Εκδήλωση «Βασιλικά κελιά: Η αρχιτεκτονική και η ζωή στην κυψέλη» στο Ιμαρέτ

Η ερευνητική του ομάδα του Αντιπρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Κ. Χαλιορή και η ερευνητική του ομάδα θα παρουσιάσουν έναν καινοτόμο φυσικό οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες επικονιαστές

H οικολογική κρίση αποτελεί σημαντική απειλή για τις αποικίες μελισσών παγκοσμίως και μας υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της διατήρησης της ισορροπίας των οικοσυστημάτων. Οι νομαδικές μέλισσες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας επικονιαστές, παίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της βιοποικιλότητας που συντηρεί την ζωή μας. Χωρίς αυτές, η ανθρωπότητα θα αντιμετώπιζε καταστροφικές συνέπειες.

Το έργο MiEL κάνει ένα βήμα προς τη δημιουργία ενός φιλικού προς τις μέλισσες περιβάλλοντος. Σε συνέχεια της μετατροπής των κήπων του Ιμαρέτ και του Μουσείου Μοχάμετ Άλι σε αστικά καταφύγια για μέλισσες, με καλλιέργειες και πρακτικές φιλικές προς αυτές, το Ερευνητικό Κέντρο MOHA στοχεύει να προσελκύσει περισσότερους δημόσιους κήπους, ιδρύματα και άτομα ώστε να υιοθετήσουν δημιουργικές προτάσεις για να κατανοήσουν, να εκτιμήσουν και να προστατεύσουν ένα από τα πιο πολύτιμα πλάσματα στον πλανήτη.

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024, στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιμαρέτ, ο καθηγητής Κ. Χαλιορής, Αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και η ερευνητική του ομάδα από το Εργαστήριο «Οπλισμένου Σκυροδέματος και Αντισεισμικού Σχεδιασμού Κατασκευών» της Πολυτεχνικής Σχολής, θα παρουσιάσουν έναν καινοτόμο φυσικό οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες επικονιαστές. Περαιτέρω, μελισσοκόμοι και δημοσιογράφοι θα συζητήσουν για την οργάνωση και το καθεστώς στην κυψέλη, και τον σε πολλά άγνωστο και ταυτόχρονα θαυμαστό κόσμο της μέλισσας.