Αυθεντικό κρητικό «αντικριστό» τώρα και στην Καβάλα! Δες πού μπορείς να το δοκιμάσεις [βίντεο]

Μια νέα γευστική εμπειρία για τους καλοφαγάδες προτείνει η ταβέρνα Μετόχι στο Κρυονέρι

Υπάρχει μια ταβέρνα στην Καβάλα που σε υποδέχονται με ένα καραφάκι από την καλύτερη κρητική τσικουδιά και σε ξεπροβοδίζουν με ένα σπιτικό γλυκό του κουταλιού. Ενδιάμεσα, ο ουρανίσκος σου γεύεται μερικές από τις πιο εκλεκτές γεύσεις, με βάση το κρέας, και κάποια πολύ ιδιαίτερα ορεκτικά, όλα φτιαγμένα με μεράκι και σερβιρισμένα με χαμόγελο από ανθρώπους που αγαπάνε τη δουλειά τους…

Εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, στο Κρυονέρι, ένα πετρόχτιστο οίκημα που θυμίζει κάτι από τα παλιά στεγάζει το Μετόχι του Αντώνη Βαφάκη και της γυναίκας του Ελένης. Ο Αντώνης είναι Κρητικός. Βρέθηκε στην Καβάλα χρόνια πριν. Τον έφερε εδώ η μουσική, τον κράτησε ο… έρωτας. Η Ελένη είναι από το Κρυονέρι.

Το Μετόχι είναι η ταβέρνα τους, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και αγαπημένες γαστρονομικές προτάσεις της περιοχής…

Μετά από το απαραίτητο καλοκαιρινό «διάλειμμα», το Μετόχι ανοίγει και πάλι το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 από το μεσημέρι, αυτήν τη φορά επιφυλάσσοντας στους φίλους και πελάτες μία έκπληξη: αυθεντικό «αντικριστό» με συνταγή από την Κρήτη!

Η ειδική «θράκα» έχει ήδη στηθεί στο δροσερό μπαλκόνι του μαγαζιού, ο Αντώνης και η Ελένη έχουν ήδη κάνει τις απαραίτητες δοκιμές και το πιο ζουμερό αρνίσιο κρέας, αφού σιγοψηθεί «αντικριστά», είναι έτοιμο να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Συνταγή των βοσκών στις ορεινές τοποθεσίες της Κρήτης (που χωρίς τεχνικά μέσα στη διάθεσή τους έπρεπε να αυτοσχεδιάσουν) το αντικριστό δεν είναι απλά ένα ψητό αρνί. Ή μάλλον «οφτό», όπως λέγεται στο νησί. Είναι (το) κάτι άλλο. Είναι ιεροτελεστία. Είναι μυσταγωγία. Και μια απόδειξη ότι η απλότητα μπορεί να κάνει θαύματα.

Δεν χρειάζονται λοιπόν σούβλες. Δεν χρειάζονται μπαχαρικά, μαρινάδες και καρυκεύματα. Το αρνί κόβεται απλώς σε τέσσερα κομμάτια (τα επονομαζόμενα «γουλίδια») που αλατίζονται έντονα και περνιόνται το καθένα σε ένα μυτερό σουβλί.

Αφού ανάψουν λοιπόν τα κάρβουνα, οι αυτοσχέδιες ξύλινες σούβλες στήνονται απέναντι (αντικριστά) και όχι πάνω από τη φωτιά. Τα πάντα παίζουν ρόλο για το πού ακριβώς θα τοποθετηθούν: Η ένταση της θράκας, η απόσταση, ο αέρας…

Κι από ’κει και πέρα… υπομονή. Το ψήσιμο μπορεί να διαρκέσει και ώρες. Γιατί με τον συγκεκριμένο τρόπο μαγειρέματος (που θεωρείται από τους αρχαιότερους και περιγράφεται ακόμα και στην Ιλιάδα του Ομήρου) το λίπος του κρέατος στάζει στο χώμα και όχι στη φωτιά. Το αρνί δεν καπνίζεται και δεν τσικνίζεται. Και όταν τελικά φτάνει στο στόμα σου συμφωνείς (με κλειστά τα μάτια και πνιχτά επιφωνήματα ευχαρίστησης) ότι τέτοιο πράγμα δεν έχεις ξαναφάει!

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις στο Μετόχι τηλεφωνήστε στο 6977273082 ή πατήστε εδώ.

Κοπιάστε…