Μακάριος Λαζαρίδης: Να αντιμετωπιστεί άμεσα η λειψυδρία στη Θάσο

Κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Καβάλας της ΝΔ για το οξύτατο πρόβλημα στο νησί που αναμένεται να ενταθεί ενόψει της τουριστικής περιόδου

Το μείζον ζήτημα της λειψυδρίας στις νησιωτικές περιοχές, ανάμεσα στις οποίες και η Θάσος, που αναμένεται να ενταθεί ενόψει της τουριστικής περιόδου, ανέδειξε ο Βουλευτής ΠΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας,  Μακάριος Λαζαρίδης, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαζαρίδης συνυπέγραψε, μαζί με επτά ακόμα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς, με θέμα «Επιτακτική η αντιμετώπιση της λειψυδρίας στις νησιωτικές περιοχές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λαζαρίδης είχε μιλήσει και ενημερωθεί εκτενώς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θάσος, από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΘ κ. Κώστα Μανίτσα, ο οποίος κάνει τα τελευταία χρόνια μια εξαιρετική δουλειά.

Στο κείμενο της ερώτησης προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνεται ότι οι νησιωτικές περιοχές κάθε καλοκαίρι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της λειψυδρίας, γεγονός που επηρεάζει την ομαλή και χωρίς προβλήματα τουριστική και αγροτική δραστηριότητα, αν και οι δραστηριότητες αυτές δίνουν ώθηση στην τοπική και εθνική οικονομία συγκρατώντας τον τοπικό πληθυσμό.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται η ανάγκη λήψης μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Οι Βουλευτές προτείνουν την εκπόνηση ενός ολιστικού στρατηγικού, διαχειριστικού σχεδίου αντιμετώπισης των συνεπειών της λειψυδρίας, με ορίζοντα και βλέμμα στο μέλλον δεδομένου ότι τα νησιά αποτελούν πηγή πολιτιστικού, οικονομικού, αλλά και περιβαλλοντικού πλούτου.

Ταυτόχρονα, ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να τους παρέχουν τη σχετική ενημέρωση, μεταξύ άλλων, ως προς το τι προτίθενται να πράξουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς και σε ποιες ενέργειες και πρωτοβουλίες προτίθενται να προβούν για τη δημιουργία ενός πλαισίου διαχείρισης και ανάπτυξης του υδατικού δυναμικού (υπόγειων, πηγαίων και επιφανειακών νερών), ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη και χωρίς αρνητικές συνέπειες εκμετάλλευση των υδατικών πόρων.

Ο κ. Λαζαρίδης συνυπογράφει την ερώτηση μαζί με τους Βουλευτές κ. Φ. Φόρτωμα (Κυκλάδων), Μ. Κόνσολα (Δωδεκανήσων), Αλ. Μαρκογιαννάκη (Χανίων), Ν. Μηταράκη (Χίου), Χρ. Μπουκώρο (Μαγνησίας), Χρ. Στεφανάδη (Σάμου) και Β. Υψηλάντη (Δωδεκανήσων).