Ένα από τα ελάχιστα καταστήματα εστίασης στην Ελλάδα με κατάλογο Braille βρίσκεται στην Καβάλα

Ο Γιάννης Σαρρής προχώρησε σε μια πρωτοποριακή κίνηση για τα ελληνικά δεδομένα, «διδάσκοντας» στην πράξη ότι ο σεβασμός στα Άτομα με Αναπηρία ξεκινάει από την καθημερινότητα και αποδεικνύεται στην πράξη

Πολλές φορές ακούγεται, αλλά λίγες αποδεικνύεται στην πράξη, ότι ο σεβασμός στα Άτομα με Αναπηρία ξεκινάει από τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους, από τα απλά πράγματα, τα οποία για τους περισσότερους είναι δεδομένα.

Ο Γιάννης Σαρρής, ιδιοκτήτης του καταστήματος «Στο Κουτούκι του Σαρρή» το γνωρίζει καλά αυτό και φρόντισε να προμηθεύσει το κατάστημά του με κάτι απλό, αλλά πολύτιμο για τα άτομα με προβλήματα όρασης: έναν κατάλογο Braille.

Η ιδέα ξεκίνησε πριν από καιρό, με μια δράση-προσομοίωση της ζωής των ανθρώπων με προβλήματα όρασης: «Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και με έναν Πολιτιστικό Σύλλογο, προχωρήσαμε σε μια διδακτική για όλους δράση, ένα δείπνο στο σκοτάδι. Κλείσαμε τα μάτια μας, καθώς και τα φώτα του μαγαζιού και προσπαθήσαμε να φάμε. Έτσι καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολη είναι αυτή η διαδικασία για έναν άνθρωπο με προβλήματα όρασης. Παρόμοια εκδήλωση κάναμε και πριν από περίπου 3 χρόνια, φιλοξενήσαμε άλλη μια παρόμοια εκδήλωση, αυτή τη φορά με σκυλιά-συνοδούς τυφλών», σχολιάζει ο κ. Σαρρής, προσθέτοντας ότι την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 θα κόψει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του στο κατάστημα του κ. Σαρρή ο Σύλλογος Τυφλών Καβάλας.

Όλα τα παραπάνω στάθηκαν αφορμή για να προχωρήσει σε μια πρωτοποριακή κίνηση για τα ελληνικά δεδομένα, μοναδική στην Περιφέρεια και μια από τις ελάχιστες στην Ελλάδα. Ο λόγος για την προμήθεια τιμοκαταλόγων Braille για το κατάστημα, μια διαδικασία χρονοβόρα και κοστοβόρα, ενώ τέτοιου είδους εκτυπώσεις γίνονται μόνο από το Εκτυπωτικό Τμήμα Braille του Φάρου Τυφλών Ελλάδος.




Ο εν λόγω κατάλογος περιλαμβάνει ό,τι εμπεριέχει και ο συμβατικός κατάλογος: όλα τα φαγητά με την περιγραφή τους και τα ποτά και φυσικά τις τιμές, ενώ το τραπέζι στο οποίο θα καθίσει ένα άτομο με προβλήματα όρασης στήνεται με τον κατάλληλο τρόπο, με το κάθε αντικείμενο να έχει τη δική του θέση.

Όσον αφορά το μήνυμα του κ. Σαρρή; «Εύχομαι όλα τα καταστήματα να εφοδιαστούν με τέτοιους καταλόγους και κυρίως, όλοι μας να μάθουμε να σεβόμαστε τα Άτομα με Αναπηρία, τα οποία ειδικά στην Καβάλα, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητά τους».