«ΘΕΚΛΑ»: Ένας επιταχυντής νεοφυών επιχειρήσεων στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας. «Συστήθηκαν» οι πρώτες επιχειρηματικές ιδέες [φωτογραφίες]

Πραγματοποιήθηκε η Demo Day του Α' κύκλου του προγράμματος θερμοκοιτίδευσης στην Πανεπιστημιούπολη της Καβάλας-Οι στόχοι, οι προσδοκίες από το εγχείρημα και τα μέχρι τώρα πολύ θετικά στοιχεία

Την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024 στο Grid Lab στην Πανεπιστημιούπολη της Καβάλας πραγματοποιήθηκε η Demo Day του Α’ κύκλου του προγράμματος θερμοκοιτίδευσης του ΔΙΠΑΕ Καβάλας «ΘΕΚΛΑ».

Η Demo Day ξεκίνησε με τη διεξαγωγή εξειδικευμένης συνεδρίας με εισηγητή τον Υπεύθυνο Περιφερειακού γραφείου ΟΒΙ Θεσσαλονίκης, Δρ. Γεώργιο Ασημόπουλο, ο οποίος ανέλυσε τη θεματική ενότητα σχετικά με την κατοχύρωση των ευρεσιτεχνιών και την προστασία των βιομηχανικών σχεδίων και των εμπορικών σημάτων.

Στον Α’ κύκλο θερμοκοιτίδευσης του προγράμματος συμμετείχαν 12 ομάδες, λαμβάνοντας εκπαιδευτική και συμβουλευτική κατάρτιση από τους σύμβουλους για εφτά μήνες, έχοντας ως στόχο την απόκτηση γνώσεων πάνω στο «επιχειρείν», αλλά και τη κατάλληλη συμπλήρωση ενός επιχειρηματικού σχεδίου, το οποίο αποτελείται από την επιτελική σύνοψη, τη παρουσίαση της επιχειρηματικής τους ιδέας και το χρηματοοικονομικό μοντέλο.

Οχτώ ομάδες παρουσίασαν την επιχειρηματική τους ιδέα σε συγκεκριμένο χρόνο, ενώ οι κριτές, οι οποίοι διαθέτουν πολλά χρόνια εμπειρίας στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων και των τεχνοβλαστών, θα αξιολογήσουν την επιχειρηματική ιδέα των συμμετεχουσών ομάδων λαμβάνοντας υπόψη τα εξής οχτώ κριτήρια:

  1. κάλυψη ανάγκης
  2. μέγεθος αγοράς
  3. ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα
  4. επιχειρηματικό μοντέλο
  5. ομάδα
  6. ποιότητα παρουσίασης
  7. κοινωνική και περιβαλλοντική επίδραση
  8. επενδυτική ετοιμότητα

Βάσει των οχτώ κριτηρίων, οι καλύτερες συμμετέχουσες ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τα βραβεία:

  1. Μεγαλύτερων Προοπτικών Ανάπτυξης (το συγκεκριμένο βραβείο το λαμβάνει η ομάδα, η οποία θα έχει την υψηλότερη βαθμολογία στα κριτήρια #1-#5)
  2. Καλύτερης Παρουσίασης (το συγκεκριμένο βραβείο το λαμβάνει η ομάδα, η οποία θα έχει την υψηλότερη βαθμολογία στο κριτήριο #6)
  3. Μεγαλύτερης Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Επίδρασης (το συγκεκριμένο βραβείο το λαμβάνει η ομάδα, η οποία θα έχει την υψηλότερη βαθμολογία στο κριτήριο #7)
  4. Μεγαλύτερης Επενδυτικής Ετοιμότητας (το συγκεκριμένο βραβείο το λαμβάνει η ομάδα, η οποία θα έχει την υψηλότερη βαθμολογία στο κριτήριο #8)

Σε περίπτωση ισοβαθμίας, όλες οι ομάδες που θα ισοβαθμήσουν μεταξύ τους, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν από κοινού το βραβείο.

Οι ομάδες που θα αποφοιτήσουν από το πρόγραμμα θερμοκοιτίδευσης θα έχουν τη δυνατότητα λήψης συμβουλευτικών υπηρεσιών από τους συμβούλους, μέχρι τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή μέχρι τις 31/01/2025.

