλούμιο, ειδικότερα αυτά με διάμετρο μικρότερη ή ίση των 2,5 μικρομέτρων (PM2,5), είναι τέτοια που μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία των ανθρώπων. Οι συγκεκριμένοι χάρτες παρουσιάζουν μία εκτίμηση-προσομοίωση της συγκέντρωσης των PM2,5 σωματιδίων στο ύψος του εδάφους για τις πρώτες 4 ώρες μετά τη συντριβή, βάσει των καιρικών συνθηκών, της μορφολογίας του εδάφους και άλλων παραμέτρων, όπως προέκυψε με χρήση του λογισμικού ADMS-5.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ομάδας των προσομοιώσεων Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναστασία Πασχαλίδου: «Οι τιμές των μικροσωματιδίων PM2.5 κοντά στο έδαφος φαίνεται να ξεπέρασαν τα 60μg/m3 σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την πηγή. Αν και οι τιμές αυτές είναι αρκετά υψηλότερες από το ημερήσιο όριο των 15μg/m3 που ορίζουν τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η διεύθυνση του ανέμου τις ώρες που ακολούθησαν μετά το ατύχημα ευνόησαν τη διασπορά του θυσάνου προς τα ΒΑ, μακριά από κατοικημένες περιοχές».

Κατά τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του έργου ΚΕΔΙΚ Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Δόκα: «Όλες οι ερευνητικές μας ομάδες παραμένουν σε εγρήγορση και προγραμματίζονται οι ενέργειες με τις οποίες θα γίνει η επικύρωση των παραπάνω ευρημάτων, με επιπλέον δεδομένα και αναλύσεις».

Σχετικά με το ΚΕΔΙΑΚ ΑΜ-Θ

Το πρόγραμμα ΚΕΔΙΑΚ-ΠΑΜΘ βασίζεται στην άποψη ότι η εκτίμηση των συνεπειών της εμφάνισης φυσικών και τεχνολογικών κινδύνων στην κοινωνία, στην υγεία, στις υποδομές, στον τουρισμό, στο περιβάλλον, στην γεωργική παραγωγή και στην οικονομία είναι αναγκαία γνώση που πρέπει να προσφέρεται με αποτελεσματικό τρόπο στους φορείς, στις επιχειρήσεις και στους πολίτες, για να αποδώσουν τα μέγιστα και για να προσαρμοστούν εγκαίρως σε ενδεχόμενες διαταραχές.

Ο στόχος

Βασικός στόχος του έργου είναι η δημιουργία μίας καινοτόμου υποδομής που θα παρέχει τη δυνατότητα ανάλυσης δεδομένων σε πολύ γρήγορο χρόνο σχετικά με την εξέλιξη μιας επικινδυνότητας και να ορίζει ένα πιθανό αριθμό σεναρίων και συνεπειών των ενδεχόμενων διακινδυνεύσεων, ώστε να δρα ενισχυτικά στην διαδικασία λήψης απόφασης από τους αποφασίζοντες που διαχειρίζονται τα κεφάλαια της Περιφέρειας ΑΜΘ.