Καβάλα: Ζέστη, αλλά όχι καύσωνας. Οι θερμοκρασίες στον Νομό κατά το θερμό Σαββατοκύριακο [πίνακας]

Η γεωγραφική διακύμανση των μέγιστων θερμοκρασιών και οι θερμοκρασιακές διαφορές ανά περιοχή-Γιατί απαιτείται πρόληψη για τις υψηλές θερμοκρασίες και όχι αντιμετώπιση «όταν μπαίνει ο τίτλος του καύσωνα στα δελτία ειδήσεων»

Όπως ακριβώς αναμένονταν, σύμφωνα και με την πρόγνωση της ομάδας του Meteokav, το κύμα ζέστης το οποίο διανύουμε έφτασε στην κορύφωσή του το Σαββατοκύριακο, ενώ όπως είχε τονιστεί από την Πέμπτη, ιδιαίτερη προσοχή έπρεπε να δοθεί στις θερμοκρασίες το βράδυ της Κυριακής 24 Ιουλίου 2022, ιδίως στα παράκτια, όπου παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα (εντονότερο το εν λόγω φαινόμενο στην πόλη της Καβάλας λόγω της αστικής θερμονησίδας).

Η γεωγραφική διακύμανση των μέγιστων θερμοκρασιών ήταν η αναμενόμενη, με τις παράκτιες περιοχές να παραμένουν σε γενικές γραμμές σε χαμηλότερα θερμοκρασιακά επίπεδα λόγω της επίδρασης της θαλάσσιας αύρας. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η αισθητή θερμοκρασία ήταν σε όλες τις περιοχές παρόμοια, καθώς στα παράκτια η υγρασία ήταν υψηλότερη.

Επιπλέον, άξιο σχολιασμού είναι η διαφορά ανάμεσα σε Δεξαμενή και Ραψάνη που αναδεικνύει ακριβώς τη μείωση της επίδρασης της θαλάσσιας αύρας, καθώς αυξάνεται η απόσταση από τη θάλασσα, ιδίως σε περίπτωση αναγλύφου με κλίση που οδηγεί σε περαιτέρω εξασθένηση της θαλάσσιας αύρας.

Το εν λόγω θερμό κύμα δεν αποτελεί σε καμία των περιπτώσεων καύσωνα, ιδίως για την περιοχή μας. Αξίζει, δε, να τονισθεί ότι κατά τις μέρες αυτές σε πολλές περιοχές του Νομού Καβάλας δεν ξεπεράστηκε ούτε καν η φετινή απόλυτη μέγιστη θερμοκρασία (με εξαίρεση ορισμένα ηπειρωτικά) που είχε καταγραφεί στις αρχές Ιουνίου (ενδεικτικά, στην πόλη της Καβάλας στις 3 Ιουνίου 2022 ο υδράργυρος είχε φτάσει τους 31,5-33 °C).

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να τονισθεί με κάθε τρόπο ότι αυτές οι μέρες, αλλά και το επόμενο διάστημα, υφίσταται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, μιας και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι το πιο θανατηφόρο καιρικό φαινόμενο στη χώρα μας. Έτσι, θεωρείται αυτονόητο ότι οι δημόσιοι φορείς οφείλουν να παίρνουν όλα τα μέτρα (κλιματιζόμενοι χώροι, μοίρασμα νερού κλπ) όχι μόνον όταν μπαίνει ο τίτλος του καύσωνα στα δελτία ειδήσεων και παράλληλα τα μέτρα να έχουν ουσιαστικό και όχι μόνον καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα.

Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει πραγματική μέριμνα για την πρόληψη, όπως επεμβάσεις στην πόλη για την μείωση της αστικής θερμονησίδας, π.χ. με πάρκα τσέπης (διαβάστε εδώ για το φαινόμενο της αστικής θερμονησίδας).