Οι δηλώσεις των υπεύθυνων του προγράμματος

Αθανάσιος Μητρόπουλος-Υπεύθυνος Έργου, Καθηγητής Τμήματος Χημείας Καβάλας

Σήμερα είναι μια εξέχουσα μέρα. Όλα τα προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν οι ομάδες είναι πάρα πολύ καλά, μερικά από τα οποία είναι εξαιρετικά. Θέλω να ευχαριστήσω καταρχάς την Περιφέρεια η οποία χρηματοδοτεί την προσπάθεια, το Πανεπιστήμιο το οποίο «αγκάλιασε» όλη αυτήν τη δουλειά και να συγχαρούμε και τα παιδιά και τους φοιτητές που συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Άγγελος Μαγκλής-Υπεύθυνος Έργου για την Αναπτυξιακή ΕΠΕ και Συνιδρυτής της Ατλαντίς Συμβουλευτική ΑΕ

Η αναγέννηση της οικονομίας πρέπει να γίνεται με νέους επιχειρηματίες και δεν αναφέρομαι στην ηλικία, πρέπει να γίνεται με καινοτομία, η οποία μπορεί να προκύψει από οπουδήποτε. Προφανώς πρέπει να υπάρχουν δομές οι οποίες δύνανται να ωριμάσουν περισσότερο τις καινοτόμες ιδέες, να τις επιταχύνουν και να τις ξεδιαλέξουν. Στη ΘΕΚΛΑ υλοποιείται ίσως το καλύτερο για μένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, το οποίο επιταχύνει ιδέες που έχουν ισχυρή τεχνογνωσιακή βάση και πιστεύω ότι όσοι συμμετέχουν, έχουν πολλά να κερδίσουν και τα αποτελέσματα είναι μέχρι τώρα πολύ θετικά.

Δρ. Γεώργιος Κύζας-Πρόεδρος Τμήματος Χημείας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (Καβάλα)

Σήμερα το Διεθνές Πανεπιστήμιο έκανε κάτι το εντυπωσιακό. Παρουσιάστηκαν νέες επιχειρηματικές ιδέες, οι περισσότερες από τις οποίες στηρίχτηκαν σε προκαταρκτική έρευνα, με τον σκοπό μας να είναι η παραπάνω ώθηση αυτών των καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, ώστε να αναπτύξουμε έτι περισσότερο την κοινωνία όχι μόνον της Καβάλας, αλλά ευρύτερα.

Χρήστος Λημνιός-Αναπτυξιακή ΕΠΕ

Το θετικό είναι ότι βλέπουμε πολλά νέα παιδιά να συμμετέχουν, με δεδομένο ότι υπάρχει πρόβλημα στη σύνδεση εκπαίδευσης και εύρεσης εργασίας. Ευελπιστούμε ότι του χρόνου θα ολοκληρωθούν οι κύκλοι και θα έχουμε μόνον οφέλη από αυτήν τη σύμβαση, ενώ συν τοις θα βοηθηθεί και το ΔΙΠΑΕ.

Η ταυτότητα του «ΘΕΚΛΑ»

Η θερμοκοιτίδα στήριξης νεοφυών επιχειρηματικών ομάδων, με το ακρωνύμιο ΘΕΚΛΑ, λειτουργεί εντός του ΔΙΠΑΕ στην Πανεπιστημιούπολη της Καβάλας και διευκολύνει την ίδρυση και την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, καθώς και τη δημιουργία ενός τοπικού οικοσυστήματος επιχειρηματικής καινοτομίας.

Η παρουσία του τοπικού οικοσυστήματος και η συνεχής ενδυνάμωση του τονώνει σημαντικά την οικονομία της Καβάλας με θετικό αντίκτυπο για την περιφέρεια και για τη χώρα.

Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ενδυνάμωση και ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων μέσα από την στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, η οποία αποτελεί τη βάση για την αναγέννηση της οικονομίας.

Το νεοφυές (startup) οικοσύστημα παραμένει πρώιμο στην Ελλάδα με σημαντικά όμως σημάδια ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια καθώς παρατηρείται σημαντική αύξηση στις νεοφυείς επιχειρήσεις (startups).

Σημαντικό χαρακτηριστικό της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της προόδου που σημειώνει η Ελλάδα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από νεοφυείς εταιρείες που μεγαλώνουν και από διεθνείς εταιρείες που βλέπουν νέες ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Προάσπιση Καινοτομίας
Με συμβουλευτικές υπηρεσίες, χρηματοδοτική ενίσχυση και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, η ΘΕΚΛΑ δημιουργεί θετικό περιβάλλον για νέες επιχειρήσεις και καινοτομία.

Συνεργατικό Οικοσύστημα
Συνεργάζεται με το Lab40 και το KickiT για ένα συνεργατικό οικοσύστημα που υποστηρίζει νέες επιχειρήσεις, παρέχοντας πόρους, γνώσεις και δίκτυα για ανάπτυξης.

Ενδυνάμωση
Υποστηρίζει νέους επιχειρηματίες μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης, γνωστικής μεταφοράς και ατομικής υποστήριξης για ενθάρρυνση καινοτομίας και αλλαγής στην κοινότητα.

Προώθηση της Ανάπτυξης
Ενισχύει την οικονομία της περιοχής με υποστήριξη σε επιχειρηματίες και νέες επιχειρήσεις, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προωθώντας την καινοτομία.