Καβαλιώτης αρχιτέκτονας σχεδίασε τη «νέα παραλία» της Καβάλας. Και είναι… εντυπωσιακή! [φωτογραφίες]

Ο Νίκος Καλαμπαλίκης προτείνει τη δημιουργία Δημοτικού Θεάτρου-Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το «κουφάρι» του Κολυμβητηρίου και «συνδέει» το πάρκο Φαλήρου με το επιβατικό λιμάνι

Οι Καβαλιώτες αγαπούμε τον τόπο μας. Και μας «πληγώνει» όταν βλέπουμε τις προοπτικές του να υπονομεύονται ή και να χάνονται μέσα στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας και τις «αγκυλώσεις» που επιβάλλουν οι συμβάσεις της λειτουργίας των κρατικών μηχανισμών. Και σε πολλές περιπτώσεις, πολλοί από εμάς «βλέπουν» έναν άλλον τόπο μέσα από εικόνες που θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο διαφορετικές, εάν…

Εάν, για παράδειγμα, η «προίκα» αυτού του τόπου μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος τόσο ημών των κατοίκων όσο και των επισκεπτών που, τα τελευταία χρόνια, αυξάνονται γεωμετρικά.

Μια τέτοια «προίκα» –αναξιοποίητη, δυστυχώς- είναι και το παραλιακό μέτωπο της Καβάλας, με σημείο αιχμής το άλλοτε κραταιό Ανοιχτό Κολυμβητήριο που εδώ και χρόνια «χάσκει» ως μία χαίνουσα «πληγή» στη «βιτρίνα» της πόλης. Πόσοι από εμάς, άραγε, δεν έχουμε κατά καιρούς οραματιστεί μιαν άλλη «ζωή» για το οικόπεδο αυτό, «προτείνοντας» λύσεις που θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν την περιοχή και να δώσουν στην πόλη μια νέα δυναμική




Ένας νεαρός Καβαλιώτης αρχιτέκτονας αποφάσισε να αναλάβει «δράση» και εκπόνησε τη διπλωματική του εργασία επάνω στην επίμαχη αυτή περιοχή. Ο Νίκος Καλαμπαλίκης «είδε» μέσα από τα σχέδιά του τη «νέα παραλία» της Καβάλας με σημείο αιχμής τη δημιουργία ενός κτιριακού «διπόλου» που, αν δημιουργηθεί, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο ορμητήριο ανάπτυξης για την πόλη.

Λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ελλείψεις όσο και τις ανάγκες της πόλης και των πολιτών, ο Νίκος Καλαμπαλίκης προτείνει τη σύνδεση του πάρκου Φαλήρου με την παραλιακή και το λιμάνι «Απόστολος Παύλος» μέσα από τη δημιουργία ενός Δημοτικού Θεάτρου 400 θέσεων και ενός Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Κέντρου που θα στεγάσει δράσεις αναψυχής, ψυχαγωγίας και πολιτισμού κατοίκων και επισκεπτών της Καβάλας.

Το KAVALA POST δημοσιεύει σήμερα την πρόταση Καλαμπαλίκη για τη «νέα παραλία» Καβάλας με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει την αρχή ενός εποικοδομητικού κοινωνικού «διαλόγου» για το πώς θέλουμε να «δούμε» τον τόπο μας τα επόμενα χρόνια…

Η σύνοψη της μελέτης

Ημελέτη περιλαμβάνει τον σχεδιασμό ενός Δημοτικού Θεάτρου για την πόλη της Καβάλας καθώς και ενός Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Κέντρου που το συνοδεύει. Το οικόπεδο όπου πρόκειται να εγκατασταθεί το Δημοτικό Θέατρο Καβάλας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης στη θέση του παλαιού Ανοιχτού Κολυμβητήριου του Δήμου Καβάλας μαζί με το Λούνα Παρκ και εφάπτεται με το παραλιακό μέτωπο αυτής.

Βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση γιατί περικλείεται από το δημοτικό ανοιχτό πάρκο [Φαλήρου] της πόλης, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας [πρώην Νομαρχία] και την παραλιακή οδό με τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής και τους πεζοδρόμους για περίπατο.

Το οικόπεδο είναι εύκολα προσβάσιμο και με σχεδόν 270ο διαφυγές θέασης. Η σημασία της θέσης του οικοπέδου ενισχύεται από την ταύτισή του με το επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» και, κατά συνέπεια, με την είσοδο στην πόλη από την πλευρά της Θάλασσας είτε με επιβατικά πλοία είτε με κρουαζιερόπλοια.

Παρ’ όλα αυτά, το οικόπεδο μαζί με τις εγκαταστάσεις του Ανοιχτού Κολυμβητήριου εδώ και χρόνια είναι εγκαταλελειμμένο και το συγκεκριμένο τμήμα του κεντρικού παραλιακού μετώπου υποβαθμίζεται σταδιακά…

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η πρόταση ανάπλασης και αναβάθμισης της περιοχής αποτελεί επιτακτική ανάγκη η οποία με τη σειρά της μπορεί να αναβαθμίσει και τις όμορες περιοχές και λειτουργίες της περιοχής.

Η δημιουργία ενός σύγχρονου Δημοτικού Θεάτρου-Κέντρο πολιτισμού και Εκπαίδευσης για τον Δήμο, κάτι που «λείπει» από την πόλη,  θα συνδέσει τα χαρακτηριστικά της Ψυχαγωγίας, της Αναψυχής και του Πολιτισμού και θα δημιουργήσει έναν πόλο έλξης και ενδιαφέροντος, ένα τοπόσημο, όχι μόνο για την πόλη της Καβάλας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Η παραθαλάσσια θέση του οικοπέδου αποτελεί το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που έχει επηρεάσει την πορεία της σύνθεσης.

