Καβάλα: Νύχτες καλοκαιριού «στις στοές με τα γιασεμιά» του Imaret

Αφιέρωμα της Καθημερινής της Κυριακής στο «πιο ιδιαίτερο, μοναδικό και ατμοσφαιρικό wine bar» που λειτουργεί φέτος στο μνημείο-ξενοδοχείο της Καβάλας

Στις αρχές Αυγούστου το ξενοδοχείο Imaret, το «στολίδι της Καβάλας», άνοιξε και πάλι τις πύλες του και μαζί «έφερε» και ένα καινούριο δώρο στη νυχτερινή ζωή της πόλης που δεν είναι άλλο από το «Jasmine Bar», το ιδιαίτερο wine bar με τη φανταστική θέα που λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας από τις 20:30 [διαβάστε περισσότερα για τις υπηρεσίες που προσφέρει αυτό το καλοκαίρι το Imaret πατώντας εδώ].

Στο ένθετο «Κ» της Καθημερινής της Κυριακής 23 Αυγούστου 2020, η Μερόπη Παπαδοπούλου γράφει για «το πιο ιδιαίτερο, μοναδικό και ατμοσφαιρικό wine bar που επισκέφτηκε φέτος» σε ένα ολοσέλιδο αφιέρωμα του περιοδικού στο πλαίσιο της ενότητας «Spirits & Wine».

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της Καθημερινής για το «Jasmine Bar» του Imaret της Καβάλας.

Στις στοές με τα γιασεμιά

Μπαίνουμε στην πολύβουη Καβάλα, περνάμε κάτω από τις τεράστιες αψίδες του ρωμαϊκού υδραγωγείου και στρίβουμε αριστερά στην παλιά πόλη και το Κάστρο. Εκεί, στη γειτονιά της Παναγίας, το αυτοκίνητο σταματάει μπροστά σ’ έναν ροζ τοίχο. Διαβαίνουμε την απλή, χωρίς διακριτικά, γυάλινη πόρτα και… το παραμύθι αρχίζει.

Το τεράστιο οικοδόμημα, που χτίστηκε το 1817 από τον Μοχάμεντ Άλι, ήταν ένα μεγάλο σχολείο, ένας μεντρεσές, ο οποίος έγινε σύντομα ξακουστός στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων την τελευταία περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είναι ένα οικοδόμημα μοναδικής αρχιτεκτονικής έκφρασης, όπου συναντώνται και συνυπάρχουν ανατολικές και δυτικές επιρροές, με αποτέλεσμα ένα «ποιητικό» κτίριο που δεν πρέπει να ξεχάσω να σας πω ότι είναι το μοναδικό σε ολόκληρη την Ευρώπη μνημείο οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα.

Η Άννα και ο βασιλιάς

Πέρασαν όμως οι καιροί, άλλαξαν τα πράγματα, το «Ιμαρέτ» ταξίδεψε σε ταραγμένες θάλασσες, κακοποιήθηκε, προσβλήθηκε, εξευτελίστηκε, μέχρι και αποθήκη καφετέριας έγινε. Ώσπου εμφανίστηκε μια γυναίκα που το ερωτεύτηκε, γιατί «οι γυναίκες σηκώνουν στους ώμους τους τα μεγάλα πάθη», όπως πιστεύει, και έβαλε σκοπό της ζωής της να του δώσει ξανά το κάλλος και το κλέος.

Η Άννα Μισσιριάν ξανάφτιαξε το «Ιμαρέτ» όπως ήταν κάποτε και το μεταμόρφωσε στο μοναδικό υπερπολυτελές ξενοδοχείο στην Ελλάδα που έχει την τιμή να στεγάζεται σε ένα μνημείο με κρυφές εσωτερικές αυλές, γαλαρίες και περιστύλια που φωτίζονται από λευκά κεριά, παρτέρια με μυριστικά και πορτοκαλιές, στέρνες και απρόσμενες γωνιές.

Το Wine Bar «Under the Jasmine Arcades»

Στο «Ιμαρέτ» το κρασί και τα εκλεκτά αποστάγματα ήταν πάντα το δυνατό σημείο. Οι κοντινές εξαιρετικές οινοποιίες της Βόρειας Ελλάδας και επιλεγμένα διαμάντια του υπόλοιπου αμπελώνα, συμπληρωμένα από μεγάλα «σπίτια» του παλαιού και νέου οινικού κόσμου, έκαναν τις επιλογές των οινόφιλων πραγματική απόλαυση.
Εμπειρία ήταν ανέκαθεν το μοναδικά spirits and liquers bar και τα πεντανόστιμα κοκτέιλ. Φέτος, η Γκλόρια Μισσιριάν, η νέα γενιά της οικογένειας που έχει πλέον πάρει τα ηνία, αποφάσισε να συγκεντρώσει όλον αυτόν τον οινικό πλούτο και την εμπειρία και να τον απλώσει στη διάθεση των οινόφιλων (όχι μόνον πελατών του ξενοδοχείου), δημιουργώντας ένα ατμοσφαιρικό wine bar «στις στοές με τα γιασεμιά».

Στα απομονωμένα τραπεζάκια (λόγω Covid) με φοβερή θέα, στις μαγευτικές μικρές στοές του ιστορικού κτιρίου, μπορείτε να απολαύσετε σαμπάνιες αλλά και αφρώδη κρασιά, λευκά, ροζέ αλλά και κόκκινα, όλα με το ποτήρι και, φυσικά, τα μοναδικά κοκτέιλ δια χειρός της αγαπημένης μας ομάδας του Clumsies, συνοδεία από μπουκίτσες εμπνευσμένης νοστιμιάς.

Το «Under the Jasmine Arcades» είναι το πιο ιδιαίτερο, μοναδικό και ατμοσφαιρικό wine bar που επισκέφτηκα φέτος.