ΔΙΠΑΕ Καβάλας: Διεθνής Συνάντηση για την Ανθεκτικότητα και τη Διαχείριση Κινδύνων από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές

Στη συνάντηση αυτή θα συμμετέχουν επιστήμονες και στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από Ελλάδα, Ισπανία, Βέλγιο και Βόρεια Μακεδονία

Σε μια χρονική συγκυρία όπου οι φυσικές και μη καταστροφές απειλούν πολλές περιοχές του πλανήτη μας, την ερχόμενη εβδομάδα (1-3 Μαρτίου 2023) φιλοξενείται στην Καβάλα η πρώτη Διεθνής Συνάντηση Εργασίας για την «Ανθεκτικότητα και τη Διαχείριση Κινδύνων από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές (SETOFF)», με συμμετοχή επιστημόνων και στελεχών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τεσσάρων χωρών. Μάλιστα, η έναρξή της συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας (1/3). Πρόκειται για συνάντηση επιμόρφωσης, κατά την οποία οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με μοντέλα διαχείρισης καταστροφών και κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών και με τα χαρακτηριστικά τους, προκειμένου να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους στις σχετικές θεωρητικές έννοιες (με ασκήσεις επί χάρτου κ.α.).

Ακόμη, θα παρουσιαστεί 2 επιμορφωτικό υλικό προκειμένου με τη συμβολή των συμμετεχόντων να ελεγχθεί και να επιβεβαιωθεί η καταλληλότητα του περιεχομένου και η αποτελεσματικότητά του προτού ξεκινήσει το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης, που απευθύνεται σε στελέχη και προσωπικό Πολιτικής Προστασίας του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και σε συγκεκριμένο δυναμικό του ιδιωτικού τομέα (τεχνικοί ασφαλείας και υπάλληλοι εταιριών φύλαξης/security).

Η ευθύνη της διοργάνωσης της Διεθνούς Συνάντησης ανήκει στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε. – πανεπιστημιακός πόλος Καβάλας), και ειδικότερα στο Τμήμα Χημείας που διαλειτουργεί με το Θεσμοθετημένο Εργαστήριο υποδομών μεγάλης κλίμακας «Ήφαιστος» του Τομέα Ερευνών σε θέματα Διακινδύνευσης, Κινδύνων, Κρίσεων και Ασφάλειας (το οποίο είναι ενταγμένο στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΔΙ.ΠΑ.Ε.) και με το μεταπτυχιακό «Χημική Βιομηχανία: Διαχείριση Ποιότητας, Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας». Οι Πανεπιστημιακές αυτές δομές βρίσκονται στην πρωτοπορία των θεμάτων σχετικά με τη Διαχείριση και Αντιμετώπιση των Φυσικών και Ανθρωπογενών Καταστροφών σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SETOFF, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υλοποιείται στο πλαίσιο του Erasmus+ με επικεφαλής ερευνητή και συντονιστή τον Επίκ. Καθηγητή Χημείας του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Μιχάλη Χάλαρη, Αντιστράτηγο ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και φορείς από το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την Ελλάδα.

Το έργο SETOFF (Πρόγραμμα Έξυπνης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για υπαλλήλους της κεντρικής κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης: «Αποδέχομαι την διαχείριση της τρωτότητας ως τη μεγαλύτερη δύναμή μας και αξιοποιώ καινοτόμα εργαλεία για τη διαχείριση κινδύνων») στοχεύει στη βελτίωση της ετοιμότητας και της υγείας και ασφάλειας στην εργασία τόσο του προσωπικού Πολιτικής Προστασίας, όσο και του προσωπικού ασφάλειας και προστασίας του ιδιωτικού τομέα, έναντι μελλοντικών κρίσεων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Σκοπός του είναι η ανάπτυξη ενός καινοτόμου εξ αποστάσεως εκπαιδευτικού προγράμματος που θα βασίζεται τόσο σε επιτυχώς δοκιμασμένο και εφαρμοσμένο μοντέλο προσομοίωσης, σε συνδυασμό με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές γνώσεις, όσο και σε ολοκληρωμένη ανάλυση αναγκών.

Ήδη, κατά την πρώτη φάση υλοποίησης του Έργου πραγματοποιήθηκαν ολοκληρωμένες αναλύσεις των αναγκών κατάρτισης σε όλες τις χώρες – εταίρους, με στόχο να προσδιοριστεί το προφίλ των συμμετεχόντων (π.χ. εθελοντές, μόνιμο προσωπικό), οι επικαιροποιημένες απαιτήσεις καθηκόντων (όλες οι φάσεις του Κύκλου Διαχείρισης Καταστροφών κ.λπ.), καθώς και οι γνώσεις και οι δεξιότητες που πρέπει να αναπτυχθούν ή να ενισχυθούν και να προσδιοριστούν έτσι υψηλού επιπέδου στόχοι κατάρτισης.

Με βάση αυτή την έρευνα, δημιουργήθηκε το εκπαιδευτικό υλικό το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση της εξ αποστάσεως επαγγελματικής κατάρτισης (2η φάση). Απώτερος στόχος είναι η υλοποίηση από επιστημονικό δυναμικό με διεθνή εμπειρία και επιστημονική επάρκεια σειράς δράσεων, σχετικών με θέματα Πολιτικής Προστασίας (ενδεικτικά: προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης στελεχών κι εργαζομένων στους δήμους για αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης Συνεπειών Δασικών Πυρκαγιών, Πλημμυρικών Φαινομένων, Σεισμών, Χιονοπτώσεων/Παγετού, Επιδημιών, Τεχνολογικών Κινδύνων κ.α.), τόσο στις χώρες μέλη του προγράμματος όσο στο σύνολο των νομών και των νήσων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Η πορεία των συνεδριών της Διεθνούς Συνάντησης Εργασίας για το πρόγραμμα SETOFF θα δημοσιοποιείται καθημερινά μέσω της ιστοσελίδας του Προγράμματος (https://setoff-project.eu ) και των σχετικών Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης:

Facebook: Setoff project EU – Twitter: @ProjectSetoff – LinkedIn:SETOFF project EU.