Η τάση του καιρού το καλοκαίρι: Μακροπρόθεσμη προσέγγιση των καιρικών συνθηκών [χάρτες]

Η αργή μετάβαση στο καλοκαίρι, η πιθανότητα για καύσωνες και η αστάθεια που δε θα... φύγει εύκολα-Το μακροπρόθεσμο για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο από το AccuWeather και η ανάλυση από την ομάδα του Meteokav

Μπαίνει ο Ιούνιος και το ερώτημα που… πλανάται είναι τι καιρό θα κάνει φέτος, ενόψει εκδηλώσεων, φεστιβάλ και φυσικά διακοπών. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι ασφαλής, ωστόσο κάποια ενδεικτικά στοιχεία τα οποία αναλύει η ομάδα του Meteokav μέσα από τη μακροπρόθεσμη προσέγγιση για το καλοκαίρι από το AccuWeather (διεθνής πλατφόρμα πρόγνωσης καιρού σε όλο τον κόσμο) και τους αντίστοιχους χάρτες δίνουν μια γενική εικόνα για τις καιρικές συνθήκες που αναμένονται τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όχι ως απόλυτη πρόγνωση, αλλά ως τάση ανα κατηγορίες:

  • Κίνδυνος ξηρασίας
  • πιθανότητα για ακραία περιστατικά ζέστης
  • πιθανότητα για αστάθεια και καταιγίδες

Όσον αφορά στην πρώτη κατηγορία και στον κίνδυνο ξηρασίας, φαίνεται να είναι ανύπαρκτος στην περιοχή της Βαλκανικής και συνεπώς και στην Ελλάδα, κάτι που δε φαίνεται να ισχύει για τις χώρες της Βαλτικής (βλ. παρακάτω χάρτη).

Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τον μέσο όρο ακραίας ζέστης και τα περιστατικά καύσωνα, με τα βορειοδυτικά Βαλκάνια να εκτιμάται ότι θα βρίσκονται στην ζώνη της… δροσιάς φέτος το καλοκαίρι, σε αντίθεση με την Ιβηρική (βλ. παρακάτω χάρτη).

Όσον αφορά στην αστάθεια, υπάρχει η πιθανότητα να συνεχίσει να… πλανάται το καλοκαίρι στη χώρα μας, όπως και οι (έστω και περιορισμένες) πιθανότητες για έντονες καταιγίδες (βλ. παρακάτω χάρτη).

Συνεπώς, στη χώρα μας αναμένεται ένα σχετικά ήπιο καλοκαίρι χωρίς πολλά περιστατικά πολύ υψηλών θερμοκρασιών, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται μια αργή μετάβαση στο καλοκαίρι στην περιοχή μας, κάτι που αποδεικνύεται και πρακτικά, αφού μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2023 οι θερμοκρασίες φαίνεται να είναι ελαφρώς χαμηλές για την εποχή.

Επίσης, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν περιορίζεται το ενδεχόμενο ενός ισχυρού καύσωνα σε ενα ψυχρό καλοκαίρι ή μιας ισχυρής καταιγίδας σε ενα ξηρό καλοκαίρι. Όλα τα παραπάνω, ήτοι οι μακροπρόθεσμες, ενέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας και απόκλισης, όμως ταυτόχρονα δίνουν και μια μέση εικόνα για την τάση του καιρού.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με την ομάδα του Meteokav, η συνολική εικόνα μάς δίνει την εντύπωση για πιθανή δημιουργία αντικυκλώνων στη βόρεια Ευρώπη που δίνει την δυνατότητα μεσημβρινών-ημιμεσημβρινών εξάρσεων (δηλαδή κίνηση καιρικών συστημάτων στον άξονα βορά-νότου ή βορειοδυτικά προς νοτιανατολικά κλπ). Αυτό σχετίζεται στα Βαλκάνια με εν δυνάμει αστάθεια και χαμηλότερες θερμοκρασίες για την εποχή.

Περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Meteokav εδώ.