Το μοναδικό ιδιωτικό πάρκο κυκλοφοριακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα βρίσκεται στην… Καβάλα! [βίντεο, φωτογραφίες]

Λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια σε ιδιόκτητο χώρο 6 στρεμμάτων στα Αμισιανά και… φωτογραφίζεται για πρώτη φορά!

Ησχέση της Κλειούς Τσιλιγγίρη με το τιμόνι ήταν εξ αρχής μια σχέση… ζωής! Έχοντας υπηρετήσει για 14 χρόνια την Ελληνική Αστυνομία ως μία από τις πρώτες γυναίκες-οδηγούς περιπολικού στη χώρα, η Κλειώ αποφάσισε το 1992 να «ιδιωτεύσει» και ίδρυσε τη δική της Σχολή Οδηγών (επί της οδού Ομονοίας) κάτω από το μικρό όνομά της: «Κλειώ»· έτσι την ξέρουν οι περισσότεροι Καβαλιώτες. Έτσι, έγινε η πρώτη γυναίκα-εκπαιδεύτρια υποψηφίων οδηγών στην Καβάλα γράφοντας μέχρι σήμερα οδηγική «ιστορία»!

Το 2005, έχοντας ήδη εδραιώσει τη φήμη και το κύρος της στον κλάδο μέσα από συστηματική δουλειά και αποδεδειγμένες επιτυχίες στην εκπαίδευση υποψηφίων οδηγών στην Καβάλα, η Κλειώ Τσιλιγγίρη αποφάσισε να πάει ένα βήμα «παραπέρα». Έτσι, προχώρησε, σε συνεργασία με τον σύζυγό της, στη δημιουργία του πρώτου ιδιωτικού Πάρκου Κυκλοφοριακής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Το Πάρκο σχεδιάστηκε από την ίδια την Κλειώ η οποία κατάφερε μέσα σε έκταση έξι στρεμμάτων στα Αμισιανά Καβάλας να «κλείσει» την πολυετή εμπειρία της στην οδηγική εκπαίδευση και να δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες για όλα τα στάδια της εκμάθησης των μελλοντικών οδηγών αυτοκινήτου αλλά και μηχανής.

Το KAVALA POST βρέθηκε για πρώτη φορά στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Εκπαίδευσης Τσιλιγγίρη και ξεναγήθηκε σε αυτό από τον Κωστή, τον γιο της Κλειούς, ο οποίος «μπήκε» στη δουλειά ως επαγγελματίας εκπαιδευτής οδηγών σχεδόν την ίδια εποχή που ξεκίνησε να λειτουργεί το Πάρκο.

«Το Πάρκο είναι για εμάς ένα πολύτιμο “εργαλείο” και ένα πολύ καλό βοήθημα για τους μελλοντικούς οδηγούς, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της εκπαίδευσής τους. Είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς την ευκαιρία να εξοικειωθεί με το αυτοκίνητο ή τη μηχανή δίχως το άγχος που αναπόφευκτα επιφέρει η “μετωπική” με τα αυτοκίνητα, τους πεζούς και την κίνηση της πόλης», μας λέει ο Κωστής, υπογραμμίζοντας πως η χρήση του Πάρκου «επιταχύνει» τη διαδικασία της εκμάθησης.

Κλειώ και Κωστής Τσιλιγγίρης

«Μέσα στο Πάρκο, ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει πιο γρήγορα. Χωρίς πίεση, χωρίς άγχος, μπορεί να επαναλάβει μια κίνηση όσες φορές θέλει και να την τελειοποιήσει. Επίσης, εδώ κάνουμε και τα πρώτα μας νυχτερινά μαθήματα. Εννοείται, βέβαια, πως η “τριβή” με τις πραγματικές συνθήκες κίνησης στην πόλη παραμένει απαραίτητη. Ωστόσο, οι υποψήφιοι της Σχολής μας, όταν “βγούνε” εκεί έξω, έχουν ήδη “κατακτήσει” πολλές δεξιότητες και είναι περισσότερο έτοιμοι», συμπληρώνει ο Κωστής.

Στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Εκπαίδευσης «Κλειώ-Κωστής» υπάρχουν ισιάδες, στροφές, φωτεινοί σηματοδότες, χώροι για στάθμευση ακόμα και… τεχνητές κλίσεις ανηφόρας-κατηφόρας! Επίσης, όπως μας γνωστοποιεί ο Κωστής, οι υποψήφιοι οδηγοί μπορούν εκεί να πάρουν και το πρώτο «βάπτισμα του πυρός» οδηγώντας μόνοι τους, κάτι το οποίο, εννοείται, δεν θα μπορούσε να γίνει μέσα στην πόλη. «Όταν νιώθω ότι είναι έτοιμοι, βγαίνω από το αυτοκίνητο και τους αφήνω να βρεθούν μόνοι τους πίσω από το τιμόνι, να οδηγήσουν χωρίς την παρουσία ή τη βοήθεια του εκπαιδευτή. Αυτό μόνον εντός του Πάρκου θα μπορούσε να γίνει!», συμπληρώνει.

Ο Κωστής Τσιλιγγίρης συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια ως επαγγελματίας εκπαιδευτής υποψηφίων οδηγών. Από το 2010, η μητέρα του Κλειώ έχει «μετακομίσει» στο παράρτημα της Σχολής που δημιουργήθηκε στη Χρυσούπολη, με τον ίδιο να έχει την ευθύνη για τους μαθητές της Καβάλας. Αναπόφευκτα, ο Κωστής έχει «σφυρηλατηθεί» ως εκπαιδευτής από την Κλειώ και ακολουθεί τις ίδιες αρχές και αξίες στη διαδικασία της εκμάθησης.

«Μας ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα ο μαθητής μας να μάθει να οδηγάει και όχι απλά να περάσει τις εξετάσεις. Αυτός πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι και είναι ο ρόλος μιας Σχολής που σέβεται τόσο τους πελάτες της όσο και το κοινωνικό σύνολο, αφού εμείς, οι εκπαιδευτές, είμαστε, κατά κάποιον τρόπο, “συνυπεύθυνοι” για την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους και για ένα μεγάλο κομμάτι της δημόσιας ασφάλειας. Άλλωστε, το αυτοκίνητο είναι ένα “εργαλείο”· δεν είναι παιχνίδι!», τονίζει εμφατικά ο Κωστής.

Η Σχολή Οδηγών «Κλειώ-Κωστής» φροντίζει διαχρονικά και για την αρτιότητα των τεχνικών μέσων που διαθέτει στην εκπαίδευση των μαθητών της. Ο στόλος των αυτοκινήτων της Σχολής (ο οποίος περιλαμβάνει τόσο πετρελαιοκίνητα όσο και βενζινοκίνητα οχήματα) ανανεώνεται κάθε 3 περίπου χρόνια, ενώ στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Εκπαίδευσης στα Αμισιανά είναι μόνιμα «παρκαρισμένες» 5 σύγχρονες μηχανές για όλες τις αντίστοιχες κατηγορίες (4) διπλώματος δικύκλου.

«Θέλουμε να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση στους μαθητές μας. Θέλουμε να “παραδώσουμε” στους ελληνικούς δρόμους υπεύθυνους οδηγούς που θα αισθάνονται σίγουροι για τις οδηγικές τους δεξιότητες, που θα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τους άλλους οδηγούς αλλά και με τους πεζούς με ασφάλεια», υπογραμμίζει ο Κωστής Τσιλιγγίρης.

Info

Σχολή Οδηγών «Κλειώ-Κωστής»
Καβάλα: Φιλίππου 1
Τηλ: 2510231144 & 6932247647 [Κωστής]
Χρυσούπολη: Αγίου Δημητρίου 7
Τηλ: 2591022055 & 6932231144 [Κλειώ]

facebook


Φωτογραφίες & Βίντεο: Βαγγέλης Φέρελης