Μετόχι: Εκεί όπου η κρητική φιλοξενία συναντά τη μακεδονική γη…

Στο Μετόχι του Αντώνη και της Ελένης μπορείς να φας γαμοπίλαφο, χοχλιούς μπουμπουριστούς αλλά και την πιο «σωστή» σπαλομπριζόλα που σερβίρεται στην Καβάλα! Και όλα αυτά, στις «σωστές» τιμές...

Υπάρχει μια ταβέρνα στην Καβάλα που σε υποδέχονται με ένα καραφάκι από την καλύτερη κρητική τσικουδιά και σε ξεπροβοδίζουν με ένα σπιτικό γλυκό του κουταλιού. Ενδιάμεσα, ο ουρανίσκος σου γεύεται μερικές από τις πιο εκλεκτές γεύσεις, με βάση το κρέας, και κάποια πολύ ιδιαίτερα ορεκτικά, όλα φτιαγμένα με μεράκι και σερβιρισμένα με χαμόγελο από ανθρώπους που αγαπάνε τη δουλειά τους…

Εδώ και δέκα χρόνια, στο Κρυονέρι, ένα πετρόχτιστο οίκημα που θυμίζει κάτι από τα παλιά στεγάζει το Μετόχι του Αντώνη Βαφάκη και της γυναίκας του Ελένης. Ο Αντώνης είναι Κρητικός. Βρέθηκε στην Καβάλα χρόνια πριν. Τον έφερε εδώ η μουσική, τον κράτησε ο… έρωτας. Η Ελένη είναι από το Κρυονέρι. Το Μετόχι είναι η ταβέρνα τους, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες γαστρονομικές προτάσεις της περιοχής…

Ανοίγουν κάθε Παρασκευή βράδυ, Σαββατοκύριακα και αργίες από το μεσημέρι και σερβίρουν κρεατικά της ώρας (δοκιμάστε την πιο ζουμερή χοιρινή μπριζόλα λαιμού, αρνίσιο σουβλάκι που «λιώνει» στο στόμα και το πλέον μυρωδάτο μπιφτέκι, χειροποίητο, φτιαγμένο με τη συνταγή της μητέρας της Ελένης αλλά και τη «σωστή» σπαλομπριζόλα, ψημένη όπως… πρέπει), όλα με πρώτες ύλες από την περιοχή, σαλάτες με ζαρζαβατικά από τον κήπο τους (ανάλογα με την εποχή), λίγα αλλά επιλεγμένα ορεκτικά που το καθένα είναι και μια μικρή γευστική «περιπέτεια» (μην παραλείψετε να παραγγείλετε τη φημισμένη φέτα με κουρκούτι, μέλι και σουσάμι ή τα «μπομπονάκια») αλλά και μαγειρευτά που «σκοτώνουν» (κοκκινιστό μοσχαράκι με τηγανιτές πατάτες όπως «της μαμάς», το «γουρούνι στο σακί» κ.ά.).

Η κρητική κουζίνα δεν θα μπορούσε να μην έχει την τιμητική της στο Μετόχι. Στην «ημερήσια διάταξη» είναι οι χοχλιοί οι μπουμπουριστοί. Σαλιγκάρια τηγανισμένα με αρισμαρί (δεντρολίβανο) που σερβίρονται στο τηγανάκι τους, ζεστοί και έτοιμοι να τους απολαύσετε ως έναν από τους γευστικότερους μεζέδες, αλλά και το γαμοπίλαφο (ζουμερό πιλάφι που μαγειρεύεται μαζί με ζυγούρι).

Και κάθε Κυριακή σερβίρουν το Καπρικό. Γουρουνόπουλο ψημένο στον φούρνο με λεμονόφυλλα… Μούρλια!

Στο «τελείωμα», το μαγαζί προσφέρει τα πιο νόστιμα γλυκά του κουταλιού. Περγαμόντο, νεράντζι, σύκο, σταφύλι, τριαντάφυλλο… Ό,τι φτιάξει το σπιτικό… Συνοδεία εκλεκτής ποικιλίας εσπρέσο ή, για τους πιο μερακλήδες, μιας ακόμη ρακής…

Το Μετόχι ξεχωρίζει για την ποιότητά του. Όλα είναι προσεγμένα. Τα πιάτα σού δίνουν τη «σιγουριά» που έχεις όταν τρως σπίτι. Τίποτα δεν θυμίζει «ετοιματζίδικο» ή «γρήγορο». Και βέβαια, όλα είναι πεντανόστιμα. Και σε τιμές προσιτές. Και από φέτος, ακόμη πιο προσιτές!

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις στο Μετόχι τηλεφωνήστε στο 6977273082 ή πατήστε εδώ.

Φωτογραφίες: Παγκράτης Παγκρατίδης