«Βράζουν» οι θάλασσες: Συνθήκες καύσωνα της θάλασσας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο [χάρτης]

Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας στα μέσα Νοεμβρίου 2023 κυμάνθηκε 3-4°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα-Ποιος είναι ο αντίκτυπος στη θαλάσσια πανίδα

Υψηλές τιμές θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας παρατηρήθηκαν στη Μεσόγειο και κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο στα μέσα Νοεμβρίου 2023.

Πιο συγκεκριμένα η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας κυμάνθηκε στους κοντά στον μέσο όρο και λίγο πιο κάτω από αυτόν σε περιοχές της Δυτικής Μεσογείου (Ιβηρική θάλασσα), καθώς και σε περιοχές της Βόρειας Αδριατικής. Στην Ανατολική Μεσόγειο η θερμοκρασία διατηρείται ακόμη σε υψηλά επίπεδα με αποκλίσεις θερμοκρασίας της τάξεως των 3-4°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις παρατηρούνται σε περιοχές του Αιγαίου Πελάγους και στη θάλασσα του Λεβάντε.

Επιπλέον, πολύ μεγάλες θετικές αποκλίσεις της τάξεως των 4-6°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα παρατηρούνται και στη Μαύρη Θάλασσα.

Σχεδόν σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα επικρατούν συνθήκες καύσωνα της θάλασσας (Marine heatwave) κατηγορίας 2 και 3 (μεγαλύτερες κουκίδες στην εικόνα 1).

Αποκλίσεις της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στην περιοχή της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας στις 15 Νοεμβρίου 2023. Με τις άσπρες κουκίδες οι περιοχές με καύσωνα της θάλλασας, οι μεγαλύτερες κουκίδες αντιστοιχούν στην κατηγόρια 3. Πηγή δεδομένων: Marine/Copernicus. Επεξεργασία και οπτικοποίηση δεδομένων: climatebook.gr.

Σε αντίθεση με τους καύσωνες στην ατμόσφαιρα, οι επιπτώσεις των καυσώνων στη θάλασσα δεν είναι ορατές στο ανθρώπινο μάτι αμέσως. Οι κυριότερες από αυτές εντοπίζονται σε θαλάσσιους οργανισμούς οι οποίοι πεθαίνουν (π.χ. Βορειοδυτική Μεσόγειος 2003), ενώ πολλά θαλάσσια είδη μεταναστεύουν μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας (π.χ. Αυστραλία 2011), με τη θέση τους κάποιες φορές να παίρνουν καινούρια είδη, προκαλώντας μια απότομη και τεράστια αναδιοργάνωση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα τεράστιο διατροφικό και οικονομικό πλήγμα στις κοινωνίες οι οποίες βασίζονται στην αλιεία, αλλά και οικονομικό αντίκτυπο στη βιομηχανική αλιεία μπορεί να δημιουργήσει μέχρι και εντάσεις μεταξύ χωρών.

*Πηγή: climatebook