Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Πρόβλεψη κινδύνου εξάπλωσης πυρκαγιών βάσει των ατμοσφαιρικών συνθηκών [βίντεο]

Σε ποιες περιοχές παρατηρείται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς για τις επόμενες 60 ώρες-Η προσομοίωση του δείκτη κινδύνου όπως τη δημοσίευσε η ομάδα του Meteokav βάσει της μεθόδου του FIRE WEATHER INDEX

Λόγω της φωτιάς στον Έβρο, αλλά και της ανόδου της θερμοκρασίας που αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες μέρες [δείτε εδώ την πρόγνωση] η ομάδα του Meteokav δημοσιεύει την προσομοίωση του δείκτη κινδύνου εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών για τις επόμενες 60 ώρες.

O FIRE WEATHER INDEX είναι μια μέθοδος ποσοτικοποίησης του πόσο ευνοϊκές είναι οι ατμοσφαιρικές συνθήκες όπως αυτές προσομοιώνονται από το ECWMF για την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Οι πυρκαγιές εξαπλώνονται πιο εύκολα όταν ο αέρας είναι ξηρός και πιο γρήγορα με θυελλώδεις ανέμους. Συνεπώς, περιοχές με πολύ ξηρό αέρα και θυελλώδεις ανέμους θα έχουν υψηλές τιμές του δείκτη.

Η υψηλότερη δυνατή τιμή FWI είναι 100, που υποδηλώνει ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς. Γενικά, τιμές πάνω από 50 υποδεικνύουν πολύ ευνοϊκές συνθήκες. Σημειώστε ότι αυτός ο δείκτης λαμβάνει υπόψη μόνον τις ατμοσφαιρικές μεταβλητές και υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς.

Όπως παρατηρούμε, οι μέγιστες τιμές του δείκτη σε γενικές γραμμές είναι σημαντικές, αλλά όχι μεγάλες στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Εξαίρεση αποτελούν περιοχές των Νομών Έβρου και Ροδόπης όπου οι μέγιστες τιμές του δείκτη τοπικά παίρνουν τιμές >50.

Επιπλέον, από τις πρώτες βραδινές ως τις πρώτες πρωινές ώρες οι τιμές του δείκτη πέφτουν σημαντικά με εξαίρεση περιοχές του Έβρου και της ανατολικής Ροδόπης όπου διατηρείτε σε αξιόλογες, αλλά όχι υψηλές τιμές.

Τέλος, παρατηρείτε σε γενικές γραμμές μια πτώση των τιμών του δείκτη την Κυριακή 24 σε σχέση με το Σάββατο 23 Ιουλίου 2022.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την πρόβλεψη του κινδύνου