Ο καιρός στην Καβάλα: Κακοκαιρία-εξπρές με αμιγώς χειμερινά χαρακτηριστικά. Πότε θα ξεκινήσουν τα φαινόμενα [πρόγνωση]

Προειδοποίηση και από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας-Πότε και σε ποιο υψόμετρο αναμένονται χιονοπτώσεις-Πότε αναμένεται παγετός-Αναλυτική πρόγνωση από την ομάδα του Meteokav

Πρόσκαιρη, αλλά σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στην Ανατολική Μακεδονία και στον Νομό Καβάλας κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου 2023, ήδη από τις πρωινές ώρες με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχοπτώσεις, τους ισχυρούς έως κατά τόπους θυελλώδεις ανέμους, καθώς και την σημαντικότατη πτώση της θερμοκρασίας από αργά το βράδυ μετά τα μεσάνυχτα προς το ξημέρωμα της Κυριακής. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά τμήματα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ομάδα του Meteokav, σε πρώτη φάση από τις πρώτες πρωινές του Σαββάτου μέχρι περίπου και τις μεσημεριανές ώρες αναμένονται να εκδηλωθούν κατά περιόδους βροχοπτώσεις και μπόρες (μέτριας έντασης κατά βάση) με έμφαση στα βορειότερα τμήματα του Νομού και σε περιοχές γύρω από ορεινούς όγκους.

Σταδιακά και σε δεύτερη φάση από αργά το απόγευμα προς τις βραδινές ώρες θα υπάρξει ένα γενικευμένο πέρασμα βροχοπτώσεων από τα δυτικά το οποίο θα επηρεάσει το σύνολο του Νομού. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα έχουν έντονο χαρακτήρα, ενώ υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας. Εν συνεχεία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν γρήγορα και σε πολλές περιοχές σταδιακά θα σταματήσουν, με τις νεφώσεις όμως να παραμένουν αυξημένες.

Μετά τα μεσάνυχτα η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση, ενώ μέσα στην νύχτα προς τα ξημερώματα-πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 26 Νοεμβρίου 2023 υπάρχει πιθανότητα να εκδηλώνονται κατά περιόδους πρόσκαιρα, τοπικά ασθενή φαινόμενα στον ορεινό όγκο της Λεκάνης και στη Θάσο. Μικρή η πιθανότητα για φαινόμενα σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα του Νομού.

Από το απόγευμα του Σαββάτου θα εκδηλώνονται χιονοπτώσεις στις κορυφές των μεγάλων ορεινών όγκων, με τα υψόμετρα χιονόπτωσης να πέφτουν σταδιακά έτσι ώστε λίγο πριν το τέλος του γενικευμένου περάσματος αργά το βράδυ του Σαββάτου να εκδηλωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε περιοχές άνω των 1.000-1.100 μέτρων κατά μέσο όρο.

Μέσα στην νύχτα-ξημερώματα Κυριακής υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν πρόσκαιρες ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις στον ορεινό όγκο της Λεκάνης με υψόμετρο άνω των 700 μέτρων κατά μέσο όρο. Από τα ορεινά χωριά του Νομού πιθανότητα για πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις εντοπίζονται στη Λεκάνη και το Βουνοχώρι, ενώ στα υπόλοιπα ορεινά χωριά η πιθανότητα είναι μικρότερη, αλλά υπαρκτή.

Οι άνεμοι θα πνέουν ήδη από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου αρχικά 5-6 μποφόρ κατά μέσο όρο από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις, ενώ θα ενισχυθούν περαιτέρω από τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες φτάνοντας τοπικά στην παράκτια ζώνη τα 8 με 9 μποφόρ. Σταδιακά από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου θα στραφούν σε ποιο δυτικούς-βορειοδυτικούς με την έντασή τους να παραμένει σημαντικά ενισχυμένη και κατά την διάρκεια της Κυριακής ιδίως στο δυτικό τμήμα του Νομού, κοντά στον Στρυμωνικό.

Ο καιρός μέσα στην Κυριακή θα είναι σημαντικά βελτιωμένος με παροδικές νεφώσεις (στο πρώτο μισό της ημέρας), ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση με έντονη την αίσθηση του κρύου λόγω και των κατά τόπους ισχυρών ανέμων. Η θερμοκρασία κατά μέσο όρο στα ορεινά θα κυμανθεί από -1 έως +4°C, στα πεδινά από 3 έως 8°C, ενώ στην παράκτια ζώνη από 4 έως 9°C.

Γενικά αίθριος καιρός προβλέπεται για τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023, με εκδήλωση παγετού σε όλα τα ορεινά και πεδινά ηπειρωτικά τμήματα νωρίς το πρωί, αλλά και αργά το βράδυ, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στα ορεινά από -6 έως +3°C (οι χαμηλότερες τιμές ιδίως σε οροπέδια, όπως είναι η Λεκάνη), στα πεδινά-ηπειρωτικά από -4 έως +6°, ενώ στα παράκτια από -1 έως 8°C. (χαμηλότερες τιμές σε περιοχές με επίπεδο ανάγλυφο, όπως Τούζλα, Κεραμωτή κτλ).

Προειδοποίηση και από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας ανακοινώνει ότι σύμφωνα με Δελτίο Πρόγνωσης Καιρού τησ ΕΜΥ, το Σάββατο 25-11-2023 στη Μακεδονία και στη Θράκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι τοπικά ισχυρές αρχικά στη Θράκη και από το μεσημέρι και στις υπόλοιπες περιοχές.

Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το βράδυ στα ορεινά, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά 6 με 7μποφόρ. Από αργά το απόγευμα και από τα δυτικά θα επικρατήσουν δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι 6 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Από το βράδυ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πρώτη.

Παρακαλούμε για τη λήψη ενδεδειγμένων μέτρων ασφαλείας από Κυβερνήτες πλοίων και σκαφών, καθώς και την έγκαιρη πληροφόρησή τους από τα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού της ΕΜΥ.

Περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Meteokav εδώ.