Το πρώτο σημαντικό στοιχείο που λήφθηκε υπόψη κατά τη σύνθεση είναι η σύνδεση του παραλιακού περίπατου με το πάρκο, με πεζόδρομο που εφάπτεται στην παραλία. Μέχρι τώρα η σύνδεση γίνεται με δρόμο βόρεια του οικοπέδου, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να συνεχίζει την πορεία του χωρίς να επανέρχεται ξανά στην παραλιακή πορεία.

Η επαφή του επισκέπτη με το νερό πρέπει να είναι συνεχομένη, γι’ αυτό και το αρχιτεκτόνημα υψώνεται σε Pilotis με αποτέλεσμα όποιον δρόμο και να χρησιμοποιεί ο επισκέπτης, να μη χάνει τη θέαση προς τη θάλασσα.

Επιπλέον, η δημιουργία ενός Δημοτικού Θεάτρου-Κέντρου Πολιτισμού και Εκπαίδευσης δημιουργεί έναν «πυρήνα» στην περιοχή. Για τον λόγο αυτό, το οικόπεδο υποβαθμίζεται [εδαφικά] σε χαμηλότερο επίπεδο από το έδαφος της περιοχής [έρχεται πιο κοντά στη θάλασσα] για τη δημιουργία ενός «μαλακού» αλλά συνάμα σημαντικού ορίου σε σχέση με τη γύρω περιοχή.

Η επιστέγαση του κεντρικού κτιρίου γίνεται με μεταλλική στέγη με έντονη γλυπτική διάθεση.

Η σύνθεση περιλαμβάνει δύο κτιριακούς όγκους οι οποίοι υιοθετούν χαρακτηριστικά σύγχρονης αρχιτεκτονικής, υλικά που συνδυάζονται αρμονικά μεταξύ τους, κάνει έντονη τη παρουσία του χωρίς όμως να χάνει την εναρμόνιση και τη διαρκή «συνομιλία» με τον περιβάλλοντα χώρο και αποκτά μια εμβληματική μορφολογία όπως αρμόζει σε ένα Δημοτικό Θέατρο-Κέντρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης.

Το κεντρικό κτίριο περιλαμβάνει τον χώρο του Κλειστού Θεάτρου 400 θέσεων, χώρο υποδοχής και χώρο αναμονής, δύο χώρους εκθέσεων και παράλληλων εκδηλώσεων [έναν κλειστό και έναν ανοιχτό χώρο στο δώμα του κτιρίου], αναψυκτήριο-κυλικείο για τους θεατές, βεστιάριο, καμαρίνια και αποδυτήρια για τους ηθοποιούς, χώρους υγιεινής, καθώς και διάφορους βοηθητικούς χώρους.

Στον ίδιο κτιριακό όγκο συμπεριλαμβάνεται και ένα αυτόνομο καφέ-αναψυκτήριο για τους περαστικούς, στο επίπεδο του ισογείου.

Το δεύτερο κτίριο περιλαμβάνει χώρο υποδοχής, χώρο παρουσίασης εκδηλώσεων [Press Room], χώρο προβών για τους ηθοποιούς, χώρο προβών για μουσικούς, χώρο προβολών, χώρο εργαστηρίων [Workshops], καθώς και τα διοικητικά γραφεία με τους απαραίτητους χώρους υγιεινής.

Στον περιβάλλοντα χώρο έχουν δημιουργηθεί αρκετοί χώροι «εκτόνωσης» περιμετρικά των κτιρίων: εξωτερικός χώρος αναμονής για το θέατρο, χώρος εκδηλώσεων, καθώς και διάφοροι χώροι διημέρευσης και ψυχαγωγίας των περαστικών.

Διπλωματική εργασία

Τίτλος: «Δημοτικό Θέατρο – Κέντρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης στη Νέα Παραλία Καβάλας»
Τομέας: Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού
Φοιτητής: Καλαμπαλίκης Νικόλαος
Επιβλέποντες Καθηγητές: Πολυχρονόπουλος Δημήτριος – Γρηγοριάδου Μαρία – Μιχαηλίδης Αντώνιος
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – Πολυτεχνική Σχολή – Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία Παράδοσης: 27 Μαρτίου 2019

Βιογραφικό

Ο Νίκος Καλαμπαλίκης γεννήθηκε και μεγαλώσε στην Καβάλα. Σπούδασε αρχικά Μηχανικός Δομικών Έργων, ενώ προσφάτως ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως Αρχιτέκτονας Μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Μετά τις σπουδές του δούλεψε σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ενώ το 2011 επέστρεψε στη γενέτειρα πόλη. Από το 2014 δουλεύει ως συνεργάτης στο γραφείο του Γιώργου Λακιρδακίδη [GLc and Partners] όπου ασχολείται με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, διακόσμηση και κατασκευή ξενοδοχείων, κατοικιών, καταστημάτων, χώρων αναψυχής, κοινωφελών ιδρυμάτων και άλλων μικτών χρήσεων κτιρίων και κατασκευών.

Του αρέσει το σχέδιο και αρέσει στο σχέδιο. Δημιουργεί, σχεδιάζει, διακοσμεί σε έναν κόσμο όπου η γεωμετρία, η μηχανική, η αίσθηση του χώρου, η αντίληψη και αισθητική βρίσκουν κοινό παρονομαστή.

Από τη θέση του Venue Manager για το TedxKavala, σχεδίασε και διαμόρφωσε χώρους και σκηνικό για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν [όπως οι μεταλλικές Καμάρες], ενώ παράλληλα συμμετείχε σε επεμβάσεις-αναπνοή για την πόλη της Καβάλας, αρχιτεκτονικού, πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.