Βρέθηκε νεκρό το σπάνιο πτηνό που είχε πέσει στη θάλασσα ανοιχτά της Θάσου. Το περισυνέλλεξε ένα ιστιοπλοϊκό [φωτογραφίες]

Ο άτυχος γύπας βρέθηκε 7 ναυτικά μίλια νότια της Θάσου-Το «ευχαριστώ» της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στους ανθρώπους που τον εντόπισαν και συνέδραμαν την προσπάθεια για την εξαγωγή επιστημονικών συμπερασμάτων

Ένας Ασπροπάρης, ένα σπάνιο πτηνό το οποίο έφερε πομπό και είχε πέσει στη θάλασσα ανοιχτά της Θάσου [διαβάστε εδώ] βρέθηκε νεκρό και περισυνελλέγη από ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ευχαριστεί τον Νίκο και τον Δημήτρη Λούτσιγκα, που με το σκάφος τους «Ο Μικρός Βοριάς» ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της και αναζήτησαν τον σπάνιο γύπα τον οποίον κατάφεραν τελικά να εντοπίσουν 7 ναυτικά μίλια νότια της Θάσου και να τον περισυλλέξουν.

Ο άτυχος Ασπροπάρης είχε σημανθεί με δορυφορικό πομπό το 2019, από την Ομάδα της BSPB/BirdLife Bulgaria, στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη» και πρόκειται για πουλί που είχε απελευθερωθεί στη φύση στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης του φυσικού πληθυσμού του κρισίμως απειλούμενου είδους.

Είχε μεταναστεύσει ήδη δύο φορές με επιτυχία στην Αφρική και επέστρεψε και πάλι στα Βαλκάνια. Δυστυχώς το φετινό του μεταναστευτικό ταξίδι έμελλε να είναι και το τελευταίο του.

Ο άτυχος γύπας δεν τα κατάφερε, αλλά τουλάχιστον οι ερευνητές θα μπορέσουν να διερευνήσουν τι συνέβη, μιας και ενώ για τους νεαρούς Ασπροπάρηδες ο πνιγμός στη θάλασσα -λόγω εξάντλησης- αποτελεί σημαντική αιτία θνησιμότητας, για τα ενήλικα πουλιά δεν είναι εξίσου αναμενόμενη, ειδικά για την περίπτωση του συγκεκριμένου πουλιού που βρισκόταν ακόμη τόσο κοντά στις ακτές.